Libertatea vă spune de ce nu trebuie să treceți data de naștere, starea civilă sau hobby-urile în CV.

Vârsta, factor de discriminare

Data nașterii nu trebuie trecută în CV, deoarece este un factor de discriminare pentru recrutori. Cu cât vârsta candidatului este mai avansată, cu atât există mai multe riscuri de a nu fi selectat, chiar dacă are studiile necesare sau experiență în domeniu.

Și asta, pentru că managerii consideră că o persoană tânără este mai energică decât una mai în vârstă.

Mai mult, cine este mai în vârstă e posibil să aibă și copii, astfel că disponibilitatea de a lucra peste program este mai mică.

Starea civilă și copiii

Experții recomandă candidaților să nu își treacă nici data nașterii, nici starea civilă, numărul de copii, orientarea sexuală, religia sau hobby-urile.

„Ce n-ar trebui să își treacă: data nașterii. Nu ar trebui să își treacă statutul – căsătorit sau nu, câți copii are, pentru că toate astea sunt lucruri care țin de discriminare. Mai sunt unii care trec și religia și mai trec și «female» sau «male». Un CV bine făcut îți dă 50% șanse să te califici în etapele următoare. Dacă nu ai cartea de vizită bine făcută, nu ai șanse să ajungi la interviu. Dacă n-ajungi la interviu, nu ai cum să iei jobul”, spune Marga Radu, director de resurse umane în cadrul Microsoft, responsabilă pe Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Fără menționarea hobby-urilor

Victoria Brulea, consultant senior în cadrul companiei de recrutare Adecco, susține că n-ar trebui incluse în CV nici pasiunile.

„Ce știu e că n-ar trebui să își treacă hobby-urile. Nu le trecem pentru că, dacă stăm să ne gândim, pe un angajator nu îl interesează neapărat ce face omul în timpul liber. Pe el îl interesează care este plusvaloarea pe care angajatul i-o aduce în timpul programului de lucru. Și atunci, nu este foarte relevant ce hobby-uri ai. Depinde foarte mult și de poziție”, spune Victoria Brulea.

Adresa de e-mail să fie serioasă!

Aceasta mai dă un sfat: adresa de e-mail scrisă în CV ar trebui să fie una serioasă, în caz contrar, angajatorul va crede că persoana respectivă nu este de încredere.

„Adresa de e-mail să fie una corectă, fără nume haioase, de genul prințesa”, mai spune Victoria Brulea.

Și o altă observație extrem de importantă: CV-ul nu ar trebui să aibă mai mult de 2-3 pagini.

Citește mai mult:

Model CV – Tot ce trebuie să știi în redactarea CV-ului

 
 

Urmărește-ne pe Google News