Specialiștii de la Universitatea din Oxford au creat o metodă mai precisă decât cele clasice folosite de pediatri – interpretarea expresiilor faciale, măsurarea ritmului cardiac – pentru a descifra acest tip de comportament: s-au folosit de citirea undelor cerebrale ca să detecteze semnătura ce indică durerea unui bebeluș.
De ce plânge bebelușul: aflăm cu ajutorul EEG
Cercetătorii au studiat activitatea cerebrală a 18 bebeluși în timp ce li se recolta sânge. Au folosit metoda electroencefalogramei (EEG), o procedură non-invazivă care presupune plasarea unor electrozi pe scalp pentru a măsura semnalele electrice emise de creier. Echipa a identificat astfel o semnătură EEG care ar reprezenta durerea și pe care au validat-o prin alte patru teste adiționale, cu 72 de bebeluși studiați. Această semnătură pare a se potrivi cu metodele convenționale de măsurare a durerii, cum ar fi grimasele faciale, și s-a dovedit distinctă de alte semnale ale creierului emise ca răspuns la stimuli precum sunetele și flash-urile luminoase.
Noua metodă e bună și pentru dozarea analgezicelor
Apoi, prin aplicarea unui anestezic local pe pielea bebelușilor, semnalele au fost reduse. Asta sugerează că metoda electroencefalogramei poate fi folosită și pentru a testa eficiența analgezicelor la copii. Un lucru foarte important în sensul măsurării dozajelor pentru cei mici, care metabolizează medicamentele cu totul altfel decât adulții.
Potrivit echipei de specialiști, în maternități, bebelușii sunt supuși, în medie, la 10-12 proceduri dureroase, așadar, sporirea eficienței metodelor de ameliorare a durerii în aceste circumstanțe ar fi un important pas înainte.
Citește și: 4 tehnici amuzante prin care să ghiceşti sexul bebeluşului tău