Cuprins:
Dincolo de scopul principal pentru care au fost concepute, și anume comunicarea oriunde și oricând, smartphone-urile țin loc de alte device-uri precum aparatul foto, televizoul ori consola de jocuri video.
Una dintre lucrurile care îi preocupă deseori pe utilizatorii de telefoane mobile îl reprezintă supraîncălzirea acestora, un fenomen, însă, foarte normal pentru un astfel de dispozitiv inteligent.
În articolul de astăzi îți vom spune de ce se supraîncălzesc telefoanele mobile, ce probleme pot apărea din această cauză și ce soluții există pentru a le readuce în stare optimă de funcționare.
De ce se supraîncălzește telefonul mobil?
Indiferent de natura sa, un echipament electronic dezvoltă o anumită cantitate de căldură din cauza rezistivității pieselor sale metalice.
Dacă se încălzește, este în regulă, însă dacă device-ul tău se supraîncălzește, înseamnă că există o problemă ce poate determina disfuncționalități.
Asemenea oricărui dispozitiv electronic, pentru a funcționa, un telefon mobil necesită o putere de procesare mare, dar și o putere grafică ridicată.
Ca un smartphone să aibă o funcționare optimă, circuitele și piesele din interiorul lui produc energie, ceea ce duce la degajarea de căldură.
Care sunt elementele care supraîncălzesc telefonul mobil?
Principalele elementele componente ale unui telefon mobil care pot determina supraîncălzirea lui sunt:
Bateria
Bateria telefonului este formată din mai mulți acumulatori pe bază de litiu, care în timp se uzează. Utilizarea telefonului presupune descărcarea acestuia, iar prin procesul de încărcare se înmagazinează o cantitate foarte mare de energie, ceea ce determină încălzirea bateriei și a elementelor adiacente.
Procesorul
Procesorul este cel mai mare consumator de energie al unui smartphone, iar în condiții normale de utilizare, acesta degajă un nivel redus de căldură. În cazul utilizării telefonului pentru jocuri, pentru vizionarea unui film ori pentru accesarea unor website-uri, procesorul va consuma mai multă energie și, implicit, se va încălzi.
Camera foto
Camera foto a unui telefon mobil este un mare consumator de energie. Cu cât rezoluția camerei este mai mare, cu atât consumul energetic va fi mai mare și, implict, va genera o supraîncălzire a device-ului.
Ecranul
Ecranul oricărui telefon mobil modern este prevăzut cu un sistem de iluminare cu LED-uri, care consumă destul de multă energie, mai ales dacă ai setat un nivel maxim de luminozitate pentru a avea un ecran mai viu colorat.
De ce se supraîncălzește telefonul mobil?
Un smartphone se poate suupraîncălzi din cauze multiple, iar multedintre aceste cauze țin de suprasolicitarea cip-ului, după cum urmează:
Suprasolicitarea telefonului
Dacă pe telefonul tău mobil rulează simultan mai multe aplicații – camera foto, un browser de Internet, un player de filme sau de muzică – este foarte posibil ca procesorul să aibă de suferit dacă îți vei face o obișnuință din acest lucru. O utilizare neadecvată a telefonului poate cauza supraîncălzirea lui.
Folosirea telefonului când este la încărcat
Un telefon se supraîncălzește atunci când este la încărcat din cauza folosirii acestuia în timpul încărcării. De asemenea, problema supraîncălzirii poate apărea dacă folosești un încărcător nepotrivit, altul decât cel original, care are un voltaj și un amperaj prea mari.
Aplicațiile care rulează în fundal
O altă cauză a supraîncălzirii unui smartphone o reprezintă numărul mare de aplicații care rulează în fundal. De asemenea, există aplicații mari pe care le-ai instalat pe telefonul tău, dar pe care nu le folosești, însă ele consumă, totuși, energie. Mai este și cazul jocurilor complexe, al căror consum de energie afectează constant procesorul.
Setările telefonului
Unele setări ale telefonului tău – date mobile, Bluetooth, Wi-Fi, etc. – consumă multă energie și pot cauza supraîncălzirea device-ului. Totodată, un nivel ridicat al luminozității ecranului poate accelera procesul de încălzire.
Temperatura exterioară
Toate telefoanele mobile au o temperatură optimă de funcționare, iar dacă device-ul este expus timp îndelungat la soare, respectiv, la ger este posibil să apară disfuncționalități grave, mai ales în cazul supraîncălzirii repetate.
Care sunt aplicatiile care consuma cel mai mult bateria telefonului
Cum eviți supraîncălzirea telefonului mobil?
Pentru a preîntâmpina supraîncălzirea telefonului tău mobil ar trebui să ții cont de câteva sfaturi, și anume:
- Folosește doar încărcătorul original primit odată cu telefonul;
- Nu încărca telefonul peste noapte;
- Nu folosi telefonul în timpul înrcărcării;
- Când pui telefonul la încărcat, asigură-te că îl așezi pe o suprafață tare, nu pe pat sau pe covor deoarece suprafețele textile înmagazinează căldură;
- Dacă folosești o husă, asigură-te că este cea mai potrivită pentru telefonul tău și permite device-ului să „respire”;
- Dezinstalează aplicațiile pe care nu le folosești;
- Închide aplicațiile care rulează în fundal și pe care nu le folosești;
- Actualizează sistemul de operare ori de câte ori apare câte un update;
- Nu folosi pe periodă îndelungată funcții precum Bluetooth sau Wi-Fi decât dacă ai nevoie;
- Din când în când închide telefonul mobil de tot și lasă-l să se odihnească preț de câteva minute după care repornește-l;
- Nu-ți expune telefonul la temperaturi foarte ridicate;
- Dacă folosești aplicații GPS (Google Maps, Waze, etc.), asigură-te că ții telefonul mobil cât mai aproape de gurile de ventilație pentru a evita supraîncălzirea.