Atenție! Persoanele care lucrează fără forme legale pot fi sancţionate cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei şi nu vor avea parte de protecţie socială.
Lipsa banilor şi a experienţei te-a determinat să accepţi munca la negru. Ai senzaţia că ai toată viaţa înainte să tot munceşti şi crezi că, la un moment dat, nu se ştie însă şi când, vei intra şi tu în legalitate. Ei bine, nu eşti singura persoană care gândeşte aşa.
Acest tip de gândire este în dezavantajul tău. Uite câte probleme îți poate genera munca fără acte legale:
- Nu ai siguranţa salariului şi nu vei putea să-ţi dai angajatorul în judecată dacă nu-ţi primeşti salariul sau dacă îţi sunt încălcate drepturile.
- Nu beneficiezi de vechime în muncă, iar la bătrâneţe vei avea o pensie sub nivelul nevoilor tale. Totodată, dacă ultimii ani dinainte de pensionare lucrezi la negru, nu ai dreptul la pensie pentru limită de vârstă.
- Nu ai dreptul la ajutor de şomaj sau la indemnizaţie de sprijin.
- Dacă eşti bolnav(ă), nu ai dreptul la concediu medical.
- Nu ai dreptul la credite bancare.
- Nu ai dreptul la concediu de odihnă sau de studii.
- Nu ai dreptul la indemnizaţie de maternitate, respectiv pentru creşterea copilului.
- Nu ai dreptul la asistenţă medicală gratuită și îţi plăteşti din buzunar costul consultaţiilor, al medicamentelor, al spitalizării etc.
- Nu ai activitate normată şi nu beneficiezi de reducerea normei de timp ca urmare a condiţiilor de muncă, adică vei munci câte ore îţi spune patronul.
- Nu îţi poţi negocia drepturile de protecţie a sănătăţii şi securităţii în muncă (condiţii de muncă, echipament, grupa de muncă etc.).
- Nu beneficiezi de pensie de invalid, în caz de accident de muncă.
- Nu ai dreptul la pensie anticipată, iar rudele tale, în caz de deces, nu beneficiază de pensie de urmaş.
- Nu-ţi poţi exercita dreptul la asociere în sindicate, la negocierea contractului colectiv de muncă.
- Nu ai dreptul la cursuri gratuite de calificare, recalificare şi reconversie profesională.
Unde poţi reclama angajatorul
Dacă lucrezi la negru, poţi reclama situaţia ta la Inspectoratele Teritoriale de Muncă (care au sediile în oraşele de reşedinţă ale judeţelor) sau la sediul central al Inspectoratului Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti.