Cuprins:
Adaptarea și înnoirea acestora până la începutul deceniului următor va avea un impact pozitiv atât în ceea ce privește securitatea, cât și accesul la diverse servicii publice și private. Toate cărțile de identitate emise în ultimii ani au ca termen de valabilitate 3 august 2031, iar noi îți vom spune de ce.
Ce este cartea de identitate
Cunoscută în trecut sub numele de buletin de identitate, Cartea de Identitate (C.I.) este un document esențial pentru identificarea cetățenilor români și dovedește identitatea unei persoane în diverse situații oficiale, juridice, sociale și comerciale, potrivit Wikipedia. Prin intermediul cărții de identitate, titularul acesteia poate să dovedească cetățenia, domiciliul, data nașterii, CNP-ul și alte informații esențiale în interacțiunile cu instituțiile publice și private.
Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cartea de identitate poate fi folosită şi pe post de document de călătorie, în locul pașaportului, inclusiv pe interiorul țărilor membre ale Uniunii Europene. Până în 2031, România va trebui să-și schimbe cartea de identitate pentru a se alinia standardelor Uniunii Europene.
Viitoarea carte de identitate va fi obligatorie de la vârsta de 12 ani, nu de la 14 ani așa cum se întâmplă acum. Documentul va conține un cip pe care vor fi stocate datele personale ale persoanei titulare, precum și fotografia persoanei respective, imaginea a două amprente și un certificat de autentificare digitală.
La ce vârstă se eliberează prima carte de identitate
Cartea de identitate este emisă de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP), subordonată Ministerului Administrației și Internelor. În conformitate cu prevederile OUG nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată, cu modificările și completările ulterioare, o nouă carte de identitate se eliberează oricărui cetățean român care a împlinit vârsta de 14 ani.
De asemenea, acest document se poate elibera și atunci când cel anterior a expirat, a fost pierdut, furat, deteriorat ori dacă au survenit modificări ale datelor personale, cum ar fi, spre exemplu, schimbarea numelui după căsătorie. De asemenea, o nouă carte de identitate este necesară și în situațiile în care titularul acesteia își schimbă domiciliul.
Valabilitatea cărții de identitate
Cartea de identitate este un act de care orice cetățean român are nevoie în diverse proceduri administrative, cum ar fi înscrierea în sistemul de sănătate, accesarea serviciilor bancare sau, așa cum spuneam, circulația în afara granițelor țării, în anumite state. Procedura prin care se eliberează o nouă carte de identitate poate fi inițiată la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor pe baza cererii persoanei fizice ori a reprezentantului legal al acesteia.
Cererea poate fi depusă de către titular sau, în cazul minorilor, de către părinții acestora ori de reprezentanții lor legali, de persoana desemnată din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenţă socială sau de persoana căreia i-a fost încredinţat în plasament, după caz.
În conformitate cu prevederile OUG nr. 97/2005, termenul de valabilitate al cărţii de identitate este de 4 ani – pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, 7 ani – pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, 10 ani – pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani și nelimitat – pentru persoanele care au împlinit vârsta de 55 de ani.
Cartea de identitate provizorie
Acest tip de carte de identitate este emisă în situațiile în care persoana solicitantă nu dispune, din diverse motive, de toate documentele necesare pentru obținerea unei cărți de identitate definitive. De asemenea, cartea de identitate provizorie este destinată cetățenilor români cu domiciliul în străinătate care se află temporar pe teritoriul României. Aceasta are o valabilitate limitată, care de obicei este de un an, și nu oferă aceleași avantaje precum cartea de identitate clasică sau cea electronică.
Documente necesare pentru eliberarea cărții de identitate
Pentru a soliocita și obține o nouă carte de identitate vei avea nevoie de un set de documente, după cum urmează:
- Cererea pentru eliberarea actului de identitate – aceasta poate fi completată la ghișeul instituției responsabile sau online, în funcție de disponibilitatea serviciului.
- Certificatul de naștere.
- Certificatul de căsătorie pentru persoanele căsătorite sau al soţului supravieţuitor.
- Certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta de până în 14 ani, care îşi schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate.
- Hotărârea judecătoarească de divorț definitivă/convenția de divorț, după caz.
- Documentul de proprietate al locuinței (contractul de vânzare-cumpărare sau contractul de închiriere) ori declarația de consimțământ a proprietarului pentru stabilirea domiciliului, acolo unde este necesar.
- Extrasul de carte funciară sau documentul care face dovada adresei de domiciliu, şi, după caz, documentul care face dovada adresei de reşedinţă. Extrasul de carte funciară trebuie obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii.
- Documentul care face dovada achitării contravalorii taxei de eliberare a noii cărți de identitate.
- Alte documente specifice care pot fi cerute în anumite situații speciale, mai ales în cazul cetățenilor români întorși din străinătate.
Persoanele doritoare pot obține detalii suplimentare la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor. Pentru asta trebuie să acceseze secțiunea Informații Utile – Evidența Persoanelor, apoi subsecțiunile Documente necesare și Formulare de completat. Este important de știut că persoanele care au avut anterior un act de identitate trebuie să-l prezinte împreună cu celelalte documente necesare, în cazul în care acesta nu a fost pierdut, furat sau distrus. Este obligatoriu ca toate documentele necesare să fie prezentate atât în original, cât și în copie, atunci când solici]i schimbarea buletinului.
De ce cărțile de identitate expiră la 3 august 2031
Expirarea cărților de identitate pe 3 august 2031 este legată de reglementările Uniunii Europene, care a stabilit un termen-limită pentru ca statele membre să adopte un format standardizat al documentelor de identitate, ce include obligativitatea unor noi măsuri de securitate și a integrării datelor biometrice.
În aceste condiții, toate cărțile de identitate din România, care sunt emise după împlinirea vârstei de 25 de ani, vor expira la 3 august 2031, iar după această dată, în țara noastră și în celelalte țări membre ale UE nu vor mai fi valabile buletinele de tip vechi.
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), odată cu lansarea proiectului cărții de identitate electronice, toate cărțile de identitate simple vor fi emise cu o valabilitate maximă până la data precizată anterior, conform prevederilor art. 5 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019, privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor din UE și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație.
Viitoarele cărți de identitate electronice vor avea formatul unui card bancar și vor adopta o serie de modificări vizuale și funcționale și, totodată, vor înlocui și cardul național de sănătate. Funcția principală a cărții de identitate electronice va fi aceea de autentificare în sistemele informatice ale administrației publice, inclusiv în sistemul IT al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), potrivit MAI. Pe document nu vor mai apărea locul nașterii și adresa de domiciliu, informații care vor fi stocate pe cipul cărții de identitate electronică.
Ce valabilitate vor avea cărțile de identitate electronice
Așadar, actualele cărți de identitate vor rămâne valabile până la 3 august 2031, atunci când se va finaliza perioada de tranziție către noile formate ale cărților de identitate. Este vorba despre Cartea Electronică de Identitate și Cartea de Identitate Simplă. După această dată, actualele cărți de identitate vor fi eliminate treptat.
Persoanele care vor dori carte de identitate fără cip vor avea această opțiune și după anul 2031, însă este important de știut că această carte de identitate va fi valabilă doar pe teritoriul României. Scopul acestei modificări îl reprezintă creșterea securității documentelor de identitate în spațiul Uniunii Europene și, de asemenea, unificarea standardelor pentru cetățenii țărilor membre ale UE.
Potrivit legislației în vigoare, termenele de valabilitate al viitoarelor cărți de identitate electronice va fi după cum urmează: 2 ani – pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 2 ani, 4 ani – pentru persoanele cu vârsta până în 14 ani, 5 ani – pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, 10 ani – după împlinirea vârstei de 18 ani. În același timp, pentru persoanele care au împlinit vârsta de 70 de ani, valabilitatea viitoarelor cărți de identitate electronice este nelimitată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro