La aproape o lună după ce Nicușor Dan s-a instalat în funcția de primar general, Capitala este condusă fără viceprimari și fără Consiliu General funcțional.
Motivul îl reprezintă faptul că din cei 55 de consilieri generali, doar 45 au fost validați de instanță și au depus jurământul pe 29 octombrie.
Cei zece care nu au depus jurământul sunt, de fapt, cei care au renunțat la mandate: Gabriela Firea, Petre Roman, Corneliu Dinu, Daniel Pancu și Sorin Ilieșiu de la PSD și Ioana Constantin, Traian Băsescu, Mihail Neamțu și Sebastian Moise de la PMP. De asemenea, Dumitru Dragomir a fost exclus din PSD, iar instanța l-a invalidat.
În locul lor urmează să vină Rareș Hopincă, Adrian Vighenciu, Florian Lixandru, Florentina Gherghiceanu, Nasi Calențaru și Cristian Doicin la PSD și Adrian Florescu, Gabriel Rădulescu, Marian Podar și Marian Militaru la PMP.
Ei trebuie să fie întâi confirmați de judecători pentru a-și putea prelua mandatele.
Din cei 55 de membri ai noului Consiliu General, Alianța USR-PLUS are 17 reprezentanți, PNL – 12, PSD – 21, iar PMP – 5.
Fără consiliu complet nu există viceprimari
„Este o deficiență în Codul Administrativ care spune că titularii și supleanții nu se validează simultan de către instanță o singură dată, ci se face asta în două etape. Suntem în această situație, că supleanții abia au fost validați în prima instanță. După ce se va judeca apelul, estimez că într-o săptămână, Consiliul General va fi în formulă completă și vom putea alege și viceprimarii, și consilierii de specialitate, și putem să schimbăm și componența Adunărilor Generale pentru companiile municipale”, a declarat Nicușor Dan miercuri, într-o conferință de presă, întrebat despre motivul pentru care orașul este condus acum fără viceprimari și fără CGMB.
Conform Codului Administrativ, viceprimarii pot fi numiți doar după ce toți consilierii generali au fost validați și și-au depus jurământul.
„Nu e ceva care să țină de noi, este viteza de lucru a instanței”, a punctat Dan.
foto: Hepta