Traducere din The Conversation

În prezent, Israelul operează un sistem de tip „green pass”, care permite accesul persoanelor vaccinate în teatre, săli de concerte, restaurante și baruri.

În Marea Britanie însă, ideea unui pașaport COVID a fost respinsă de o parte a parlamentarilor, de grupurile care militează pentru drepturile omului și care acuză discriminare și chiar de organizatorii unor evenimente incluse în programul-pilot în care acest certificat ar fi trebuit testat – 5 din 9 au declarat că refuză să le solicite pașaportul COVID participanților la concertele lor. Ca urmare, Guvernul Marii Britanii a trebuit să retragă planurile de testare a pașapoartelor de vaccinare.

Poate că acest lucru nu este surprinzător – schemele pașapoartelor de vaccinare sunt controversate, unii susținând că vor consolida inegalitățile.

Dar există argumente etice pentru utilizarea unei forme de certificare a statutului COVID, atât timp cât este conceput în mod corespunzător și câtă vreme toată lumea are acces la vaccinuri.

Etica vaccinării și certificării

Conceptul „datoriei de a salva” a fost folosit pentru a susține măsurile de sănătate publică, inclusiv utilizarea dosarelor medicale și donarea de sânge. Ca societate, avem o datorie colectivă de salvare.

De exemplu, dacă fiecare persoană din populația eligibilă ar dona câțiva mililitri de sânge (să spunem că s-a creat o fiolă care ar putea fi atașată fiecărei persoane), această acțiune ar rezolva deficitul din băncile de sânge și nu ar mai exista probleme în spitale, în cazul pacienților care au nevoie de transfuzii. A face acest lucru ar fi literalmente salvator de vieţi, fără niciun cost și cu un disconfort minim pentru donatori.

Datoria salvării este cunoscută şi ca o teorie minimă a obligației morale. Cum a explicat această teorie filosoful Peter Singer? Printr-un exercițiu de imaginație: dacă treci pe lângă un iaz nu foarte adânc și vezi un copil înecându-se, ar trebui să intri și să-l scoți; pentru asta, va trebui să te uzi și să-ți murdărești hainele, dar acest lucru este nesemnificativ, pe când moartea copilului ar fi o tragedie. Acest exercițiu ilustrează o situație în care o persoană poate beneficia de pe urma alteia la un cost minim.

La fel e cu vaccinarea. Există un risc extrem de scăzut de reacții adverse grave la serurile anti-COVID. Așadar, vaccinarea nu reprezintă doar o plasă de siguranță pentru cel care recurge la ea, ci și un gest protector față de ceilalți. Devine, prin urmare, o obligație morală să te imunizezi.

La fel, pașapoartele de vaccinare reprezintă un cost minim pentru revenirea la o viață de zi cu zi normală și pentru reducerea anxietății celor cu care intri în contact în avion sau în teatru, la restaurant sau pe stadion.

Paralela tutun-COVID

Putem să privi lucrurile și altfel. Autoritățile au datoria de a veghea la sănătatea publică. De aceea, în multe state de pe glob a fost interzis fumatul în spații publice închise – riscul fumatului pasiv pentru sănătate este unul ridicat.

Studiile au arătat că după adoptarea legislației privind interzicerea fumatul în spații publice a scăzut incidența atacurilor de cord legate de fumatul pasiv.

Să stai în apropierea unei persoane infectate cu COVID nu este doar la fel de periculos ca a sta lângă o persoană care fumează – riscul este chiar mai mare. Pașaportul de vaccinare elimină acest risc, cel puțin în anumite spații; în celelalte, unde nu e solicitat, rămâne să te protejezi cu mască și distanțare.

Cei mulți trebuie să se vaccineze pentru cei puțini

Cei trei experți susțin că și grupului relativ mic de persoane care nu pot fi vaccinate din motive de sănătate ar trebui să li se ofere o formă de pașaport și să se găsească și pentru ele o soluție pentru a participa la evenimente și a avea acces în localuri și pe stadioane.

De fapt, spun ei, existența acestor grupuri face chiar mai importantă vaccinarea majorității – așa va fi protejată întreaga comunitate.

Mai mult decât simpla contribuţie la redeschiderea economiei, pașapoartele de vaccinare le-ar permite celor care au fost nevoiți să se protejeze în timpul pandemiei și care probabil au suferit din pricina izolării și a singurătății să aibă contact cu alți membri ai societății fără să se teamă.

Pașapoartele verzi vor facilita, de asemenea, accesul la centrele de îngrijire, permițând vizitele familiilor care au fost separate prea mult timp.

Ca membri ai societății, avem obligația morală să ne vaccinăm pentru a-i proteja pe toți cei din comunitatea noastră, cred experții britanici.

Pașapoartele de vaccinare vor ajuta la acest lucru și, de asemenea, vor spori calitatea vieții și bunăstarea, pe măsură ce ne întoarcem la o viață normală.

Urmărește-ne pe Google News