Într-o declarație pentru Politico, marți, un purtător de cuvânt al guvernului mongol a declarat că țara se află într-o poziție de dependență energetică, ceea ce face dificilă arestarea lui Putin în urma mandatului emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru crime de război în Ucraina.

„Mongolia importă 95% din produsele sale petroliere și peste 20% din electricitate de la vecinii noștri. Această aprovizionare este esențială pentru a asigura existența poporului nostru”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că „Mongolia a menținut întotdeauna o politică de neutralitate în toate relațiile sale diplomatice”.

Mongolia, o țară cu 3,3 milioane de locuitori, are o poziționare geografică „ciudată”, fără ieșire la mare și între superputerile Rusia și China. A mers pe „sârma” diplomatică pentru a evita înstrăinarea față de vecinii săi cu care are legături istorice și economice extinse.

Invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia nu a schimbat acest calcul pentru guvernul din Ulaanbaatar, capitala mongolă.

Mongolia este însă membră a CPI, care în luna martie a anului trecut a emis un mandat internațional de arestare împotriva lui Putin pentru crime de război legate de deportarea și transferul copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia.

Orice membru al CPI trebuie să acționeze în baza mandatelor instanței, dar Mongolia nu a făcut acest lucru. Un expert juridic a declarat anterior pentru Politico că Mongolia va fi probabil urmărită penal pentru inacțiunea sa.

Uniunea Europeană, Ucraina și organizațiile internaționale pentru drepturile omului, precum Amnesty International, au cerut anterior Mongoliei să își respecte obligațiile.

O lovitură grea pentru CPI

Heorhii Tykhii, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, a numit eșecul Mongoliei de a-l aresta pe Putin „o lovitură grea pentru CPI și pentru sistemul internațional de justiție penală”.

„Mongolia a permis criminalului să scape de justiție, împărțind astfel responsabilitatea pentru crimele sale de război. Vom lucra pentru a ne asigura că acest lucru are consecințe pentru Ulaanbaatar”, a adăugat Tykhii.

În timpul vizitei, Putin l-a invitat pe președintele mongol Ukhnaagiin Khürelsükh la summitul BRICS al economiilor emergente care va avea loc în Rusia în octombrie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Mongoliei a adăugat, de asemenea, că vizita lui Putin este în concordanță cu precedentul istoric al șefilor de stat care sărbătoresc împreună aniversarea victoriei forțelor sovietice și mongole asupra Japoniei în bătălia de la Khalkhin Gol din 1939.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News