Cuprins:
Ce este condensul
Condensul este un fenomen natural care apare atunci când vaporii de apă din aer (umiditatea) ating limita de saturație (100%), iar în acel moment apa se transformă din stare gazoasă în stare lichidă sau din stare lichidă în stare solidă. În aceste condiții, apa trece dintr-o stare gazoasă în stare lichidă sau, în anumite cazuri, dintr-o stare lichidă în stare solidă, formând pelicule sau cristale, potrivit National Geographic.
Cantitatea de vapori de apă prezentă în atmosferă este variabilă și depinde de factori precum temperatura aerului și presiunea atmosferică, ceea ce determină și momentul în care se manifestă condensul. De regulă, condensul este mai frecvent observat în sezonul rece, dar poate apărea și în perioadele de tranziție climatică, precum primăvara sau toamna târzie.
Diferențele semnificative de temperatură între interiorul locuinței și mediul exterior favorizează acest proces. Condensul este adesea primul semn al unui nivel ridicat de umiditate în interiorul unei locuințe și poate indica probleme legate de ventilație insuficientă sau de alte surse de umezeală.
Cum se formează condensul
Raportul dintre cantitatea efectivă de vapori de apă care se găsește în aer la un moment dat și cantitatea maximă de apă sub formă de vapori care poate fi în atmosferă, în aceleași condiții de presiune și de temperatură, poartă denumirea de umiditate relativă. Atmosfera a cărei umiditate relativă este mai mică de 100% se numește nesaturată. Aerul a cărui umiditate relativă este mai mică de acest procent este considerat nesaturat, însă pe măsură ce temperatura scade sau presiunea se modifică acest aer poate deveni saturat fără adăugarea suplimentară de vapori de apă.
În momentul în care are loc acest proces vaporii în exces se depun pe suprafețe reci, cum ar fi geamurile, pereții, ușile din sticlă sau alte obiecte din interiorul unei locuințe sub formă de picături sau de straturi subțiri de apă. Pentru a preveni formarea condensului este esențială o ventilație corectă a spațiului împreună cu menținerea unei temperaturi optime și constante. Chiar și în sezonul rece, atunci când ferestrele și ușile sunt adesea închise pentru a păstra căldura în interior, este important să aerisești periodic camerele. O metodă eficientă este deschiderea simultană a două ferestre, creând astfel o ventilație încrucișată timp de 10 minute, de cel puțin 3-4 ori pe zi. Această practică reduce riscul apariției condensului.
Ce favorizează apariția condensului
Uneori, un defect al feroneriei poate contribui la apariția condensului, însă principalul factor rămâne umiditatea ridicată din interiorul locuinței. Excesul de umezeală apare adesea atunci când aerul cald intră în contact cu suprafețele reci, însă există și alți factori care pot favoriza apariția acestui fenomen. Spre exemplu, o familie de patru persoane contribuie semnificativ la creșterea nivelului de umiditate, generând între 10 și 15 litri de vapori de apă pe zi, prin procese naturale precum respirația și transpirația, sau prin activități casnice precum gătitul, dușurile fierbinți sau spălarea rufelor, relatează site-ul Windows&More.
În timpul zilei, ne deplasăm prin casă, dar noaptea suntem limitați la un spațiu mic timp de 8 ore sau mai mult, adesea cu ușa închisă. Vaporii de apă pe care îi pierdem prin respirație în acest interval de timp se acumulează sub formă de umiditate. În timpul somnului, doi adulți pot produce aproximativ 750 ml de vapori de apă, care sunt eliberați în atmosferă. În timpul gătitului, aburii proveniți din oale și tigăi sunt absorbiți în aer, iar un aragaz pe gaz poate adăuga până la un litru de umezeală pe oră.
Baia este un alt loc propice pentru apariția condensului, mai ales dacă nu este aerisită corespunzător. Vaporii eliberați în timpul unui duș fierbinte se acumulează rapid, iar uscarea hainelor în baie contribuie suplimentar la umiditatea excesivă. De asemenea, perdelele groase plasate în fața ferestrelor pot împiedica circulația aerului cald din încăpere, menținând rece suprafața geamurilor și favorizând formarea condensului. Inclusiv plantele de apartament pot fi la rândul lor o sursă semnificativă de vapori de apă.
Nu în ultimul rând, materialele de construcție folosite la renovarea casei, inclusiv ipsosul, betonul, gresia ori faianța, pot fi o altă cauză a formării condensului, mai ales dacă faci asta pe durata sezonului rece, când astfel de lucrări nu se usucă foarte repede. Pentru a combate eficient condensul este important să identifici sursa problemei și să aplici o serie de metode precum aerisirea, folosirea unor dezumidificatoare sau optimizarea izolației termice.
Geamul termopan: ce este și de ce se aburește
Geamul termopan este un ansamblu format din două foi de sticlă, unite la margini printr-o baghetă specială, de obicei din aluminiu, și prin utilizarea unor sigilanți elastici, cum ar fi membrane cauciucate. Acest tip de gam formează un spațiu etanș între cele două straturi de sticlă, conferindu-i proprietăți remarcabile de izolare termică, fără a compromite transparența suprafeței vitrate, potrivit Everest.co.uk.
Un astfel de produs variază în funcție de calitatea materialelor folosite, iar o primă distincție importantă se face în funcție de tipul de sticlă utilizat, și anume sticla trasă și sticla float. Prima este fabricată printr-o metodă mai rudimentară, care are ca rezultat un produs mai puțin clar și predispus la diverse defecte optice, precum deformarea imaginii sau efectul vizual de curcubeu. Deși mai accesibilă din punct de vedere al costurilor, aceasta nu oferă aceeași performanță estetică sau tehnică.
Sticla float este realizată printr-un proces de fabricație modern și mult mai precis, ceea ce asigură o suprafață perfect netedă și transparentă. Deși este mai costisitoare, această opțiune oferă beneficii semnificative atât din punct de vedere vizual, cât și al durabilității și eficienței energetice.
De obicei, aburirea geamurilor apare dacă izolarea termică este deficitară sau dacă locuința nu este aerisită corespunzător. De obicei, condensul se formează pe geamul interior al ferestrei, pe cel exterior ori chiar între cele două foi de sticlă ale geamului termopan.
Condens pe geamul interior: cauze și soluții
Cel mai bun mod de a îndepărta condensul de pe geamul interior al unei ferestre este de a îmbunătăți circulația aerului, ceea ce va reduce umiditatea și va ajuta la eliminarea umidității din încăpere. Menținerea unei temperaturi constante în interiorul casei tale va reduce numărul de suprafețe reci și va face mai dificilă formarea condensului. Pentru asta poți să deschizi fereastra de la baie atunci când faci duș pentru a elimina aburul și pentru a preveni circulația vaporilor de apă în restul locuinței. Dacă este posibil, o idee bună ar fi să ții ușa de la baie închisă.
De asemenea, când gătești, încearcă să acoperi oalele sau cratițele cu un capac pentru a reduce cantitatea de vapori de apă. În plus, deschiderea unei ferestre sau utilizarea unui ventilator va elimina din bucătărie aerul umed. Când speli rufe, evită uscarea rufelor ude în interior sau, dacă nu ai balcon, aerisește foarte bine camera unde se află rufele. Dacă utilizezi un uscător de rufe, țeava de aerisire ar trebui plasată în exterior, dacă este posibil. Utilizarea unui dezumidificator este o altă soluție pentru reducerea nivelului de umiditate în interior.
Condens pe geamul exterior: cauze și soluții
Deși nu se întâmplă prea des, condensul se poate forma și pe geamul exterior al unei ferestre termopan, iar acest lucru este urmarea faptului că aerul de afară este mai cald decât suprafața geamului. De regulă, acest fenomen apare noaptea sau dimineața devreme, atunci când temperaturile sunt scăzute și nu bate vântul. Deși nu vei avea vizibilitate până când tot condensul de pe geamul exterior va fi îndepărtat, acesta este un semn bun că ferestrele tale sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic și sunt construite folosind sticlă cu emisie redusă. Pentru a reduce șansele de formare a condensului trebuie să aerisești mai des încăperea. De asemenea, ca să previi răcirea suprafeței ferestrei până la punctul în care se formează condens, poți lua în calcul crearea mai multor zone de umbră deoarece aceasta pot ajuta la păstrarea căldurii, notează Eygwindows.co.uk.
Condens între foile de sticlă ale geamului termopan: cauze și soluții
În cazul în care apare condens între foile de sticlă ale geamului, înseamnă că garnitura din jurul acestora a început să se degradeze ori a apărut o fisură în geam, iar din această cauză gazul de umplere se pierde prin acea crăpătură. Uneori, chiar ramele de PVC se fisurează și permit umezelii să pătrundă între geamuri. În același timp, majoritatea ferestrelor cu geam termopan au un așa-numit „distanțier” între cele două foi de sticlă, care conține desicant, un material care absoarbe umiditatea din golul de aer. Dacă există chiar și cea mai mică imperfecțiune în etanșare, desicantul poate fi saturat rapid de orice aer umed și, astfel, apare condensul. Această problemă se poate rezolva fie prin schimbarea garniturilor, fie a geamului.
De ce este important să acționezi rapid
Acest fenomen nu este doar inestetic, ci poate provoca probleme mai grave, precum apariția igrasiei, cauzată de scurgerile de apă, dezvoltarea mucegaiului, care are consecințe nefaste asupra sănătății, precum și degradarea mobilierului, dar și a pereților și a pardoselilor, care vor necesita reparații costisitoare. În plus, umiditatea excesivă influențează calitatea aerului din interior, lucru ce poate duce la afecțiuni respiratorii precum diverse alergii sau astm în rândul membrilor familiei. De aceea, prin găsire și aplicarea unor metode simple, eficiente și constante poți preveni aburirea geamurilor termopan, asigurând astfel un mediu confortabil și sănătos pentru tine și familia ta.
Vezi şi cum se curăță corect geamurile fără să rămână pete și urme!
Adrian2500 • 22.11.2024, 12:47
Excelent articol !!!🤣🤣🤣 Unii se spune ca este senzațional! Autorul articolului are impresia ca ne-a dar pe spate...Si ca a descoperit roata, sau apa calda. Pana si bunicile noastre stiu aceste lucruri elementare necesare pentru păstrarea unui aer proaspăt în locuința. Iar bunicile noastre nici macar nu auzise despre termopan. Dar sa scrieti si voi ceva, asta e regula...pentru a va justifica salariile. Inteligenta!!! Sau mediocritate?!?