Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) nu mai încasează bani cash la ghișee începând cu data de 1 octombrie pentru o serie de servicii, astfel că șoferii care vor să achite pentru permisele auto, certificatele de înmatriculare sau autorizațiile provizorii de circulație trebuie să folosească alte metode de plată.

Cititorii Libertatea au semnalat însă că acestea gravitează în jurul unor conturi deschise de către Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), potrivit paginii sale de internet.

Mai exact, se poate plăti într-un cont deschis de RAAPPS la BCR, fie prin virament bancar, fie prin mijloace online ori mandat poștal. De asemenea, se poate achita prin Ghiseul.ro.

Concomitent, plățile se pot face și prin intermediul a peste o mie de unități bancare CEC și a peste 5.200 de automate de plată ale acesteia. În fine, tarifele mai pot fi plătite și prin rețeaua de stații de plată SelfPay.

RAAPPS emite documente din 2005

Problema este că acele conturi ale RAAPPS au indus în eroare șoferii.

„Mai nou direcția permise a trecut la RAAPPS? Văd că toate plățile se fac într-un cont BCR al respectivei instituții…”

Un șofer se întreabă ironic:

Contactată de către Libertatea, regia spune că are încă din anul 2005 ca obiect de activitate ”producerea și emiterea, în condițiile legii, a permiselor de conducere auto, a certificatelor de înmatriculare a autovehiculelor și a altor documente și tipărituri cu caracter special”.

RAAPPS a încasat dintotdeauna aceste sume, dar Direcția Regim Permise transfera banii către regie după ce îi încasa de la șoferi, astfel că publicul nu a știut de acest lucru.

Digitalizare pe jumătate

Pe de altă parte, Direcția Regim Permise a menținut plata la ghișee pentru o parte din tarifele prestate.

Este vorba de sumele aferente confecționării plăcuțelor cu numere de înmatriculare permanente, de probă sau temporare, dar și cele pentru atribuirea unui număr de înmatriculare preferential sau păstrarea combinației actuale, potrivit site-ului DRPCIV.

Acestea se pot plăti în conturile de trezorerie prin virament, mandat poștal și la ghișeele serviciului comunitare de regim permise din cadrul prefecturilor sau la casieriile Trezoreriei Statului.

Ordonanța care a schimbat tot

Modificarea a apărut în urma Ordonanței de Urgență 152/2020, care urmărește extinderea categoriilor de plăți ce pot fi efectuate prin sistemul național electronic de plată. Aceasta a fost adoptată în data de 31 august și publicată în Monitorul Oficial pe 1 septembrie.

Pe lângă emiterea permiselor auto, a certificatelor de înmatriculare și a autorizațiilor provizorii de circulație acum se mai poate plăti online și pentru emiterea pașapoartelor.

Vezi ce acte sunt necesare pentru schimbarea permisului auto!

 
 

Urmărește-ne pe Google News