Milioane de tineri preferă singurătatea. Un studiu efectuat în 2011 a arăt că 61% dintre bărbaţi necăsătoriţi şi 49% dintre femei, cu vârste între 18 şi 34 de ani, nu au fost în niciun fel de relaţie romantică. Aceste cifre au crescut cu aproape 10%, faţă de studiul precedent, realizat cu cinci ani mai devreme. Un alt studiu a constatat că o treime dintre bărbaţii necăsătoriţi sub 30 de ani nu au avut niciodată o întâlnire romantică.
De asemenea, un studiu efectuat de Asociaţia Japoneză de Planificare Familială a constatat că 45% dintre femeile cu vârsta între 16 şi 24 de ani „nu au fost niciodată interesate sau chiar dispreţuiesc contactul sexual”.Mai mult de un sfert dintre bărbaţi au declarat acelaşi lucru.
Japonia trece printr-o transformare socială majoră, după 20 de ani de stagnare economică. Bărbaţii japonezi au devenit mai puţin interesaţi de carieră, iar situaţia lor financiară este mai precară, pe măsură ce siguranţa locului de muncă a dispărut. În acelaşi timp, femeile au devenit mai independente şi ambiţioase. Cu toate acestea, presiunea de a se conforma modelului familiei tradiţionale japoneze, în care soţul câştigă pâinea iar soţia are grijă de cămin, este foarte puternică în continuare.
Mentalităţile conservatoare persistă atât în familie, cât şi la locul de muncă. Sistemul corporatist japonez face aproape imposibilă dorinţa femeilor de a combina cariera cu viaţa de familie, în timp ce creşterea copiilor este extrem de costisitoare dacă unul dintre părinţi nu are un loc de muncă.
«Căsnicia este mormântul unei femei»
În aceste condiţii, tinerii japonezi preferă să înlocuiască relaţiile de lungă durată cu aventuri de o noapte, relaţii pasagere sau alte surogate, precum pornografia sau relaţiile online. În special femeile refuză căsătoria. „Căsnicia este mormântul unei femei”, spune un proverb japonez, care se referă la faptul că soţiile erau frecvent ignorate, bărbaţii acordând mai multă atenţie amantelor. În ziua de astăzi, pentru cele mai multe femei din Japonia, căsătoria a devenit mormântul carierei.
Eri Tomita, o tânără de 32 de ani din Tokio, a mărturisit pentru publicaţia britanică The Guardian că şi-a părăsit iubitul când acesta a cerut-o de soţie. Ea susţine că o femeie nu mai are şanse de promovare, după ce se căsătoreşte.
„Şefii presupun că o să rămâi însărcinată. După naşterea copilului, programul lung de lucru devine insuportabil. Trebuie să demisionezi şi ajungi o casnică fără un venit independent. Această perspectivă nu este pentru mine”, a mărturisit tânăra.
Într-adevăr, circa 70% dintre japoneze renunţă la locul de muncă după ce nasc primul copil. Eri Tomita mărturiseşte că uneori are aventuri de o noapte cu bărbaţi pe care îi întâlneşte în baruri, dar afirmă că sexul nu este o prioritate pentru ea.
„De multe ori sunt abordată de bărbaţi căsătoriţi la birou, care doresc o aventură. Ei presupun că sunt disperată pentru că sunt singură”, a adăugat tânăra.