Tânărul care a supravieţuit focului din clubul Colectiv din urmă cu un an şi nouă luni, numit simplu Răzvan a murit sâmbătă în condiţii încă neclare publicului larg. Odată cu moartea tânărului, presa a ridicat la 65 bilanţul deceselor din clubul cu pricina. Pe surse, s-a aflat că Răzvan şi-a pus capăt zilelor la alegerea sa. Până în acest moment însă nu există informaţii cu privire la modalitatea prin care tânărul şi-a luat viaţa şi nici la motivele exacte. Tot presa a speculat că moartea iubitei sale, sufocată în clubul Colectiv, în urmă cu aproape doi ani a stat la baza sinucuderii. „65! Numărul victimelor după tragedia Colectiv creşte. Dumnezeu să te odihnească, Răzvan!”, este anunţul postat pe pagina de Facebook a Asociaţiei Colectiv GTG 3010. Pentru a afla ce a fost în sufletul tânărului care, după toate indiciile, a ales să îşi încheie socotelile cu viaţa, am solicitat câteva explicaţii din partea Psihologului Libertatea.
“Presa trebuie să fie sensibilă la durerea familiei şi apropiaţilor”
“În acest caz particular presa trebuie să fie sensibilă la durerea familiei şi apropiaţilor. Cei din presă vor încerca să afle detalii, motivele punctuale ale sinuciderii, modalitatea exactă a actului suicidar, existenţa vreunui bilet de adio etc. Aceste curiozităţi nu sunt însă compatibile cu durerea uriasă a apropiaţilor tânărului. Aceasta trebuie respectată!” a subliniat psihologul.
“Cel mai mult presa va dori să afle dacă într-adevăr motivele morţii tânărului sunt direct legate de tragedia de la Colectiv”
„Cel mai mult presa va dori să afle dacă într-adevăr motivele morţii tânărului sunt direct legate de tragedia de la Colectiv sau sunt de altă natură. Din perspectivă psihologică există două posibilităţi. Prima dintre ele se referă la ceea ce medicii şi psihologii numesc TSPT sau Tulburare de Stres Post-Traumatic. Sună cam pomps dar pe scurt acesta se referă la o retrăire persistentă, anxioasă, chiar obsesivă a evenimentului traumatic, în cazul acesta,incendiul de la Colectiv. E vorba de cosmaruri legate de traumă, flashback-uri, imagini mentale, sunete, mirosuri specifice evenimentului traumatic. Toate acestea tind să vină în minte fără voia individului iar când ele devin copleşitoare individul e un pericol pentru el însuşi. Tulburare de Stres Post-Traumatic e des întâlnită şi la soldaţii care se întorc de pe front unde au fost martorii multor traume psihologice. În aceste cazuri e nevoie de urgenţă de ajutor specializat în special din partea medicului psihiatru care va recomanda chiar şi internarea în secţii spitaliceşti specializate pe tratarea tulburării de stres post-traumatic acut“ a declarat specialistul
“ Există şi posibilitatea ca motivul sinuciderii să nu aibă legatură directă şi intensă cu incendiul de la Colectiv”
“A doua posibilitate este ca ca motivul sinuciderii (dacă într-adevăr a fost sinucudere) să nu aibă legatură directă şi intensă cu incendiul de la Colectiv. Nimeni nu ştie cu adevărat ce stări sufleteşti poate avea la un moment dat un om. Uneori nici părinţii, nici soţii, nici copiii etc. De multe ori se întămplă să se adune mai multe motive mici de nemulţumire care prin efect cumulativ generează o lipsă totală de speranţă cu privire la viitor. Tot presa a speculat că pierderea iubitei în incendiu a stat la baza singurătăţii actuale a tânărului iar singurătatea a accentuat tendinţele suicidare. Pentru o mai buna înţelegere a situaţiei ar fi bine de ştiut dacă şi în trecut, înainte de Colectiv, au mai existat impulsuri suicidare. Apare invariabil şi întrebarea „ Dacă iubita ar fi supravieţuit incendiului dar cuplul lor s-ar fi destrămat în acest timp post Colectiv, impulsul suicidar ar fi fost acelaşi?” Dacă moartea tânărului ar fi urmat acelaşi traseu, indiferent de incendiul de la Colectiv, nu vom şti cu exactitate niciodată dar este o întrebare pe care şi-o vor adresa probabil cei care vor analiza dacă familia acestui tânăr va primi daune compensatorii din partea vinovaţilor pentru acel incendiul. Dumenzeu sâ îl odihnească în pace!” a încheiat Cezar Laurenţiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti.
Psiholog Cezar Laurentiu Cioc