Ce au cei doi în comun? Problemele cu legislația europeană. Musk deține X, fostul Twitter, în timp ce Zuckerberg este acționarul principal în Meta Platforms, care la rândul ei deține Facebook, Instagram și WhatsApp.
Cuprins:
Ce este DSA și de ce este important
Șefii companiilor de tehnologie se simt ținuți în chingi din cauza legislației foarte stringente din UE cu privire la marile platforme online.
Este vorba de Digital Services Act, care le impune mai multe responsabilități.
Mai exact, DSA cere eliminarea conținutului ilegal, protecția consumatorilor, protecția minorilor, securitatea publică și a integrității alegerilor, sănătatea publică și protejarea drepturilor fundamentale.
Mai precis, Comisia Europeană supervizează toate marile platforme online ce au mai mult de 45 de milioane de utilizatori. Aici intră atât rețelele sociale, cât și motoarele de căutare sau marile site-uri de comerț online.
Investigații pe bandă
Din cauza stringenței cerințelor sale, aproape toate marile companii de tehnologie din lume sunt vizate acum de investigații oficiale ale Uniunii Europene, conform EuNews.it.
Mai mult, acestea pot primi amenzi de până la 6% din cifra globală de afaceri, ceea ce înseamnă de la sute de milioane la miliarde de euro, în funcție de caz.
Iată lista investigațiilor:
- Comisia Europeană a cerut X documente interne despre cum funcționează algoritmii săi, compania fiind acuzată că dă o vizibilitate mai mare extremei drepte, conform The Guardian. De asemenea, e vizată dezinformarea online.
- UE a deschis încă de anul trecut o investigație formală împotriva Meta, Facebook și Instagram fiind acuzate de încălcarea prevederilor legate de protecția minorilor. Recent, compania lui Zuckerberg a anunțat că renunță la verificarea afirmațiilor de pe rețeaua socială. Momentan, renunțarea este doar în SUA, însă compania a trimis către Bruxelles două notificări și pentru schimbarea definițiilor sale legate de ură.
- Apple este verificată pentru introducerea unei taxe pentru toți dezvoltatorii de aplicații pentru App Store.
- TikTok este investigată din decembrie 2024, după ce candidatul prorus Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor din România, anulate între timp, ca urmare a faptului că rețeaua chineză nu a eliminat postările sale găsite ilegale de către Biroul Electoral Central și a faptului că algoritmii săi l-au favorizat.
- Magazinele online chinezești Temu și Shein sunt investigate pentru vânzare de marfă de contrabandă, tehnici manipulative de marketing și lipsa protecției drepturilor consumatorilor, conform MarketingTechNews.
Protejarea datelor personale
Pe lângă funcționarea algoritmilor într-un mod transparent, UE are o legislație strictă și legată de protejarea datelor online ale cetățenilor săi.
Aici este vorba de celebrul GDPR – regulamentul de protecție a datelor private, intrat în vigoare la nivel european din anul 2018.
În acest caz, autoritățile naționale sunt responsabile pentru supervizarea companiilor de pe teritoriul lor.
Din cauză că marile companii americane de tehnologie sunt bazate în Irlanda pentru a beneficia de taxe mici, practic, agenția pentru date personale de la Dublin a ajuns reglementatorul lor la nivel de UE.
Sancțiuni pentru nerespectarea GDPR
Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda a acordat deja amenzi în valoare totală de 3,5 miliarde de dolari.
Cele mai mari au fost:
- 1,2 miliarde de euro pentru Meta în 2023, la care se adaugă una de 405 milioane în 2022, plus încă două în 2024: una de 251 milioane de euro și una de 91 milioane de euro
- o amendă de 345 milioane de euro a fost dată TikTok în 2023
- 310 milioane de euro pentru rețeaua profesională LinkedIn, deținută de Microsoft, în 2024
- amenda de 225 milioane de euro luată de WhatsApp în 2022.
La acestea se adaugă o sancțiune de 746 milioane de euro încasată de Amazon în Luxemburg, unde își are sediul european, plus două amenzi luate de Google, una de 90 milioane de euro și alta de 60 de milioane, ambele încasate în Franța.
Importul de mașini din China
Concomitent, Tesla – altă companie condusă de Elon Musk – a dat în judecată Comisia Europeană, după ce aceasta a introdus tarife vamale pentru mașinile electrice importate din China, ca urmare a subvențiilor masive date de Beijing.
Deși are o fabrică în Berlin, Germania, cea mai mare parte a mașinilor Tesla destinate pieței europene sunt importate din China, de la fabrica sa din Shanghai.
UE a impus taxe vamale de 8% pentru Tesla, mult sub nivelul de 35% pentru grupul chinez de stat SAIC, însă cu toate acestea, Tesla a dat în judecată Comisia, alăturându-se altor trei producători chinezi, conform Politico.
Abuz de poziție dominantă
Pe lângă problemele legate de algoritmi, date personale și tarife vamale, există încă un domeniu problematic pentru giganții americani prezenți în Europa.
Este vorba de abuzul de poziție dominantă în domeniile unde activează.
Google a fost deja amendată de trei ori de către Comisia Europeană cu sancțiuni totale de 8,2 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă, conform Bloomberg.
Apple a fost și ea amendată cu 1,8 miliarde de euro pentru că a împiedicat concurența în domeniul audio.
Alte amenzi au fost încasate de producătorii de cipuri Qualcomm și Nvidia, dar și de Microsoft și Intel în cazuri mai vechi.
Microsoft este la rândul său din nou investigată pentru practicile din domeniul cloud computing-ului, pentru aplicația Teams și pentru investiția în OpenAI.
Unde sunt taxele giganților americani?
În fine, o problemă intens discutată este cea legată de plata corectă a taxelor de către giganții IT americani în Europa.
Apple a primit cea mai mare sancțiune dată vreodată în spațiul comunitar, în valoare de 13 miliarde de euro pentru ajutoare fiscale ilegale primite în Irlanda. Între timp, Apple a câștigat în instanță anularea amenzii în 2020, conform CNBC.
O altă sancțiune, de 250 milioane de euro, a fost dată în 2017 pentru Amazon pentru operațiunile realizate prin Luxemburg.
Google și Amazon au fost la rândul lor amendate în Italia, Franța și Marea Britanie pentru neplata corectă a taxelor, fiind vizat exact „exportul” de profit prin paradisuri fiscale.
Acuzații similare vizează și Uber, Airbnb și Facebook.
UE pregătise în anul 2018 o taxă de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile digitale cu venituri peste 750 milioane de euro, dar a renunțat la ea după ce a fost acuzată că viza doar companiile americane.
Parada miliardarilor la inaugurarea lui Trump
Elon Musk este un aliat de bază al președintelui american Donald Trump și a donat peste 250 de milioane de dolari pentru campania electorală a acestuia, conform CNN.
Musk a fost numit de Trump drept șef al departamentului de eficientizare a Guvernului american, un organism consultativ care trebuie să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea activității statului.
Pe lângă Musk, la inaugurarea lui Trump au participat și alți miliardari: Mark Zuckerberg – șeful Meta, Jeff Bezos – fondatorul Amazon, Sundar Pichai – șeful Google, Tim Cook – șeful Apple, Shou Zi Chew – șeful TikTok și Sam Altman – fondatorul și directorul OpenAI.