„Nu se dă anticipat la cutremur, ar fi timpul foarte scurt ca să se facă ceva. Mai degrabă ar induce panică și ar fi toți coborâți în casa scărilor. Deci nu o să dăm mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii într-adevăr să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur. Dar la acest moment nu este posibil”, a spus Raed Arafat.

El a adăugat că timpul disponibil ar fi de numai câteva secunde și tot ce s-ar putea întâmpla în cazul unui mesaj RO-Alert ar fi ca românii să se sperie, mai ales că, în caz de cutremur, evacuarea este interzisă.

„Plus, este riscul, și asta se întâmplă, să primești mesajul că vine cutremurul când cutremurul a început, este riscul să primești mesajul la o secundă, două înainte, e riscul să nu îl simți, și atunci o să spui că mi-ați dat mesaj fals”, a precizat Arafat.

El a adăugat că vor mai foarte multe discuţii cu privire la acest subiect până când se va găsi o soluţie şi un standard de abordare unitar în toată lumea.

Arafat a explicat că alertele la cutremur ar fi utile, de exemplu, pentru întreruperea gazelor, întreruperea curentului electric, dar ar trebui şi ca oamenii să fie educați în acest sens şi să acţioneze corespunzător: „Aici trebuie să înveți populația să înțeleagă că îți dau mesaj și ai câteva secunde să întrerupi gazul, curentul. Este nevoie de pregătire, să ajungi la nivelul la care să dai mesaj”.

Cel mai puternic cutremur din România în 2024

Precizările lui Arafat au venit după ce un cutremur de magnitudine inițială 5,5 s-a produs luni, 16 septembrie, în zona seismică Vrancea. Ulterior, magnitudinea a fost revizuită la 5,2 și apoi la 5,4.

A fost cel mai mare seism produs în acest an în România. Cutremurul s-a resimțit la București timp de câteva secunde. Seismul a fost resimţit şi în ţările învecinate, Republica Moldova și Bulgaria.

Precedentul cel mai puternic cutremur din România în 2024 a fost pe 10 august, a avut magnitudinea 4,7 și s-a produs în judeţul Arad, zona Banat.

Urmărește-ne pe Google News