Decizia lui Cristian Popescu-Piedone de a candida pentru un nou mandat de primar al Sectorului 4 a stârnit nu doar indignarea multora, ci a determinat pe unii să meargă în instanță. Cei care au contestat această decizie au fost zece supraviețuitori și rude ale celor decedați în incendiul de la Colectiv. Cu toate acestea, instanța a decis că Piedone își poate încerca din nou norocul la alegeri, însă abia astăzi s-au aflat și motivele pentru care judecătorul a permis acest lucru:

„În lipsa unei hotărâri definitive de condamnare, fiecare persoană (inclusiv candidații la funcțiile publice) beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform art. 23 alin. 11 din Constituția României. Instanța subliniază, ca urmare a depunerii cazierului judiciar, că intimatul (Piedone, n.r.) nu a fost condamnat prin hotărâre judecătorească pentru faptele evocate de petenți și este considerat nevinovat până la proba contrară, neavând obligația de a-și dovedi nevinovăția, întrucât aceasta este prezumată de lege.
În această procedură electorală, cetățenii cu drept de vot sunt cei care decid, în urma voturile exprimate în mod legal, asupra oportunității unei candidaturi stabilite anterior ca fiind formal legală de către autoritățile abilitate, respectiv organismele electorale și instanțele de judecată.
Instanța subliniază că legea nu prevede drept condiție de admisibilitate a candidaturii buna reputație a candidatului și nici nu ar putea stipula o asemenea condiție, întrucât, într-un stat democratic, fiecare cetățean cu drept de vot poate, conform aprecierii sale subiective, să voteze un anumit candidat sau să se abțină de la a-l vota”, se arată în motivarea instanței.

Citește și: EXCLUSIV Apar scheletele din dulapurile Primăriei sectorului 4: Piedone a cheltuit jumătate din banii școlilor pe paza clădirilor

În opinia judecătorului, a lăsa o apreciere de ordin subiectiv — buna reputație a candidatului — la latitudinea unui număr restrâns de persoane (membrii biroului electoral, judecători etc.), cu consecința împiedicării unei persoane, care îndeplinește formal condițiile legale, să candideze, ar contraveni principiului democratic că fiecare persoană este liberă să voteze un reprezentant al comunității sale, în funcție de aprecierea subiectivă a fiecărui votant și de convingerile sale politice, indiferent de indignarea provocată de această candidatură unui grup și indiferent de numărul acestora.

„Cu alte cuvinte, în absența unor motive expres prevăzute de lege care să împiedice intimatul (Piedone, n.r.) să-și depună candidatura, comunitatea al cărui reprezentant intenționează să fie acesta este singura în măsură să sancționeze sau să răsplătească parcursul profesional și personal al candidatului, prin votul majorității membrilor săi”, se mai arată în motivare.

Urmărește-ne pe Google News