Iei amendă și modifici legea

Senatorul PSD Niculae Bădălău s-a trezit, într-o noapte, cu hoții peste el. Dormea, alături de familie, în casă, iar infractorii au intrat prin efracție. I-au luat mai multe bunuri, printre care și pistolul din dotare. La final, Bădălău s-a trezit cu o amendă și cu suspendarea permisului de port armă dintr-un motiv simplu: nu-și ținea pistolul în seif, așa cum prevede legea actuală.

Așa că Bădălău ar vrea ca un posesor de armă să poată apela chiar și la măsuri extreme, atunci când e cazul.

„Acum, când vine un criminal sau un hoț, tu trebuie să iei aceleași măsuri, dacă domnul ăla vine cu un băț, tu trebuie să ai tot un băț, dacă acel om vine cu un cuțit, tu trebuie să ai tot un cuțit, dacă iei o măsură mai mare decât el, ești condamnat. Legiuitorul te obligă să ții arma într-un seif, cu muniția în alt seif și durează în jur de 12 minute ca să poți să iei arma. Dacă cineva îmi spune că un hoț sau un om care vrea răul familiei stă 12 minute ca să-ți asamblezi tu arma și să te duci la luptă acolo, e o problemă”, a declarat senatorul.

Cum s-ar putea modifica legea

În prezent, există în dezbaterea Parlamentului două proiecte de lege care modifică regimul armelor și munițiilor. Primul a trecut deja de comisiile de specialitate din Senat și va fi votat în plen, săptămâna viitoare. Acesta a fost inițiat de Liviu Brăiloiu și a fost semnat chiar de Niculae Bădălău.

Nu prevede, însă, dreptul ca arma să fie folosită în cazuri extreme, ci doar dreptul de a avea de două ori mai multă muniție decât în prezent (adică 100 de cartușe cu glonț și 100 de cartușe fără proiectil pentru o singură armă de apărare), fără a fi sancționat, și dezincriminarea deținerii fără drept de muniție.

Prin același proiect de lege se modifică și Codul penal, astfel:

Art. 342, (1) Deținerea, portul, confecționarea, precum și orice operațiune privind circulația armelor letale, a munițiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau funcționarea atelierelor de reparare a armelor letale, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 5 ani, dacă prin lege specială nu se prevede altfel.

Un al doilea proiect de lege a fost inițiat de Guvern și aduce modificări ample regimului armelor și munițiilor. Acesta este în dezbaterea Comisiei de apărare din Senat, dar nici acesta nu prevede, momentan, drepturi sporite posesorilor de arme de pază.

Pe de altă parte, Niculae Bădălău a precizat că a discutat deja cu ministrul de Interne, Carmen Dan, dând de înțeles că ar putea fi adoptate amendamente în acest sens.

Cât de ușor poți să ai armă, în alte țări

Una dintre cele mai permisive democrații în ce privește regimul armelor de foc sunt Statele Unite ale Americii, spre deosebire de Franța sau Marea Britanie.

În Europa, cea mai permisivă legislație în acest sens este în Elveția. Acolo, cam unu din doi elvețieni are o armă de foc, ocupând astfel locul trei la nivel mondial, după SUA și Yemen, potrivit unui studiu realizat de Small Arms Survey Geneva, în 2017.

Deși le este interzis să umble cu arma pe stradă, elvețienii au voie să o țină acasă în condiții libere.

Problema apare, evident, atunci când se comit abuzuri. În SUA, de exemplu, au avut loc foarte multe atacuri armate, tocmai pe fondul legislației atât de permisive.


Citește și:

Primarul Robert Negoiță a ajuns personaj de joc pe calculator. Disputa virtuală: bucata retrocedată din Parcul IOR. Edilul aruncă cu papagali, protestatarii cu pancarte!

Marian Ionescu de la Direcția 5 a cumpărat „cumințenia” fiului său cu un Porsche. Carmin, implicat în dosarul „Stupefiante pentru VIP-uri

 

Urmărește-ne pe Google News