Vara aceasta productia de grau a depasit toate asteptarile, inregistrandu-se un record al ultimilor ani. In aceste conditii, pretul graului a scazut, cu pana la 60% fata de inceputul anului 2008. Fabricile de panificatie au in acest fel cheltuieli de productie mai mici, dar nici gand sa ieftineasca painea. Si ce daca pretul graului a scazut, afirma brutarii. Cheltuielile noastre sunt in continuare mari.

Productia totala de grau din acest an a atins recordul din 2004, cand s-au obti-nut opt milioane de tone. Dupa o asa recolta, era de asteptat ca acest ‘succes sa se simta si in buzunarul omului de rand. ‘Graul s-a ieftinit in piata, dar pretul celui de calitate, pe care il folosim noi, nu s-a modificat foarte mult. Oricum, aceasta reducere compenseaza ultimele scumpiri de la energie si gaze, explica Aurel Popescu, presedintele Rompan.
Graul costa 30 de bani/kg, adica jumatate fata de cat era la inceputul verii, dar si pentru acest fapt, producatorii de paine au o explicatie.

„Vom vedea ce se va intampla in noiembrie”

‘Graul pe care il fo-losim noi costa acum 50 de bani/kg. Din noiembrie, vom schimba furnizorii si vom vedea ce se va intampla cu pretul painii, completeaza seful Rompan.

Fermierii au facut miting cu tractoarele

Federatia Agrostar si Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli au organizat, ieri, o actiune de protest in Capitala, fiind nemultumite de pretul motorinei. Peste 50 de utilaje agricole au intrat in Capitala, venind dinspre Autostrada Bucuresti-Pitesti, si s-au oprit in Piata Constitutiei unde, intre orele 12.00  si 14.00, s-a organizat un miting. Protestatarii au cerut initierea unui act normativ de urgenta  conform caruia agricultorii sa beneficieze de carburanti cu 50% mai ieftini. Totodata, petitionarii spun ca, in cazul in care Guvernul  nu va rezolva aceste probleme, se vor desfasura si alte actiuni de protest, prin care se vor bloca drumurile nationale.

Costul carburantilor scade din nou

Compania petroliera Petrom, controlata de grupul OMV din Austria, a decis sa reduca din nou pretul motorinei, incepand de astazi, cu cinci bani pe litru. Astfel, in toate statiile producatorului, un litru de motorina Top Euro Diesel va costa 4,10 lei, unul de OMV Sprint Diesel 4,15 lei, un litru de Euro Diesel 4,02 lei si unul de OMV Premium Diesel, 4,43 lei. La benzina tarifele vor ramane nemodificate, se precizeaza intr-un comunicat al companiei. Ultima schimbare a preturilor carburantilor la Petrom a fost facuta luni, 1 septembrie, cand tarifele la benzina au scazut cu patru bani pe litru. In ultima luna Petrom a ieftinit cel putin de doua ori pretul la carburanti.

 

Urmărește-ne pe Google News