O relaţie toxică nu este doar o relaţie disfuncţională, ci şi una care le face rău celor aflaţi în ea. Însuşi termenul “toxic” te duce cu mintea la ideea de impact negativ, chiar fiziologic, cauzat de interacţiunea cu o persoană total nepotrivită. În timp, această toxicitate se manifestă din ce în ce mai accentuat, iar uneori se concretizează prin violenţe fizice, abuzuri afective, neglijări, crize de isterie, sentimentul vieţii irosite. Unii au un adevărat talent să-şi aleagă parteneri care îi desconsideră, îi umilesc şi le irosesc cei mai frumoşi ani din viaţă. Dar de ce se încăpăţânează ei să rămână în relaţii nocive? Iată cauzele care determină stagnarea în acest tip de interacţiune.
Sociofobia
Acesta este un termen psihologic care se referă la teama sau incapacitatea unor persoane de a interacţiona cu oameni necunoscuţi. Cu alte cuvinte, prezenţa străinilor generează situaţii anxiogene, adică temeri teribile de evaluări negative, de critică, de respingere, iar toate acestea dau un mare disconfort. Este motivul pentru care aleg să stea lângă o persoană nepotrivită, pe care însă o cunosc. Relaţia bolnavă cu acest individ reprezintă un disconfort mai mic decât interacţiunea cu străinii dintre care, la o adică, ar putea să-şi selecteze un partener mai potrivit. Aşa se explică de ce unele persoane care arată bine şi au succes se complac în relaţii din care nu au nici un beneficiu emoţional, din contră.
Chingile sociale care ţin oamenii “legaţi” unii de alţii
Fie că este vorba despre copii, credite bancare sau proprietăţi comune, toate reprezintă un fel de sfori care ţin oamenii legaţi unii de alţii. Altfel spus, nevoile sociale ţin oamenii împreună şi fac căsătoriile să reziste an după an, deşi cei implicaţi simt că sunt toxici unul pentru celălalt. Privite din afară, astfel de cupluri par a fi modele pentru ceilalţi, dar realitatea din interior e alta. Există şi oameni care sunt îngroziţi de momentul când le vor da eventuala veste a despărţirii părinţilor, bunicilor sau altor persoane care s-ar supăra teribil în cazul unei separări. Pentru a păstra aparenţele, ei simulează o relaţie funcţională şi echilibrată.
Sunt şi femei sau bărbaţi care susţin că vor o relaţie ca a părinţilor lor, care au rămas împreună toată viaţa. Ca să nu se separe de partener, indiferent câtă nemulţumire există, aceste persoane acceptă orice compromis.
Lipsa alternativei
Unii oameni nu au nici aspect plăcut, nici succes social, nici educaţie, nici charismă. Cu alte cuvinte, nu reuşesc să atragă prin nimic. Acestora, deşi caută cu insistenţă alţi parteneri, le este greu să găsească pe cineva. Este motivul pentru care se întorc mereu la partenerul toxic: e singurul disponibil. Dacă nu o fac, rămân singuri.
Ce e de făcut?
E minunat să ai un singur partener, unul stabil, dar un om liber şi echilibrat este un om care are opţiuni, chiar dacă alege să nu le folosească. În cazul în care nu merge relaţia, este reconfortant să ştii că poţi avea pe altcineva alături. Pentru asta este nevoie să te şlefuieşti, să devii un om charismatic şi interesant, care are multe de oferit, şi să nu depinzi economic şi social de chingile care te ţin legat de cine nu ţi se potriveşte. Totodată, ar fi minunat să scapi de sociofobie şi să nu presupui că străinii sunt întru totul oameni răi. La urma urmei, dintre străini vei selecţiona unii dintre oamenii care vor deveni importanţi în viaţa ta.