Tancurile Leopard 2 sunt considerate un vehicul militar modern, vital, care ar consolida forțele Kievului, în contextul în care războiul cu Rusia durează deja de aproape un an, scrie CNN.
Germania a respins afirmațiile potrivit cărora trage de timp pentru a oferi sprijin militar suplimentar Kievului – constând în aceste tancuri grele – și a cerut SUA să trimită propriile tancuri – M1 Abrams – peste Atlantic, în Ucraina.
Tancurile germane: rapide, extrem de manevrabile și disponibile în Europa
Treisprezece țări europene, inclusiv Polonia și Finlanda, sunt deja în posesia tancurilor germane moderne Leopard 2, care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci, potrivit think tank-ului European Council on Foreign Relations.
Multe dintre ele au fost de acord să reexporte unele tancuri către Kiev, dar au nevoie de permisiunea Germaniei. Reprezentanții acestor țări care dețin tancuri Leopard s-au întâlnit vineri separat, în marja reuniunii de la baza aeriană Ramstein din Germania, potrivit Ministerului portughez al Apărării.
În total, există aproximativ 2.000 de vehicule Leopard 2 în Europa, la diferite niveluri de disponibilitate.
Fiecare tanc are un tun Smoothbore de 120 mm și o mitralieră de 7,62 mm. Poate atinge viteze de 70 km pe oră, sau 50 km pe oră când este off-road, ceea ce face ca manevrabilitatea să fie una dintre caracteristicile sale cheie.
Există, de asemenea, o protecție totală împotriva amenințărilor, inclusiv a dispozitivelor explozive improvizate, a minelor sau a tirului antitanc, potrivit producătorului său german, Krauss-Maffei Wegmann.
Numărul mare de unități care se află deja în apropierea Ucrainei și cerințele de întreținere relativ reduse ale tancului Leopard în comparație cu alte modele îi determină pe experți să creadă că aceste tancuri ar putea ajuta rapid Ucraina.
„Leopard 2 este un tanc de luptă principal modern, bine protejat, cu senzori buni”, a declarat pentru postul american de televiziune Jack Watling, cercetător principal în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute (RUSI). „A fost proiectat inițial pentru a fi întreținut de către recruți și, prin urmare, este mai simplu de menținut în luptă decât alte modele NATO, cum ar fi Challenger 2. Există, de asemenea, o linie de producție existentă pentru a menține tancurile Leopard 2 aprovizionate cu piese de schimb”, a mai spus cercetătorul.
De asemenea, tancurile germane Leopard funcționează cu motorină, spre deosebire de tancurile americane Abrams, cu alte cuvinte consumul de combustibil este mai eficient și reduce numărul de camioane de combustibil necesare pentru a susține un batalion.
Acestea sunt unele dintre motivele pentru care criticii poziției Berlinului spun că Leopard 2 ar trebui să fie trimise în Ucraina, indiferent dacă SUA decid să livreze Kievului propriile tancuri M1 Abrams.
„Tancurile Leopard 2 sunt disponibile în Europa”, a declarat vineri pentru CNN deputatul CDU Roderich Kiesewetter, care susține cererea Ucrainei.
„Germania este izolată în poziția sa”, a spus el, îndemnând guvernul Scholz să renunțe la reticența privind furnizarea acestor vehicule blindate. „Dacă vrem o împărțire transatlantică echitabilă a poverii, ar trebui să livrăm ceea ce este disponibil în Europa”, a mai argumentat deputatul creștin-democrat.
Berlinul, acuzat că tărăgănează sprijinul pentru Ucraina
Frustrarea resimțită de unii membri NATO față de Germania a întărit narațiunea potrivit căreia Berlinul a fost mai lent decât omologii săi occidentali în oferirea de sprijin Ucrainei.
Germania ar fi trebuit să anunțe vineri o decizie privind trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, dar, în schimb, a declarat că are nevoie de mai mult timp și de consultări cu aliații occidentali.
În plus, numirea lui Boris Pistorius ca nou ministru al apărării al Germaniei în această săptămână a ridicat semne de întrebare, având în vedere pozițiile sale anterioare cu privire la Rusia.
Liderul polonez Mateusz Morawiecki a invocat sprijinul anterior al lui Pistorius pentru relaxarea sancțiunilor împotriva Rusiei, precum și relația sa cu Gerhard Schröder. Fostul cancelar german a fost nevoit să renunțe la funcția sa în Parlamentul german (Bundestag) pentru că nu a dorit să rupă legăturile de afaceri cu Rusia după invazia Moscovei în Ucraina.
Zelenski: „Nu există altă soluţie decât trimiterea de tancuri grele în Ucraina”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că nu există „altă soluţie” decât trimiterea de către Occident de tancuri grele în ţara sa, după ce aliaţii Kievului nu au luat o decizie în acest sens în cursul reuniunii de la baza militară americană de la Ramstein, informează AFP, preluată de Agerpres.
„Da, va trebui în continuare să luptăm pentru furnizarea de tancuri moderne, dar în fiecare zi este mai evident faptul că nu există altă soluţie decât să luăm o decizie cu privire la tancuri”, a spus Zelenski, în mesajul său video adresat națiunii.
„Partenerii noştri au o atitudine de principiu – ei vor susţine Ucraina atât cât este necesar pentru victoria noastră”, a continuat liderul de la Kiev.
Aşteptările Ucrainei erau mari înaintea reuniunii de aproximativ 50 de ţări de la Ramstein, destinată să coordoneze ajutorul militar al aliaţilor împotriva Moscovei, Kievul sperând să obţină armamentul necesar lansării unei noi ofensive împotriva trupelor ruse pe teritoriul său.
Zelenski, care le-a cerut joi occidentalilor să mărească „în mod semnificativ” livrările de arme, a salutat totuşi reuniunea de la Ramstein, despre care a spus că „ne va întări rezistenţa”.
El a citat „sute de vehicule de luptă adăugate la arsenalul ucrainean”, „rezultate semnificative în ceea ce priveşte rachetele şi sistemele antiaeriene”.
Creşterea ajutorului militar pentru Ucraina este „urgentă” pentru ca aceasta să-şi poată recupera teritoriul ocupat înainte ca Rusia să lanseze noi ofensive, a transmis vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii din Germania.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina