În calendar ortodox 2020, Sfânta Maria este sărbătorită de două ori. O dată pe data de 15 august, atunci când creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului și a doua oară pe data de 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.
Cuprins:
Ce simbolizează data de 15 august
În Biserică Ortodoxă și calendarul creștin, ziua de 15 august este ziua sfântă încărcată de simboluri. Este ziua în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veșnice. Mai este denumită și ziua Adormirii, atunci când îngerii și sfinții au umplut împrejurimile de lumină.
Sfânta Maria Mică se sărbătorește pe 8 septembrie
Nașterea Maicii Domnului este cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Maria Mică. Este prăznuită de creștini și de Biserica Ortodoxă pe data de 8 septembrie și reprezintă prima mare sărbătoare a unui nou an calendaricesc, deoarece acesta începe cu data de 1 septembrie.
Se spune La Mulți Ani de Sfânta Maria prăznuită pe 15 august?
Sunt multe persoane care spun că, odată cu Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august, se pomenesc doar morții, așa că onomastica de Sfânta Maria poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie când Biserica Ortodoxă sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. Cu toate astea, Biserica spune că nu este greșit să spui și să trimiți urări de La Mulți Ani sărbătoriților cu această ocazie.
După cum reiese din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, “Mutătu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”, această zi este motiv de bucurie și sărbătoare.
- Vezi și lista cu mesaje de Sfânta Maria – urări de trimis sărbătoriților
Ce semnifică numele Maria
Numele Maria este unul dintre cele mai îndrăgite și folosite nume de origine biblică. Este numele celei care l-a adus pe lume pe Iisus, fiul lui Dumnezeu și a rămas în amintirea tuturor drept un simbol al purității.
Semnificația numelui Maria
O accepțiune egipteană spune că numele Maria provine de la termenul “mry” sau “mr” care se traduce prin “iubit” sau “iubire”.
În latină, numele Maria se spune că înseamnă “stea de mare”, deoarece este compus din “mar” – “picătură” și “yam” – “mare”. Se spune că în textele latine a apărut și sintagma “stilla maris”, “stea de mare”, metaforă folosită pentru descrierea Maicii Domnului.
În ebraică, numele Maria are semnificația de “copil dorit”.
Nume sărbătorite de Sfânta Maria
De Sfânta Maria, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela.
Însă, de Sfânta Maria îți mai sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă numele de:
- Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Meri, Măriuța, Mara, Marioara, Marusia, Ana-Maria, Mimi, Marinel.
Află când nu se fac nunți în 2021
Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului mai este numită și Sfânta Maria Mare, Sântămaria sau Uspenia.
Sursă foto: Shutterstock.com