Depopularea centrului Veneției este un subiect aprins dezbătut în ultimii ani. În urmă cu 20 de ani, Veneția avea 64.000 de locuitori. În urmă cu zece ani, în 2012, a scăzut la 58.200.
Numărul turiștilor a crescut de opt ori în ultimele trei decenii
Acum, populația centrului istoric a scăzut pentru prima dată sub 50.000 de locuitori, a anunțat joi, 11 august, administrația orașului. Numărul locuitorilor din centrul celebrei lagune este de 49.997.
În fiecare an, milioane de turiști vin în orașul lagunar. Dar ceea ce a fost o binecuvântare pentru Veneția pentru o lungă perioadă de timp devine, din ce în ce mai mult, o problemă. „Orașul vechi se stinge”, explică autoritățile.
Locuitorii părăsesc laguna în masă, în condițiile în care numărul turiștilor aproape a crescut de 8 ori, în ultimii 25 de ani.
Aproape jumătate dintre cei care încă locuiesc în Veneția au peste 60 de ani, doar aproximativ 9.000 fiind persoane sub 18 ani.
Rata mortalității este de aproximativ trei ori mai mare decât rata natalității.
Ce determină fenomenul de „Venexodus”
„Dacă va continua aceeași tendință, vom deveni un oraș-fantomă, precum Pompei”, a spus Matteo Secchi de la organizația Venessia.com, care luptă pentru supraviețuirea orașului. El avertizează neobosit despre „Venexodus”.
Tinerii, în special, sunt cei care s-au săturat să plătească prețuri exorbitante pentru alimente de bază, să suporte afluxul de turiști, să nu dețină mașină și, mai mult, să cheltuiască sume enorme pentru un apartament mic.
Primarul Luigi Brugnaro speră ca Venedia să nu devină oraș-muzeu. Cu mai puțină birocrație și taxe și mai multe stimulente financiare, rezidenții ar trebui să fie ademeniți înapoi la Veneția.
Familiile ar trebui sprijinite mai mult, studenții de la universitatea locală ar putea fi convinși să rămână în orașul lagunar cu măsuri de sprijin după terminarea studiilor, afirmă el.
Primul oraș din lume cu taxă de intrare
Tocmai pentru a reduce numărul de turiști, Veneția se pregătește să devină, din 23 ianuarie anul viitor, primul oraș din lume cu taxă de intrare. Costul biletului pentru a vizita laguna, între 3 euro și 10 euro, va varia în funcție de numărul de vizitatori. Cu cât sunt mai multe cereri, cu atât costul este mai mare.
Printre cei exceptați vor fi cei care au rezervată cazarea la hotel (taxa va fi inclusă în prețul rezervării), locuitorii și copiii cu vârsta sub 6 ani, persoanele cu dizabilități, proprietarii de locuințe venețiene, cei care vin în oraș în vizită la rude sau cei care vin să participe la un eveniment sportiv sau cultural.
Foto: Hepta