Înspăimântaţi de sunete şi de faptul că au început să li se crape casele, localnicii din Izvoarele, care abia au scăpat de inundaţiile din septembrie, au chemat prefectul, care, la rândul lui, a adus seismologii de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului. În urma măsurătorilor făcute, seismologii au emis prima ipoteză privind cele zece cutremure de suprafaţă de până acum: au fost determinate de instabilitatea solului, de inundaţiile din septembrie şi de exploatările petroliere din zonă.
De vină ar putea fi Lacul Brateş
O altă ipoteză ar fi creşterea cantităţii de apă în Lacul Brateş, situat în zona cu pricina, având o suprafaţă de 24 de kilometri pătraţi. “E posibil ca greutatea lacului, umflat de apele viiturilor, să preseze asupra scoarţei şi să producă seisme de suprafaţă. Aşa ceva s-a întâmplat în nordul Chinei după construirea unui mare baraj hidroelectric”,ne – a spus inginerul de foraje petroliere Septimiu Seiceanu (foto).
O altă ipoteză e iniţierea exploatărilor petroliere care presupun fracturarea hidraulică – cum ar fi gazele de şist, dar nu numai – de pe urma cărora apar, indirect, astfel de cutremure de mică intensitate, la adâncime de 5-10 km. “E foarte posibil să fie vorba despre fracturarea hidraulică, aceasta fragilizând solul, iar consecinţele pot fi foarte periculoase. Exemplu: cutremurul de pământ din Maule, statul Chile, din februarie 2010, cu o magnitudine de 8,8 pe scara Richter, a declanşat, 16 ore mai târziu, un seism de 4,4 în Oklahoma, în situl zonei de exploatare a gazului de şist Wuilzeta. Această descoperire, publicată la 11 iulie, în revista Science, a fost făcută de cercetători de la laboratoarele seismice de la Universitatea Columbia”, a declarat generalul Emil Străinu (foto), specialist în geofizică. În ceea ce priveşte sunetele care însoţesc aceste cutremure, până acum nu există nici o explicaţie, nici măcar aproximativă.
«Ne e frică să mai stăm în case»
Dumitra Bostan ne-a arătat urmările mişcărilor de pământ: pereţii i s-au crăpat şi i-au căzut tablourile din casă
Oamenii din satul gălăţean Izvoarele, lovit puternic de inundaţii acum două săptămâni, sunt iarăşi în alertă! Locuitorii sunt cuprinşi de panică şi se tem de ce-i mai rău, după ce, în ultima săptămână, au simţit nu mai puţin de 10 cutremure, însoţite de bubuituri subterane, ca nişte explozii sau ca şi cum ar fierbe ceva sub pământ, aşa cum descriu sătenii. În mai multe case, în urma zgâlţâielilor, crăpăturile se cască din ce în ce mai adânci. “Am toţi pereţii crăpaţi, iar tablourile au căzut, mi-e aşa frică, nici nu am curaj să stau în casă. Mai am şi dealul în spate. Acu că şi plouă, şi cu bubuielile astea, că nu sunt doar cutremure, îmi este groază să nu mor în casă îngropată de vie”, spunea ieri Dumitra Bostan, o localnică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro