Renate Weber, de la ALDE, a spus că această iniţiativă privind condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, în ţările UE, a fost a Comisiei Europene, în 2018.
„A fost criticată de Curtea Europeană de Audit, de Parlamentul European. Dezbaterile au dus la o părere majoritară, că sub nicio formă, dacă există vreo astfel de condiţionare, nu are voie să afecteze interesele cetăţenilor. Găseşte domnule Timmermans, când nu eşti în campanie, şi te cerţi cu Weber, ca banii să ajungă cumva la cetăţeni. Peste tot sunt probleme, dar niciodată nu afectăm cetăţenii, beneficiarii finali ai acestor bani”, a spus Weber.
Dragoş Tudorache a precizat, la rândul lui, că USR-PLUS va milita pentru un mecanism pan-european, şi orice condiţionare nu vor accepta să fie făcută doar pentru unele state membre.
„De ce nu folosim banii europeni? Este un flagel, care a afectat Râmânia încă de la aderare, şi suntem în aceeaşi situaţie. Este o problemă de voinţă politică şi de capacitate administrativă”, a spus reprezentantul Alianţei USR-PLUS.
Christian Terheş spune, însă, că actuala guvernare, chiar prin cea care deschide lista PSD, Rovana Plumb a adus 15 miliarde de euro în România, fonduri eurpopene, faţă de zero fonduri, performanţa guvernului Cioloş.
Dragoş Tudorache a intervenit: „7,4 milioane de euro, într-un an. În 2016, din funduri europene”. „Pe proiecte făcute înainte”, a replicat Terheş.
Reprezentantul PSD a mai spus că, pentru a cheltui fonduri eurupene, trebuie să trimiţi proiecte la Bruxelles.
„S-au eliminat blocaje. Este un blocaj la Bruxelles (…) legislaţia implementată de România face greoaie accesarea fondurilor europene. Nu este vorba de a nu puteam, ci de a găsi soluţii,. În polonia, ai nevoie de trei pagini, restul este pe stick, în România, totul e conform cu originalul”.
Reprezentantul Pro România, Răzvan Cotovelea, a intervenit şi el, pe problematica fondurilor europene. „Vai de Capul nostru. NU, rectific. Vai de steaua noastră!”, a spus acesta.
Cotovelea a ţinut să precizeze că, pe transporturi, se va înregistra un record.
„Pe transporturi, dvs o să pierdeţi bani şi o se doborâţi orice record european. Dacă o să mai fiţi la guvernare în decembrie, se numeşte dezangajare automată. Nu aţi trimis niciun proiect pe transporturi. Cine a fost la transporturi, domnul Şova, nu înţeleg de ce l-aţi schimbat, pentru că era un specialist, se apucase să facă treabă, să dea afară incompetenţii. La Bruxelles nu e niciun fel de blocaj. A ajuns comisarul european, Corina Creţu, să se roage de Guvern să depună proiecte..Pe energie, zero proiecte”, a mai spus el.
Ioana Constantin, de la PMP, a afirmat că cei de la Putere „nici nu vor nici nu pot”.
„A fost o documentaţie, de exemplu, pentru drumul expres Craiova-Piteşti. Ce s-a întâmplat? Au depus proiectul greşit, s-au pierdut banii. Pentru tineret, zero euro, avem probleme cu şomajul, cu locurile de muncă. Nu pot, pentru că sunt incompetenţi, pentru că înlocuiesc oamenii care au experienţă, cu oameni de la partid. Nici nu ştiu să dea un număr de înregistrare, la un document. Banii de aici ajung mai uşor în puşculiţa partidului, cei europeni, e mai greu, pentru că sunt urmăriţi. La noi, acestea, incompetenţa şi hoţia, opresc dezvoltarea”, a mai spus reprezentanta PMP.
Renate Weber spune că este nevoie de un pact, la nivel naţional, pentru a se stabili priorităţile privind marile proiecte, care să fie continuate în toate guvernările. Ea a dat exemplul transportului, al spitalelor regionale.
Reprezentanta ALDE a mai spus că de fiecare dată a fost persiflată şi i s-a spus să îşi asume Puterea aceste proiecte.
Citeşte şi: