În jur de 1,3 milioane de români se află la muncă în Italia, iar în contextul în care tema imigranților a fost una dintre cele mai dezbătute în campania electorală, iar partidele de extremă câștigă teren și conduc în sondaje ar putea fi direct afectați de rezultatele scrutinului de duminică.

Într-un interviu acordat presei italiene, George Milosan, consilier în cadrul Ambasadei României în Italia a vorbit despre felul în care vor fi afectați românii, care sunt cea mai mare comunitate de străini din Cizmă și a doua comunitate creștină după italieni. Potrivit cifrelor oficiale în Lazio sunt în jur de 250.000 de români, iar în Roma 200.000. Dintre românii aflați în Italia sunt 160.000 de elevi și în jur de 8.000 de studenți.

Românii din italia așteptați la vot

Mulți dintre românii din Italia sunt acolo de foarte mult timp, au dublă cetățenie și prin urmare și drept de vot, așa că vor pune într-o oarecare măsură umărul la rezultatul de duminică, mai ales că avem chiar și câțiva candidați înscriși în cursă. ”Românii naționalizați și cei care trăiesc în Italia, acum, cunosc bine arhitectura politică italiană, dar există un decalaj puternic în ceea ce privește reprezentativitatea: foarte puținii participă activ la viața politică. Și chiar și cu această ocazie, candidații români la alegerile generale pot fi numărați pe degetele unei singure mâini”, a spus Milosan pentru leurispes.it. El adaugă că ar trebui ca mai mulți români să se implice în politică, dat fiind numărul mare al celor aflați în Italia.

Trei românce sunt înscrise pe liste la alegerile parlamentare și regionale de duminică, 4 martie: Corina Constantinescu, Corina Constantinescu, candidată la Senatul Italiei pe o Lista civică având ca lider pe fostul magistrat Antonio Ingroia, Lucica Bianchi, candidată la Consiliul Regional din Lombardia, pe o lista de dreapta care îl susţine pe un exponent al Ligii Nordului, Attilio Fontana, și Leontina Ionescu, care candidează pentru un fotoliu în Consiliul regional din Lazio, pe o listă civică de stânga.

Discuțiile despre imigranți nu-i privesc pe români

În ciuda dicuțiilor legate de imigrație și a faptului că partidele populiste, de extremă dreapta, care conduc în sondaje, au vorbit foarte mult pe această temă, se pare că, spre deosebitre de alte alegeri, românii nu mai sunt în centrul atenției, ci termenul de ”imigranți” se folosește în legătură cu africanii și sirienii care ajung în Italia pe calea apei. Totuși, dacă partidele de extremă vor lua puterea și vor da legi împotriva imigranților, românii care vor să meargă la muncă de acum încolo, vor fi afectați direct.

Lucica Bianchi, o româncă aflată pe listele de candidați pentru consiliul regional din Lonbardia din partea organizaţiei civice „Energie pentru Italia”, spune că există foarte multe acte de rasism dar că nu mai sunt îndreptate spre români. ”Este destul de trist, nu este doar vina populaţiei. Când o familie de imigranți ajunge aici, oamenii sunt lăsaţi așa, în voia sorţii. Această prezență în comunităţi mici ca ale noastre, închise, provoacă un pic de teamă, de gânduri care nu sunt chiar frumoase. Nu sunt de acord cu acest mod de a face politică, aici în Italia se cheamă „trasformismo”, a face politică în baza intereselor. Asta caracterizează la ora actuală viaţa politică din Italia. Se face politică, dar mai devreme sau mai târziu se ajunge să se pună interese în fața personajelor politice. Sunt interesele personale, ale unei părți sau ale alteia”, a declarat aceasta într-un interviu pentru Digi 24.

De altfel și George Milosan a confirmat faptul că poziționarea italienilor față de români s-a schimbat în ultimii ani. ”Cred că în comparație cu anii trecuți, percepția negativă s-a diminuat foarte mult. Cred că punctul culminant a fost atins în 2007, cu cazul Reggiani de la Roma și alte câteva cazuri care au avut loc simultan. Acesta a fost cel mai rău moment pentru imaginea românilor. Dar chiar și atunci era o situație unică: oamenii știau că cei care au încălcat legile erau doar o minoritate foarte mică. Realitatea nu a fost exact cum a spus presa. Apoi, cu timpul, fenomenul s-a redus”, a spus reprezentantul Ambasadei.

Duminică au loc alegeri legislative în Italia şi, potrivit ultimelor sondaje, partidele populiste şi de extremă-dreapta au cele mai mari şanse să se instaleze la Roma fără o majoritate stabilă. În cele două luni de campanie electorală, principalele subiecte de dezbatere au fost migranţii, insecuritatea şi redresarea economică a cărei efecte întârzie să se facă simţite în viaţa de zi cu zi.

Silvio Berlusconi, care conduce o coaliţie formată din dreapta şi extrema-dreaptă ce era în fruntea ultimelor sondaje, nu poate candida din cauza unei condamnări penale.

Fostul premier Matteo Renzi, liderul Partidului Democrat (PD) a crisitcat promisiunile lui Berlusconi şi a îndemnat la un „vot util” împotriva extremei-drepte.

Conform ultimelor sondaje se estimează că milioane de italieni sunt încă indecişi, iar coaliţia dintre dreapta şi extrema-dreaptă conduce cu circa 37% din intenţiile de vot, procent defalcat în 17% pentru partidul lui Berlusconi, Forza Italia, 13% pentru Liga Nordului şi restul pentru celelalte partide din alianţă. Urmează M5S, cu 28%, alianţa de centru-stânga 27% (din care 23% pentru partidul lui Renzi) şi mişcarea de stânga Liberi şi Egali, cu 6%.

Cu câteva zile înaintea alegerilor legislative, studenții care se opun partidului neo-fasciștilor din Italia s-au laut la bătaie cu poliția la Milano.


Citește și: Gafele politicienilor: De la: ”The ducks come from the trucks”, la ”Ce faci, fă Doina, aveai chef de niște inundații?”


 
 

Urmărește-ne pe Google News