„La începutul lunii iunie s-a putut semna procesul verbal de recepţie între Primăria Sectorului 4, în calitatea sa de contractor al lucrării, şi «Bagdasar», în calitate de beneficiar. Imediat după aceea am început demersurile pentru finalizarea documentaţiei necesare în vederea autorizării de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat managerul Andi Nodiț.

Documentaţia a durat mult mai mult decât ne-am fi dorit, din diferite motive, inclusiv de concediu de odihnă al celor care ne-au ajutat fără bani să studiem această documentaţie, care este extrem de laborioasă, Dosarul de 2.000 de pagini a fost depus apoi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Managerul spitalului, Andi Nodiț:

Ulterior, afirmă managerul, a apărut o problemă „care părea mică la început, dar pe care nu am surmontat-o până în prezent. O parte din cablurile folosite în construcţie, cabluri care conduc curenţi slabi, ar fi trebuit să fie, printr-o declaraţie a producătorului lor, o societate comercială din Polonia, certificate atât pentru rezistenţă la incendiu, cum şi sunt, cât şi pentru rezistenţă la substanţe periculoase”.

Numai că lipsește avizul pentru rezistență la substanțe periculoase.

Firma din Polonia a trimis un document pe 23 august

Conducerea unităţii sanitare a luat legătura cu firma din Polonia, iar pe 23 august, aceasta a trimis spre spital un act în care se regăsesc mai multe rezultate de laborator, act despre care managerul afirmă că atestă rezistenţa la substanţe periculoase a cablurilor existente în plafonul noii Unităţi de Primiri Urgenţe.

Acest lucru va fi stabilit însă de experţii ISU, spune managerul spitalului, care vor analiza documentul împreună cu toată documentaţia depusă de unitatea sanitară la ISU în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu.

Aceste cabluri sunt practic situate peste tot în plafonul Unităţii de Primiri Urgenţe. Ele au o certificare la foc, chestiune absolut obligatorie, dar înţeleg că la fel de obligatoriu este ca ele să fie certificate şi pentru aceste substanţe periculoase.

Andi Nodiț:

Unitatea funcțională de la «Bagdasar» nu are un astfel de aviz

Nodiț mai spune că secția UPU funcțională la Bagdasar „nu are o astfel de certificare. Ce se poate întâmpla fără ea, nu ştiu să vă răspund”.

Conform reglementărilor ISU, normativelor naţionale şi europene, este vorba despre o condiţie obligatorie fără de care nu se poate emite autorizaţie.

„ISU a făcut acele teste, este important să vezi cum funcţionează, cum se deschid uşile, cum se blochează circuitele, ce se întâmplă în momentul în care alarma porneşte şi computerele preiau practic controlul. Oamenii trebuie să ştie foarte bine ce au de făcut în situaţia unei alarme datorate unui incident. Totul este la ultimele standarde în materie”, a explicat Nodiţ.

Noua Unitate de Primiri Urgenţe a Spitalului Bagdasar-Arseni este considerată cea mai modernă din ţară, iar valoarea investiţiei din bugetul local este de 3,5 milioane de euro.

Noua UPU este amenajată pe aproape 1.300 de metri pătraţi, are subsol, parter şi două etaje şi este conectată printr-o pasarelă suspendată de corpul C al spitalului, la nivelul etajului 2.

În noua structură vor lucra aproximativ 170 de cadre medicale, care în prezent profesează în vechea Unitate de Primiri Urgenţe a spitalului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News