În discursul său în Parlamentul României președintele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a referit la „uciderea deliberată a profesorilor şi educatorilor în teritoriile” ocupate de armata rusă, adăugând că sunt în mare pericol toți cei care sunt conectați la valorile naționale ucrainene sau la armată.
Rusia vrea să deschidă școlile
Oksana Zabolotna, președintele Asociației Ucrainene a Cercetătorilor Educației, doctor în științe pedagogice, a declarat pentru Școala 9 că ține legătura cu cadrele didactice din teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Melitopol și Herson.
„Ocupanții ruși vor să folosească școlile pentru atingerea a două scopuri. În primul rând, reînnoind procesul de învățământ, ei vor dispune de posibilitatea de a manipula locuitorii. Ei pot să-i țină pe elevi ca ostatici, să-i transporte pe teritoriul Rusiei sau îi folosesc ca scut viu. În cel de al doilea rând, învățământul în baza programului rus și a valorilor Rusiei, îi vor face pe elevi peste ani jertfe ale propagandei Kremlinului”, a declarat Oksana Zabolotna.
Răzbunarea ocupanților pe directorii din Melitopol
În Melitopol imediat după instaurarea regimului de ocupație s-a încercat reluarea procesului de învățământ în vreme de război, dar în baza programelor de învățământ din Rusia. Directorii s-au împotrivit.
„Patru directori au fost răpiți, i-au ținut într-un garaj, apoi i-au transportat în afara orașului. Din fericire, au rămas toți în viață”, susține Zabolotna, precizând că acestea au fost acțiuni demonstrative pentru a umili pedagogii ucraineni.
„Directorii nu și-au asumat responsabilitatea să deschidă școlile în vremea acțiunilor militare și și-au dat demisia. Aceeași situație este și în Herson”, a menționat președintele Asociației Ucrainene a Cercetătorilor Educației.
În Melitopol sunt mulți copii orfani, care au fost transferați din regiunea Donețk. Profesorii ucraineni încearcă să-i susțină, să îi ajute cu haine, hrană și cele necesare. „Chiar pentru o mică șoaptă despre susținerea Ucrainei oamenii de acolo ar putea plăti cu viața.”
Masacrul de la Srebrenița și masacrul de la Bucha
Politologul ucrainean Yevhen Mahda, director al Institutului de Politică Mondială din Kiev, consideră că declarația lui Zelenski trebuie analizată în contextul tragediei de la Bucea, care a șocat comunitatea internațională și la care s-a referit președintele ucrainean în Parlamentul României.
„Dacă în timpul masacrului de la Srebrenița au fost ucise persoane după principiul confesional, la Bucha – doar după principiul civic: că sunt cetățenii Ucrainei. De fapt ținte ale Rusiei sunt toți cei care pot organiza o rezistență și sunt conștienți politic. De aceea, erau căutați profesorii, primarii, intelectualii, toți care pot să devină lideri informali ai rezistenței ucrainene”, a spus Yevhen Mahda.
Ziaristul ucrainean de origine română Marin Gherman s-a refugiat în România, împreună cu familia, după ce Rusia a atacat Ucraina. Ei au ales să locuiască, să muncească și să-și dea copiii la școală aici. Ziaristul a devenit parte a echipei Libertatea, iar astăzi el publică pentru publicul românesc o analiză necesară, bazată pe informații multiple și serios consolidate, despre relația dintre Ucraina și România.