Multă lume se întreabă de ce a fost un eșec de imagine marea manifestare care a costat enorm partidul. Dincolo de proasta organizare, aducerea oamenilor de la sute de kilometri distanță, fără să se țină cont de oboseală, includerea în aceste grupuri a unor oameni bătrâni, asistați social, minori, oameni care nu aveau habar de ce merg la București, adevărul este că PSD putea să organizeze un miting curat, cu militanții activi iar rezultatul era cu totul altul.
PSD este în prezent cel mai mare partid din România, nimeni nu se îndoiește de acest lucru. A aduce în jur de 100.000 de membri de partid și militanți activi era în sine o victorie pentru social-democrați, pentru că niciun partid nu a reușit să scoată în stradă atâția activiști. Amestecul de inocenți, ignoranți, minori și membri PSD a făcut ca întreul miting să devină un ”fiasco”. Oameni căzuți de oboseală, oameni bulversați, pierduți de autocare și, bomboana de pe colivă, momentul în care marea parte a mulțimii a decis să părăsească Piața Victoriei, în timpul discursului lui Liviu Dragnea.
Partidul a întins nervii oamenilor la maxim, pentru a pune în aplicare strategia desenată pe hârtie: încheierea apoteotică, pe întuneric, cu luminițe care să se vadă de sus, precum făceau în iarnă cei care protestau față de Ordonanța 13. De ce au vrut să se compare cu #Rezist, când atunci a fost o mișcare spontană, formată în mare parte din bucureșteni, iar acum am avut un miting organizat, cu oameni aduși de partid din toată țara?
În orice caz, lipsa de empatie față de oamenii aduși în București s-a întors împotriva lor.
De ce atâta efort, atâta cheltuială? Oricât ar încerca liderul PSD să nege, această mișcare de forță are legătură cu decizia pe care Justiția trebuie să o ia în dosarul său. Dar ține și de mentalitatea acestuia. La fel, în 2015, toată lumea s-a întrebat de ce PSD organizează alegeri interne pentru alegerea președintelui partidului, prin vot uninominal, la nivelul tuturor filialelor.
O scenetă a absurdului, în condițiile în care era un singur candidat la șefia partidului, Liviu Dragnea și nu a existat niciun fel de competiție electorală. La fel ca și acum, s-au cheltuit resurse financiare importante pentru a aduce ”la urne” pe toți cei cu carnet de membru. Rezultatul: Dragnea a fost ales cu peste 98% din voturi…Ce era în spatele acestei acțiuni? Dragnea a reușit să își securizeze funcția, pentru că nu mai poate fi dat jos de către Congres ci doar prin organizarea de alegeri la nivel național. La fel, în martie anul acesta, a organizat pe repede-nainte un Congres Extraordinar, pentru a scăpa de persoanele incomode și a se înconjura la conducerea partidului de fideli, în frunte cu Viorica Dăncilă.
”Curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani!”
Dragnea și-a conturat țintele, în discursul susținut pe scena mitingului. Asta la propriu, pentru că, în timp ce vorbea, pe ecranul din spatele său a apărut o țintă în mișcare. Cu o voce gravă, pe un ton ridicat, le-a cerut oamenilor din fața sa să îl salute pe președintele Klaus Iohannis, să o salute pe Laura Codruța Kovesi. Salutul erau huiduielile.
”Îi salut cu milă pe toţi trimişii în piaţă ai statului paralel, civili sau nu, la ordin sau din curiozitate şi vă rog sa-i salutaţi!”, spunea Dragnea către mulțime. Liderul PSD a continuat, avertizându-i pe cei din piață că și ei pot deveni victime ale sistemului, la fel ca și ei: ”Toți puteți deveni ținte vii ale acestui sistem odios!”
Dacă până acum se vorbea despre un concept, ”statul paralel”, acum au fost nominalizați responsabilii pentru „abuzurile” din ultimii zece ani: Traian Băsescu şi Klaus Iohannis, împreună cu „cozile lor de topor” Laura Codruţa Koveşi şi Florian Coldea.
Ceeea ce este și mai îngrijorător este tonul liderului PSD, atunci când vorbește despre cei care nu susțin actuala Putere. ”Șobolani” a fost repetat, delirant, în discursul său, dar și după eveniment. S-a vorbit despre dictaturi minorității, democrație controlată, epoca urii şi a dezbinării.
”Nu mai putem accepta aceste lucruri. Trebuie să spunem ‘stop’, trebuie să spunem ‘gata cu abuzurile’, ‘gata cu denunţurile’, ‘gata cu securitatea’, ‘gata cu anchete de tip sovietic’, ‘gata cu poliţia politică’! Ajunge!”!, a dictat, tranșant, liderul PSD.
Paradoxal, afirmația lui Codrin Ștefănescu: ”Pentru că putem!” reprezintă esența actualei guvernări. Așa au mers până la capăt cu legile justiției, în ciuda tuturor criticilor, pentru că ”au putut”, prin majoritatea din Parlament.
De aceea au decis să îl ancheteze pe șeful SPP în Parlament, prin comisie specială, iar CCR a declarat neconstituțional demersul. De aceea liderul PSD anunță că majoritatea va scoate preşedintele ţării din funcţionarea serviciilor de informaţii.
”Vom crea Agenţia Naţională de Interceptări în Comunicaţii ca românii să nu mai fie poporul cu cel mai mare număr de telefoane ascultate din lume”, spune Dragnea, omițând să spună că această autoritate se va afla în subordinea Parlamentului.
Ce va urma? Dragnea spune că acesta a fost mitingul mic. ”Va urma unul uriaș!”, afirmă președintele PSD și iar gândul ne duce din nou la apropierea verdictului în dosarul său penal. Sau poate la o posibilă decizie a președintelui Iohannis, pentru susținerea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.
Dacă se va ajunge la o suspendare a președintelui Klaus Iohannis, dacă Justiția va anunța o condamnare în cazul lui Liviu Dragnea, sunt întrebări la care se așteaptă răspunsul, în perioada imediat următoare. Vara va fi una fierbinte, la propriu și la figurat…
Piața Victoriei a rămas plină de gunoaie, dupa mitingul PSD (FOTO&VIDEO)