Cuprins:
AUR a anunțat că intenționează să intre în lupta electorală de peste Prut în martie, când mai mulți parlamentari ai partidului au protestat la Vama Leușeni după ce George Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova din cauza interdicției pe care a primit-o pe timpul regimului lui Vladimir Plahotniuc pe motiv că ar atenta la siguranța statului, scrie site-ul Anticorupție.md.
Anunțul oficial însă a fost făcut pe 5 mai 2021 de către George Simion, într-o conferință de presă ținută în Parlamentul român.
Au urmat apoi o serie de negocieri la Chișinău. La mijlocul lunii mai, Partidul Liberal din Republica Moldova, condus de fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a anunțat că se aliază cu Alianța pentru Uniunea Românilor, după ce alte două partide au aderat deja la proiectul AUR: Uniunea Salvați Basarabia (USB) și Partidul Popular Românesc (PPR).
AUR s-a lansat oficial în campania electorală pentru parlamentarele din Republica Moldova pe 7 iunie. Preşedintele AUR de la Chişinău, Vlad Bileţchi, a declarat că programul electoral prevede susţinere pentru agricultori, tinerii antreprenori, dar şi un program de revenire acasă a diasporei. Acesta a susținut și că Republica Moldova va putea intra în UE doar în componenţa României.
AUR a promis că nu va face alianță cu partidele proruse conduse de Igor Dodon, Vladimir Voronin, Ilan Şor sau Renato Usatîi. „Doar cu ajutorul României vom putea ajunge în NATO şi în UE”, a declarat fostul primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, candidat la un loc de parlamentare pe listele AUR.
Formațiunea din România a preluat astfel aproape integral culoarul unionist al politicii din Republica Moldova, încercând să adune voturile celor care ar favoriza o unire cu România.
Temele AUR în Republica Moldova
Într-un interviu pentru Europa Liberă, sociologul Nicolae Țîbrigan a observat că principala temă folosită de AUR în campanie a fost unionismul, dar unul „de paradă”.
„În general, vorbim despre două tipuri de unionism – unionismul steagurilor, unionismul de paradă, unionismul tradițional, în care să folosesc multe simboluri – și așa-numitul unionism al creierelor sau unionismul pragmatic – atunci când luăm steagurile, le înfășurăm înapoi, le punem în dulap și rămâne unionismul de zi cu zi. Pe această a doua parte, unioniștii stau destul de prost”, a spus Țîbrigan.
Sociologul a mai subliniat că AUR a folosit tema luptei anticorupție, care a figurat puternic în campania electorală, în vreme ce a folosit România drept vitrină.
„Practic, mesajul lor se axează pe faptul că noi vă promitem nu doar unirea, ci și aceleași salarii, aceleași pensii ca în România, pensii și salarii care, într-adevăr, sunt mult mai mari în România decât în Republica Moldova”, a explicat sociologul.
Mai mulți comentatori au sugerat că discursul vehement al AUR în campanie nu ar face decât să ajute interesele Rusiei.
„Ei au venit ca o mănușă pentru interesele socialiștilor și comuniștilor din Republica Moldova care deservesc interesele Kremlinului. Ce fac ei acum, prin discursul pe care îl promovează, nu este altceva decât un ajutor pentru Igor Dodon, Vladimir Voronin, Vladimir Plahotniuc și pe alți exponenți corupți mai mici pentru că impun o agendă de clivaj social, de ceartă și mai multă disensiune socială care are ce finalitate să sperie electoratul”, a spus sociologul Țîbrigan pentru Europa Liberă.
Atacuri la Maia Sandu
În vreme ce a criticat vehement Blocul Comuniștilor și al Socialiștilor, AUR a rezervat o serie de atacuri și pentru Maia Sandu și PAS.
Dorin Chirtoacă, spre exemplu, a avertizat că cetăţenii moldoveni nu trebuie să voteze cu Partidul Acţiune şi Solidaritate, dacă îşi doresc unirea cu România. Potrivit lui, cei care votează cu PAS votează împotriva unirii.
Într-un live pe Facebook, Dorin Chirtoacă a spus că socialiştii şi comuniştii vor reprezenta Rusia în viitorul Parlament, iar PAS va reprezenta Germania şi Bruxelles-ul.
Anticorupție.md scrie că AUR a finanțat publicația „Timpul”, care face o publicitate intensă acestui partid și demonizează concurenții electorali ai AUR, inclusiv partidele proeuropene.
Riscul prezenței AUR în Republica Moldova
În ciuda discursului lui Chirtoacă, AUR nu operează în general cu aceleași tactici politice și în România, și în Republica Moldova, scrie anticorupție.md. Dacă în România, AUR este un partid populist „anti-mască”, eurosceptic, xenofob și conservator tradiționalist, ceea ce îl plasează într-o zonă extremistă de dreapta, în Republica Moldova, AUR nu are mesaje antieuropene, ci din contră.
Într-un interviu pentru Libertatea, fostul ministru de externe din guvernul Maia Sandu, Nicu Popescu, și-a exprimat însă temerile privind importul unor mesaje antioccidentale în Republica Moldova, pe filieră unionistă.
„Odată cu intrarea AUR în forță în politica internă din România, apare o întrebare, și mă refer la mesajul antieuropean al AUR în România. Întrebarea este: care vor fi repercusiunile acestui unionism antieuropean asupra modului în care evoluează segmentul unionist din Republica Moldova?
Există riscul de import al unor mesaje antioccidentale, antieuropene, antiamericane în Republica Moldova pe filiera unionistă, în condițiile în care anterior aceste mesaje veneau pe filiera estică, prin Partidul Comunist, prin Partidul Socialist, prin presa rusă.
Acum, există această nouă preocupare și chiar temere că o bună parte din segmentul unionist va fi supus acestor mesaje antioccidentale periculoase, care în condițiile Republicii Moldova vor slăbi și atractivitatea Europei și nu vor servi deloc obiectivului de apropiere a Moldovei de Europa și de România într-o ultimă instanță”, a spus Popescu.
Ce șanse are AUR în alegeri?
AUR s-a situat în cele mai multe sondaje undeva în jurul valorii de 1%, deși un sondaj realizat și prezentat de Date Inteligente (iData) acum o lună credita AUR cu 4,8%.
Fostul deputat Valeriu Munteanu, astăzi membru al AUR, s-a arătat convins că nu există „nicio îndoială că AUR va intra și în Parlamentul de la Chișinău”.
Susținătorii AUR mizează pe faptul că diapora moldovenească nu a fost inclusă în sondaje. Apoi, sondajele s-au înșelat în mai multe rânduri, inclusiv anul trecut în România, când au subestimat scorul AUR la parlamentare.
Însă unii comentatori sunt sceptici că scenariul s-ar putea repeta în Republica Moldova.
„Există paradoxul partidelor unioniste – ori de câte ori un partid includea în program direct proiectul unirii Republicii Moldova cu România, scădea sub 2% pentru că moldovenii s-au ars destul de rău cu un unionist care s-a dovedit omul rușilor și a rămas în cultura locală ca Iuda. Experiența Iurie Roșca i-a făcut să respingă orice imixtiune a politicului în acest ideal”, a explicat sociologul Țîbrigan pentru Europa Liberă.