Cuprins:
În articolul de față îți vom spune care sunt principalele cauze ale acestei probleme și îți vom da câteva sfaturi care te vor ajuta în cazul în care vei fi într-o astfel de situaţie.
De ce se oprește motorul în mers?
Indiferent că deții o mașină pe benzină sau una diesel, mai veche sau mai nouă, motorul acesteia poate ceda în orice moment. Iată care sunt cele mai comune cauze ale opririi motorului în timpul mersului:
Supraîncălzirea motorului
Pe măsură ce camera de ardere internă arde aerul și carburantul pentru a crea energie termică, aceasta devine apoi energie mecanică care face ca piesele și componentele vehiculului să funcționeze în parametri.
Supraîncălzirea motorului apare când numai există suficient lichid de răcire și, astfel, sistemul de răcire nu mai poate menține temperatura motorului în parametri optimi de funcționare. Pistoanele încep să se topească, iar acest lucru duce la oprirea motorului.
Nivelul scăzut al uleiului
Uleiul este cel ajută componentele metalice ale motorului să funcționeze cu cea mai mică rezistență, iar dacă nivelul de ulei scade sub minim, aceste componente nu mai sunt lubrifiate corespunzător.
În această situație se ajunge la o frecare a componentelor motorului care pot provoca la un moment dat blocarea și chiar oprirea motorului.
Nivelul scăzut al lichidului de transmisie
Asemenea uleiului de motor este necesară o anumită cantitate de lichid de transmisie pentru ca mașina ta să funcționeze la parametri.
Dacă nivelul lichidului de transmisie scade sub limita optimă pot apărea probleme serioase ca urmare a supraîncălzirii transmisiei. Una dintre acestea este oprirea motorului în mers.
Probleme cu instalația electrică
Daune serioase poate provoca o defecțiune a instalației electrice a mașinii tale. Dacă sistemul de calcul sau sistemul de aprindere se defectează acestea nu vor mai putea trimite semnalul electric corespunzător către motor și, în consecință, motorul se va opri. Din fericire, martorul de bord „check engine” („sonda lambda”) se va aprinde anunțând, astfel, defecțiunea.
Senzorul de poziție al arborelui cotit defect
Senzorul de poziție al arborelui cotit se regăsește pe majoritatea mașinilor moderne. El monitorizează și gestionează poziția și viteza de rotație a arborelui cotit și transmite informațiile către calculatorul ECU al motorului pentru o funcționare optimă.
În caz de accelerare inconstantă sau dificultatea la pornirea motorului, senzorul de poziție al arborelui cotit poate fi defect, ceea ce poate duce chiar la oprirea motorului în timpul deplasării.
Pompa de combustibil este defectă
Pompa de carburant are rolul de a furniza motorului cantitatea necesară de combustibil pentru pregătirea amestecului aer-combustibil optim pentru funcționarea motorului.
Dacă pompa nu funcționează corespunzător motorul nu va primi suficient combustibil, va pierde treptat putere până când se va opri în mers.
În cel mai fericit caz, doar filtrul de combustibil se va deteriora. Acesta are ca rol curățarea carburantului care ajunge la motorul mașinii, iar dacă nu este curat, va ajunge mai puțin carburant decât are nevoie motorul și, în consecință, acesta se va opri.
Rezervorul de combustibil este gol
Dacă motorul se oprește brusc în mers este foarte posibil să fi rămas fără combustibil. Fie ai amânat să alimentezi după aprinderea martorului de bord, fie senzorul de nivel din rezervor s-a defectat și nu mai indică corect.
- Află și de ce rezervorul nu este pe aceeasi parte la toate masinile
Probleme cu alternatorul
Alternatorul gestionează furnizarea de energie electrică în mașina ta, iar dacă acesta se defectează motorul se va opri în mers. O astfel de situație poate fi evitată deoarece, dacă este defect, alternatorul va întrerupe alimentarea cu energie a componentelor vitale ale mașinii, iar luminile de bord se vor stinge ori motorul va pierde brusc putere.
Calculatorul ECU defectuos
Calculatorul ECU este creierul motorului. El primește și interpretează informațiile transmise de celelalte piese componente ale mașinii, le stochează sub formă matriceală (hărțile ECU) și le folosește pentru a transmite motorului parametrii pentru o funcționare optimă.
Atunci când unitatea ECU se defectează, în bord se va aprinde un martor de avertizare, moment în care va trebui să mergi cât mai repede cu mașina în service pentru a consulta un specialist.
Dacă vei ignora martorul de bord și vei continua să conduci, problemele se pot agrava și poți ajunge în situația de a ți se opri motorul.
Ce faci dacă se oprește motorul în mers?
Oprirea motorului în mers este o situație pe cât de neplăcută pe atât de periculoasă pentru orice conducător auto, chiar și pentru cei mai experimentați.
Iată câteva sfaturi care te pot ajuta într-o astfel de situație:
- Scoate mașina din viteză (la cele cu transmisie automată se va pune levierul în poziția Neutru);
- Nu te panica dacă vezi că direcția este grea, iar volanul se manevrează mai greu;
- Păstrează distanța față de mașina din față;
- Nu frâna brusc și fii pregătit să apeși mai tare pedala de frână deoarece pompa de servofrână nu va mai funcționa;
- Caută un loc de pe marginea drumului unde să poți opri în siguranță;
- Încearcă să scoți mașina din trafic înainte să oprești pentru a nu-i încurca pe ceilalți participanți la trafic și pentru a evita un posibil accident;
- Odată ce ai oprit într-un loc sigur, sună după ajutor;
- Pornește luminile de avarii sau semnalizează dreapta;
- Dacă te afli în oraș, pornește avariile și cere ajutorul celorlalți participanți la trafic pentru a scoate mașina pe marginea drumului.
Cum poți preveni oprirea motorului în mers?
Pentru a reduce riscul de oprire a motorului mașinii tale în timp ce conduci trebuie să acorzi o atenție deosebită întreținerii acesteia.
Verifică în mod regulat componentele importante ale mașinii și nu ignora martorii de avertizare atunci când se aprind în tabloul de bord.
Stabilește cu mecanicul tău un program de service pe care să îl respecti pentru ca mașina ta să se afle într-o stare de funcționare cât mai bună, sigură și eficientă. Iată și câteva sfaturi practice pentru ingrijirea masinii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro