În ultimele săptămâni, pentru a ajunge din Mexic în SUA, zeci de migranți romi ar fi traversat fluviul Rio Grande cu ajutorul unor plute improvizate, fenomen ce a dus la o creștere semnificativă a numărului de arestări, scrie Reuters. Migranții le-ar fi spus jurnaliștilor străini că au părăsit România din cauza rasismului și a condițiilor precare de trai.
Românii, prinși și ei în valul migrației în SUA
Pe de altă parte, există și români care trec ilegal granița spre SUA, prin urmare, nu este clar câți dintre aceștia sunt cetățeni de etnie romă, iar statistici oficiale nu există.
Potrivit datelor furnizate de Agenția vamală și de protecție a frontierelor din SUA, poliția de frontieră americană a reținut 2.217 cetățeni români care au încercat să treacă granița în 2021, față de cei 226 prinși în 2020 și 289, în 2019.
„Este adevărat că mulți cetățeni români de etnie romă ajung în SUA, dar la fel stau lucrurile și în cazul românilor. De asemenea, este important să nu pierdem din vedere că mulți cetățeni din Ungaria solicită azil în Canada pretinzând că sunt etnici romi, pentru a putea motiva că au fugit din cauza persecuției și a discriminării. La fel se întâmplă și în cazul românilor. Am văzut astfel de cazuri“, a declarat pentru Libertatea Margareta (Magda) Matache, director pentru programe adresate romilor la Centrul pentru Sănătate și Drepturile Omului din cadrul Universității Harvard.
MAE: „Autoritățile americane n-au trimis notificări”
La solicitarea Libertatea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că ambasadele României la Washington și Ciudad de México, precum și Consulatul General al României la Miami s-au autosesizat ca urmare a informațiilor apărute în mass-media.
De asemenea, MAE subliniază că autoritățile americane nu au notificat reprezentanții României cu privire la aceste incidente și nici nu au fost primite solicitări de asistență consulară.
Rasismul și pandemia i-au pus pe fugă
Margareta Matache pune valul migrației romilor din Europa către SUA pe seama discriminării și a sărăciei.
„Cetățenii de etnie romă sunt împinși să emigreze din cauza manifestării deschise a rasismului, în care sunt incluse violența poliției, discriminarea și segregarea din școli, precum și alte forme de persecuție. Romii caută siguranță, respect și demnitate în altă parte. În unele cazuri, ei pleacă și pentru că își doresc un trai mai bun“, a explicat Matache pentru Libertatea.
Experta evidențiază că în timp ce în Uniunea Europeană violența împotriva romilor este încă trecută cu vederea, politicile și propunerile de politici ale SUA oferă speranță pentru legi mai umane și mai corecte, inclusiv pentru imigranți.
În plus, Margareta Matache este de părere că un alt motiv pentru care tot mai mulți romi părăsesc România, precum și alte țări din UE, este pandemia de COVID-19, care a adâncit și mai mult inechitățile din societate.
„În pandemie, România, la fel ca alte state UE, a ignorat violențele anti-romi, justificate de o narațiune potrivit cărora romii ar transmite virusul. În același timp, guvernul român nu a încercat să rezolve problemele structurale preexistente cu care se confruntau romii, care s-au adâncit și mai mult în timpul pandemiei. Lucrătorii esențiali de etnie romă și-au pierdut locurile de muncă și s-au găsit în imposibilitatea de a-și mai putea hrăni familiile“.
Elevii romi, hărțuiți și ignorați în școlile românești
Matache a declarat pentru Libertatea că există numeroase exemple din rândul romilor stabiliți în State în ultimii ani care s-au bucurat de succes în școală, la locul de muncă sau chiar în propriile afaceri.
„Mulți dintre romii pe care îi cunosc au fugit din România din cauza discriminării. Cunosc tineri romi care au fost hărțuiți în școlile românești, ignorați și tratați discriminatoriu de către profesori, dar care în școlile și în liceele din America au evoluat extraordinar“, povestește Margareta Matache.
La rândul meu, m-am simțit mult mai respectată la Harvard decât în România. Așa că, din punctul meu de vedere, cel mai important motiv pentru care romii emigrează este rasismul, trecut și prezent.
Margareta Matache, director pentru programe adresate romilor la Harvard:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro