Dacă persoanele vaccinate cu schema completă ar trebui să facă acum doza 3 („booster”-ul) este o problemă complexă din punct de vedere ştiinţific şi etic. 

Mulţi dintre cei eligibili pentru doza „booster” au astăzi întrebări justificate despre imunitate şi măsura în care au sau nu nevoie de această doză suplimentară.

Nu putem măsura imunitatea cu un test de anticorpi

Ca să afle dacă au sau nu nevoie de doza 3, multe persoane se gândesc să-şi facă întâi un test de anticorpi. Până la urmă, anticorpii sunt soldaţii imunologici care atacă invadatorii periculoşi, precum virusul care provoacă COVID. Pare logic să ne gândim că, dacă a scăzut cantitatea de anticorpi din organism, înseamnă că am avea nevoie de încă o doză de vaccin. Realitatea e însă mult mai complexă, avertizează specialiștii.

Testele de anticorpi ar putea să nu fie o metodă de încredere pentru a monitoriza în detaliu imunitatea unui individ.

Chiar dacă datele recente arată că, în medie, niveluri mai mici de anticorpi înseamnă mai puţină protecţie în faţa infecţiei COVID simptomatice, poate fi dificil să traducem acest trend în datele mari, pe populaţii, în informaţii despre protecţia imună a fiecărui individ.

Oamenii de ştiinţă nu au stabilit încă un prag de la care eşti sau nu mai eşti protejat.

Nici medicii care studiază direct acest subiect nu ştiu ce spun numerele din aceste teste despre imunitatea ta, spune dr. Ghady Haidar, specialist în boli infecţioase şi transplant la Centrul Medical al Universităţii Pittsburgh, care derulează un studiu despre răspunsul cu anticorpi în indivizii imunocompromişi. „Nu ştim nivelul optim de anticorpi care este corelat cu protecţia”, a declarat acesta pentru NPR.

Fiecare persoană are propriul set de anticorpi

Sunt câteva motive pentru asta. Primul este că fiecare persoană generează un set unic de anticorpi, ca răspuns la o infecţie sau direct la vaccinare. Anticorpii unui om vor face imediat praf un virus, pe când anticorpii altuia s-ar putea chinui un pic să-i dea de cap. Mai multe despre asta explică pe larg Albert J.R. Heck, profesor de chimie la Universitatea Utrecht, într-un articol din The Conversation.

„Avem un mix de anticorpi, unii sunt foarte buni şi protectori, unii nu protejează la fel de bine” şi fiecare persoană are propriul mix din aceste tipuri diferite de anticorpi, a explicat, pentru NPR, Ali Ellebedy, imunolog la Şcoala de Medicină a Universităţii Washington, unde studiază chiar răspunsul cu anticorpi la coronavirus. 

Oamenii de ştiinţă nu au elucidat încă în totalitate această variaţie de la persoană la persoană. Astfel, în principiu, doi oameni pot avea protecţie egală dacă o persoană are niveluri mici de anticorpi puternici, pe când altul are niveluri mari de anticorpi mai puţin puternici, dar încă adecvaţi. Nu e clar în ce măsură un test cantitativ de anticorpi ar putea să reflecte această diversitate.

În vreme ce cercetătorii au generat un munte de date despre care anticorpii sunt mai buni la neutralizarea virusului, spune Ellebedy, testele serologice disponibile acum nu sunt create să identifice în mod specific dacă ai suficient din aceşti anticorpi protectori, mai ales cei care te-ar proteja de tulpinile noi.

Memoria despre cum se fabrică anticorpii, mai importantă decât numărul lor

Pe de altă parte, este perfect normal să avem un număr foarte mare de anticorpi, imediat după infecţie sau vaccin, iar ca acesta să coboare apoi în timp. Însă asta nu înseamnă că a dispărut protecţia cu anticorpi. 

Sistemul nostru imun are o strategie de producţie „la timp” când vine vorba de anticorpi. Dacă se întâlneşte din nou cu virusul, celulele de memorie B pot să fabrice din nou anticorpii necesari pentru a se lupta cu el. Testele de anticorpi însă măsoară doar nivelul actual de anticorpi din organism, nu şi capacitatea de a-i produce. 

În cazul SARS-CoV-2, oamenii de ştiinţă nu ştiu încă exact cum se corelează aceşti doi factori, deci e dificil de spus ce înseamnă un test de anticorpi pentru nivelul absolut de protecţie faţă de virus.

Cealaltă linie de apărare: celulele T

Mai mult, anticorpii nu sunt singura linie de apărare a organismului nostru. Vaccinul în sine nu e făcut doar să producă anticorpi, ci şi să ne antreneze celulele T să lupte împotriva virusului. 

Chiar dacă este posibil să măsurăm nivelul acestor celule în sânge, acest lucru tot nu ne dă o perspectivă completă, spune dr. Donna Farber, imunolog la Universitatea Columbia, pentru Slate.

Bună parte din celulele T circulă în profunzimea ţesuturilor noastre, acolo unde testele nu ajung. „Nu putem fi complet siguri câtă protecţie imună avem în faţa virusului”, spune Farber.

FDA nu recomandă testele de anticorpi ca măsură a imunităţii

FDA – Administraţia americană a medicamentului – sfătuieşte publicul să nu folosească testele de anticorpi ca o măsură a imunităţii.

„Rezultatele testelor de anticorpi SARS-COV-2 nu ar trebui folosite pentru a evalua nivelul imunităţii sau de protecţie faţă de COVID-19 în niciun moment, în special după ce o persoană a fost vaccinată”, spune instituţia, pe site-ul oficial.

Nu e neapărat greşit să-ţi măsori nivelul de anticorpi, dar cel mai probabil este că acest nivel nu te va ajuta să decizi dacă e nevoie sau nu să faci doza booster.

 
 

Urmărește-ne pe Google News