- Consumul de insecte „pare o glumă care inspiră dezgust sau chiar produsul unei forme de tulburare mintală”, explică parlamentarii AUR în expunerea de motive. Care sunt argumentele lor pentru iniţiativa legislativă?
„În condiţiile în care omenirea este supusă unei manipulări oribile, zeloase şi din ce în ce mai agresive, pentru a normaliza utilizarea în alimentaţia umană a insectelor şi larvelor, considerăm absolut necesară şi de extremă urgenţă reglementarea interzicerii consumului insectelor şi viermilor, atât ca alimente de sine stătătoare, cât şi ca ingrediente”, arată parlamentarii AUR în expunerea de motive a unei propuneri legislative privind interzicerea utilizării insectelor și viermilor în alimentația umană, depusă miercuri la Senat.
Comisia Europeană și elitele progresiste, de vină pentru gândacii din alimentație
În documentul menit să justifice nevoia unei astfel de legi, autorii indică şi cine este responsabil pentru „manipularea oribilă, zeloasă şi din ce în ce mai agresivă”: „Organizaţii globaliste precum Forumul Economic Mondial”, Comisia Europeană şi „elitele progresiste”, care „nu pierd nicio ocazie pentru a promova noua alimentaţie”.
Iniţiatorii proiectului de lege mai susţin, în expunerea de motive, că „progresiştii” ar urmări să impună obligaţia de a consuma insecte şi viermi.
Extras din expunerea de motive a propunerii legislative privind interzicerea utilizării insectelor și viermilor în alimentația umană:
Ceea ce, pentru orice om raţional şi cu mintea nezdruncinată, ar stârni o aversiune instinctivă, iată că pentru «elita de la Davos» şi progresişti, o asemenea idee este dezirabilă şi chiar obligatorie.
Astfel, cei patru parlamentari AUR, alături de alţi 26 de colegi care au semnat pentru susţinerea proiectului de lege, urmăresc să oprească producţia, importul, publicitatea, comercializarea şi chiar cercetarea insectelor şi a viermilor în vederea consumului uman. Aceştia susţin că ar fi constatat „o recrudescenţă a mesajelor prin care opiniei publice îi sunt inoculate «beneficiile» comercializării pe piaţa UE, ca gustări sau ca ingrediente, a acestor vietăţi prezentate ca sursă alternativă de «hrană»”.
au semnat pentru propunerea legislativă care cuprinde trei articole.
Extras din expunerea de motive a propunerii legislative privind interzicerea utilizării insectelor și viermilor în alimentația umană:
Din ce în ce mai mult – şi într-o manieră din ce în ce mai agresivă – este impusă în atenţia opiniei publice o temă care, la prima vedere, pare o glumă care inspiră dezgust sau chiar produsul unei forme de tulburare mintală – consumul de insecte, larve ş.a.m.d. de către populaţia umană.
Iniţiatorii proiectului de lege indică şi cine ar încuraja „tulburarea mintală”: Comisia Europeană, care a aprobat, la 1 iunie şi la 12 noiembrie 2021, introducerea pe piaţa UE, ca ingredient alimentar, a viermelui de făină, respectiv a lăcustei migratoare.
Un alt argument al parlamentarilor AUR pentru a interzice prin lege consumul de insecte este un aviz al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, care indică posibilitatea unor reacţii alergice în rândul persoanelor cu intoleranţă la crustacee şi acarieni.
Petre Daea: „Îi combat, nu-i mănânc”
Deşi este diseminată de mai mulţi ani în publicaţii obscure de extremă-dreapta, ideea potrivit căreia Uniunea Europeană, „globaliştii” şi „progresiştii” ne vor obliga să mâncăm insecte şi viermi a fost preluată, în acest an, şi de către politicienii români.
Ministrul agriculturii Petre Daea a comentat tema în mai multe emisiuni televizate. „Eu, de regulă, ca inginer agronom, îi combat, nu-i mănânc. Așa este normal și firesc. (…) Lucrurile acestea nu țin. Pentru că vin împotriva firii”, spunea Daea, în luna iulie, în cadrul unei emisiuni la România TV, potrivit PressOne.
Şi europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a preluat tema insectelor comestibile, într-un discurs adresat tinerilor liberali la şcoala de vară a organizației de tineret a PNL. Rareş Bogdan le-a recomandat colegilor săi mai tineri să privească cu rezervă „retorica de la Bruxelles”, în contextul problemelor economice cu care se confruntă Europa: „Să vă spălaţi zilnic, să faceţi duş zilnic, nu o dată pe săptămână, să încercaţi să nu opriţi apa când vă spălaţi pe dinţi, să nu mâncaţi făină de gândaci şi nici să nu staţi la 19 grade”, le-a spus liderul liberal colegilor săi din organizaţia de tineret.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro