Cuprins:
Ce este un calorifer
Încălzirea centralizată este foarte popular la nivel european, inclusiv în România, unde mai bine de un milion de apartamente sunt încălzite în sistem centralizat prin tradiționalele calorifere. Caloriferul este o componentă esențială a unui sistem de încălzire și este conceput pentru a facilita transferul de căldură între agentul termic și aerul de încălzit dintr-o încăpere în timpul lunilor reci de iarnă.
Procesul de încălzire se realizează prin fenomenul de convecție, ceea ce înseamnă că se transferă energie termică de la echipamentul de încălzire în mediul înconjurător prin mișcarea naturală a aerului în plan vertical. Caloriferele sunt disponibile într-o varietate de forme și de dimensiuni și sunt de obicei fabricate din oțel, fontă sau aluminiu, potrivit Netatmo.com.
Cel mai des folosit material este oțelul datorită faptului că acesta este ușor de prelucrat, iar flexibilitatea sa oferă un avantaj semnificativ în crearea unor designuri diverse. Prin instalarea unor radiatoare moderne în locuință nu doar că vei asigura un sistem de încălzire performant, dar vei contribui și la îmbunătățirea esteticii interioare.
Cum funcționează un calorifer
Principiul de funcționare al caloriferului conectat la sistemul de încălzire centrală al unei locuințe este unul destul de simplu. Un astfel de sistem de încălzire depinde de un cazan de apă care încălzește apa până aproape de fierbere – de obicei până la 80 de grade Celsius. Apoi, odată ce apa a atins această temperatură, ea circulă prin conductele din interiorul casei către sursa de încălzire (caloriferul) care răspândește căldura în locuință.
Înainte de a intra în calorifere, apa este încălzită de sistemul de încălzire centrală, care poate fi un cazan care funcționează pe bază de gaz, de ulei sau de lemne, un sistem de încălzire solară sau o pompă de căldură. O admisie permite intrarea apei calde în sistem dinspre cazan, iar o ieșire îi permite apei să părăsească sistemul și să se întoarcă în rezervorul de apa al cazanului, unde poate fi reîncălzită.
În funcție de stilul caloriferelor pe care le ai în casă, căldura poate pătrunde în cameră în două moduri: radiație de la partea exterioară fierbinte a caloriferelor și convecția de la mișcarea apei calde în interiorul acestora, aflăm de la experții de la Todayshomeowner.com.
De ce se aud zgomote în calorifere
În general, caloriferele sunt silențioase prin natura lor. Totuși, dacă la un moment dat sesizezi anumite zgomote este important să nu le ignori deoarece acestea pot fi simptome ale unor probleme mai mari ce ar putea afecta buna funcționare a acestora.
De cele mai multe ori, caloriferele ne pot semnala singure dacă se întâmplă ceva în interiorul lor, fie prin zăngănituri, gâlgâituri sau mici bubuituri. Fiecare dintre aceste zgomote poate semnala o anumită problemă, care fie sunt ușor de rezolvat, fie nu prezintă motive reale de îngrijorare.
În unele situații, zgomotele produse de un calorifer pot fi cauzate pur și simplu de funcționarea normală a sistemului de încălzire, adică de prezența apei sau a aerului în interiorul sistemului. Alteori, însă, zgomotele pot indica probleme mai grave, ca funcționarea defectuoasă a supapelor, fluctuații de presiune cauzate de dilatarea termică a apei sau de reglarea inadecvată a robinetelor ori probleme legate de sedimentele acumulate în interiorul caloriferelor, ceea ce necesită o verificare a sistemului pentru a asigura funcționarea optimă.
Zgomotele diferă unele de altele, iar tipul de zgomot poate ajuta la clarificarea sursei problemei și dacă este sau nu o problemă reală, notează experții de la Traderadiators.com. De aceea, cu cât vom interveni mai rapid pentru remedierea problemei, cu atât mai repede vom restabili funcționarea corectă a sistemului de încălzire și vom menține un ambient plăcut în locuință și, totodată, vom prelungi durata de viață a sistemului de încălzire.
Ce zgomote pot apărea în calorifere
Atunci când pornești sistemul de încălzire centrală al locuinței tale și apa caldă începe să curgă prin conductele caloriferelor acesta ar trebui să funcționeze silențios, fără probleme și eficient. Cu toate acestea, uneori, s-ar putea să sesizezi în interiorul caloriferelor o serie de zgomote ciudate de bubuit, gâlgâit, zăngânit, scârțâit sau șuierat, care pot deveni enervante la un moment dat.
Aceste zgomote diferă unele de altele, iar tipul de zgomot te poate ajuta să stabilești sursa problemei și, totodată, dacă este sau nu o problemă reală. În cele ce urmează îți prezentăm cele mai importante zgomote care se aud în calorifer și cum poți scăpa de acestea.
Calorifer care pocnește
Zgomotul de pocnet este unul dintre cele mai frecvente zgomote pe care le face un calorifer și este cât se poate de normal. Cel mai probabil, acest lucru este cauzat de dilatarea metalului după ce în calorifer curge o cantitate mare de apă caldă.
În mod similar, atunci când caloriferul se răcește, metalul se contractă pe măsură ce apa caldă se răcește. Practic, nu există motive de îngrijorare când auzi acest zgomot, cu excepția situației în care acesta persistă sau dacă se modifică, ne spun experții de la Onlyradiators.co.uk.
Calorifer care gâlgâie
Un alt zgomot des auzit în calorifer este cel similar cu un gâlgâit și este cauzat de aerul captat care trebuie eliberat. Când apa este încălzită și pătrunde în conductele caloriferului, uneori, aerul poate fi prins împreună cu apa, ceea ce determină formarea unor zone reci în calorifer, mai ales în partea inferioară.
O soluție rapidă pentru rezolvarea acestei probleme este să aerisești caloriferul, operațiune care se recomandă să fie făcută în fiecare an înainte de sezonul rece pentru a te asigura că sunt pregătite pentru a oferi rezultate bune când vei avea cea mai mare nevoie de ele.
Pentru asta trebuie să oprești încălzirea, iar cu o șurubelniță sau cu o cheie să slăbești supapa de pe fiecare calorifer prin rotirea lentă în sensul acelor de ceasornic. Ar trebui să auzi un șuierat pe măsură ce aerul este eliberat, iar când începe să curgă apă, deci tot excesul de aer a fost eliberat trebuie să închizi supapa. Caloriferul ar trebui să se încălzească mai eficient, iar zgomotele să dispară. În același timp, ar trebui să speli pe interior caloriferele deoarece ar putea exista o acumulare de sedimente și murdărie.
Calorifer care scoate un sunet de apă care curge
La un moment dat poți auzi un zgomot similar cu cel al apei care curge sau care picură. Deși ai fi tentat să verifici dacă nu cumva ai lăsat din greșeală vreun robinet deschis la baie sau la bucătărie, acesta nu este altceva decât un alt sunet specific caloriferelor, care nu constituie motiv de îngrijorare.
Cu toate că apa este folosită pentru a încălzi caloriferele, nu ar trebui să o auzi, așa că este posibil ca aerul blocat în interior să împiedice apa să circule în mod corespunzător prin conductele caloriferului. Această problemă poate fi rezolvată tot prin aerisirea caloriferului, asigurându-te că tot aerul va fi eliberat, ceea ce va permite un flux constant de apă în interiorul conductelor caloriferului.
Calorifer care „bubuie”
Cele mai zgomotoase calorifere sunt cele din interiorul cărora se aud niște bubuituri. Acestea pot fi cauzate de o acumulare de calcar din sistemul de încălzire centrală, nu din radiatoarele propriu-zise. Acest fenomen are loc de obicei în zonele cu apă dură, predispuse la încălzire.
O astfel de problemă poate fi rezolvată prin golirea caloriferului pentru a se elimina apa și aerul captat în interior. Pentru asta trebuie să oprești cazanul și alimentarea cu gaz, să închizi supapa de admisie și să aștepți ca radiatorul să se răcească, iar apoi să redeschizi supapa de scurgere. Ar trebui ca din calorifer să curgă puțină apă pe care să o aduni într-un castron, iar în acest moment poți opri supapa și reporni tot sistemul de încălzire.
Dacă bubuiturile persistă este posibil să fie nevoie să speli cazanul pentru a îndepărta tot calcarul și murdăria. Acest lucru va reduce la minimum sunetele pe viitor și va menține încălzirea cât mai eficientă posibil.
Calorifer care șuieră
Un calorifer care scoate un zgomot asemănător cu un șuierat este unul dintre cele mai puțin îngrijorătoare sunete. Acest șuierat apare de obicei atunci când aerul din interiorul radiatorului este încălzit și începe să se dilate și să se deplaseze prin conducte.
Mișcarea aerului face ca țevile să vibreze, ceea ce creează apoi un șuierat. În acest caz trebuie să verifici dacă șuieratul provine de la orificiile de aerisire. Dacă așa este, poate fi nevoie să reglezi supapele pentru a reduce fluxul de aer.
În schimb, dacă zgomotul nu provine de la gurile de aerisire, acesta poate proveni de la conducte, motiv pentru care verifică țevile pentru a te asigura că acestea sunt conectate corespunzător și că nu există conexiuni slăbite.
La final, verifică și caloriferul. Dacă zgomotul provine de la radiatorul propriu-zis, acest lucru poate fi determinat de o acumulare de sedimente, iar pentru a remedia asta, poți spăla radiatorul cu un amestec de apă și oțet.
Foto: Shutterstock.com
Vezi și trucuri simple prin care să păstrezi căldura în casă mai mult timp