COVID-19 nu este o boală în fața căreia toți oamenii sunt la fel de vulnerabili. Dacă toți ar fi la fel de expuși la virus, dar numai unii ar fi mai afectați de el, atunci ar fi logic să fie vaccinați întâi cei vulnerabili, arată RAND. Dar COVID-19 nu este așa, oamenii sunt în egală măsură victime și surse de infectare, mai spun cercetătorii.

Pandemia de COVID-19 ar trebui privită ca un fenomen dinamic, petrecut într-o rețea în care virusul se transmite de la persoană la persoană. Oamenii care au mai multe contacte sunt mai predispuși la a se infecta și, totodată, de a da virusul mai departe. Rolul unui individ în transmiterea virusului depinde de numărul de persoane cu care intră în contact.

Studiu RAND Corporation:

Cineva care interacționează mult are șanse mai mari să (se) infecteze

De exemplu, dacă o persoană intră în contact cu o singură altă persoană în fiecare zi, are în fiecare zi o singură șansă să ia virusul. Un individ care intră în contact cu două persoane zilnic, are, deci, de două ori șansa să se infecteze și tot de două ori să transmită boala.

Cineva cu 200 de contacte zilnic, cum ar fi un barman sau o asistentă medicală, prezintă de 200 de ori riscul să se îmbolnăvească de COVID-19 și tot de 200 de ori riscul să infecteze pe altcineva.

Acești oameni care interacționează mult sunt un factor foarte important în răspândirea virusului și ar trebui vaccinați primii, pentru a limita circulația infecției.

Studiu RAND Corporation:

Au testat cinci strategii de vaccinare

Pornind de la această logică, cercetătorii au creat o rețea virtuală de interacțiuni, în care au folosit informații colectate de la aproximativ 150.000 de telefoane mobile. Au testat, apoi, cinci strategii de vaccinare:

  • fără vaccinarea populației – virusul este lăsat să circule fără intervenție;
  • contact minim – vaccinarea a 15% din populație, cea cu interacțiune limitată, care corespunde vaccinării persoanelor cu risc;
  • uniform – vaccinarea a 15% din populație, aleatoriu;
  • interacțiune ridicată imperfectă – vaccinarea a 15% din populația cu cele mai multe contacte;
  • interacțiune ridicată – vaccinarea a 15% din populația cu cele mai multe contacte.

Experimentul făcut de RAND Corporation arată că al doilea model, în care sunt vaccinate persoanele vulnerabile, reduce numărul de infectări cu doar 1%. Această strategie nu are aproape deloc impact în limitarea răspândirii virusului, pentru că vulnerabilii și-au limitat oricum interacțiunea cu alte persoane.

Modelul uniform (cel de-al treilea) aduce îmbunătățiri semnificative, pentru că reduce numărul total al infectărilor cu o treime.

Ultimele două strategii sunt însă cele mai eficiente. Modelul vaccinării a 15% din populația cu cele mai multe contacte plafonează aproape imediat curba infectărilor, face imposibilă transmiterea virusului și reduce cazurile de COVID-19 cu 96%.

Graficul care arată că vaccinarea populației active (linia gri și cea galbenă) este cea mai eficientă (și cu cel mai rapid efect) în reducerea transmiterii virusului

Într-adevăr, e greu de atins o asemenea cifră în practică, atrag atenția specialiștii de la RAND, pentru că e dificil de identificat toate persoanele cu foarte multe contacte zilnice și pentru că nu toate acestea sunt de acord să fie vaccinate.

Dar chiar și modelul imperfect are rezultate foarte bune, reducând numărul infectărilor cu 82%.

Ar trebui prioritizați cei „periculoși”: vânzători, șoferi de taxi, studenți

Persoanele vulnerabile – vârstnicii și bolnavii cronic – aflate la risc ridicat de infectare intră în contact cu mai puține persoane decât tinerii, care prezintă un risc mai scăzut.

Strategia de vaccinare a persoanelor care socializează mult, modelul „imperfect”, reduce numărul de cazuri chiar și în rândul persoanelor vulnerabile, arată RAND, ceea ce se poate traduce prin reducerea numărului de decese din cauza COVID în rândul acestora.

Acest model de vaccinare este probabil mai eficient în protejarea celor vulnerabili decât vaccinarea lor directă.

Studiu RAND Corporation:

Rezultate semnificative sunt observate și în cazul populației active. Chiar dacă sunt mai puțin afectați de boală dacă sunt infectați, reducerea numărului de cazuri în rândul tinerilor înseamnă și un număr mai mic de decese.

Numărul de cazuri noi zilnice este mult mai scăzut în cazul strategiilor de vaccinare care vizează populația activă (cu gri și galben)

Cercetătorii atrag atenția că vaccinarea persoanelor vulnerabile le oferă acestora o protecție de 90%, dar le lasă, în același timp, „în mijlocul pandemiei dezlănțuite”, în același risc de infectare.

Autoritățile ar trebui să ia în calcul nu prioritizarea categoriei vulnerabile, ci prioritizarea celor mai „periculoase” persoane, adică a celor care au cele mai mari șanse să ia virusul și să-l transmită mai departe.

Studiu RAND Corporation:

Aici intră muncitorii esențiali care interacționează cu foarte multe persoane, precum personalul medical, vânzătorii de la magazin, șoferii de taxi, asistenții sociali, angajații din închisori, dar și studenții și tinerii adulți, se arată în raport.

„Chiar dacă o parte dintre ei, cum sunt studenții sau șoferii, nu sunt în categoria de risc, pot ei înșiși fi un factor de risc pentru cei din jurul lor dacă nu este respectată distanțarea socială”, argumentează think-tank-ul american.

Cele mai multe state europene au prioritizat medicii și categoriile vulnerabile

Modelul propus de RAND Corporation contrazice strategiile de vaccinare implementate de majoritatea statelor europene, care au prioritizat medicii și categoriile vulnerabile pentru imunizarea împotriva coronavirusului.

În România, campania de vaccinare a început anul trecut, în decembrie, și a fost împărțită în trei etape: prima etapă a inclus cadrele medicale, a doua, desfășurată acum, persoanele vulnerabile și muncitorii esențiali, iar în a treia etapă, care ar putea debuta în aprilie, va fi imunizată populația generală. Lista de așteptare pentru această ultimă etapă se va deschide din 15 martie.

Cine este RAND Corporation

RAND Corporation este un think-tank american de politici globale, creat în 1948 de producătorul de avioane Douglas pentru a realiza cercetări și analize pentru Armata americană. Corporația e finanțată de guvernul american și de companii private, universități și persoane private. Compania asigură asistență și pentru alte guverne decât cel american, pentru organizații internaționale, companii private și fundații.

 
 

Urmărește-ne pe Google News