“În ultimii ani, a apărut o nouă ideologie de gen. Conform acesteia, sexul biologic nu ar trebui să eticheteze persoanele drept femeie sau bărbat, ci fiecare dintre oameni poate alege din zecile de tipuri de gen pe care îl preferă”, scrie Cristian Lungu, teolog la bază, în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Fenomenul prozelitismului, atât pe baza criteriului de sex, cât şi de gen a devenit un pericol real în sistemul de învăţământ.
Cristian Lungu:
Lungu cere explicit interzicerea acestui “prozelitism” din toate unităţile de învăţământ, inclusiv spaţiile în care se desfăşoară activităţi extraşcolare, şi amenzi între 10.000 şi 50.000 de lei pentru nerespectarea acestei interdicţii.
Cu alte cuvinte, dacă cineva le vorbeşte elevilor sau studenților despre ce înseamnă a fi transgender sau disforia de gen (identitatea de gen nu corespunde cu sexul atribuit la naștere), el ar putea fi amendat cu cel puţin 10.000 de lei, conform acestui proiect de lege.
Dar ce este prozelitismul de sex?
Propunerea senatorului a primit săptămâna trecută avizul Consiliului Legislativ al Parlamentului, care a cerut ca proiectul să fie completat cu criterii pentru delimitarea acţiunilor care intră în sfera prozelitismului de sex sau de gen.
Pentru că senatorul de Sălaj nu a definit încă aceste criterii, l-am rugat să ne explice în ce constă pericolul de care vrea să-i protejeze pe copii.
Interviu cu Cristian Lungu: “Se creează artificial aceste minorităţi”
Libertatea: Domnule Lungu, de unde a pornit inițiativa dumneavoastră?
-România a transpus în legislația națională Convenția de la Istanbul, pentru combaterea violenței împotriva femeii. Dar s-au strecurat câteva prevederi care n-au nici o legătură cu ce trebuie să fie acest acord. Și avem pentru prima dată în legislația națională delimitarea între termenii sex biologic și gen.
Prin această convenţie se încearcă o redefinire a sexului, în sensul că genul nu se confundă cu sexul biologic. Spre exemplu, dv. puteţi să fiţi biologic o femeie, dar poate vă simţiţi bărbat. Şi nu ar mai fi nevoie să treceţi printr-o mulţime de paşi: să mergeţi la un psiholog, să iniţiaţi un proces juridic, un judecător să vă confirme rezultatele de la psiholog, după care o echipă medicală vă face operaţia de schimbare de gen, iar autorităţile vă modifică şi actele.
Practic, prin această nouă teorie de gen, se doreşte a fi o simplă afirmaţie verbală, care să sară toţi aceşti paşi pe care vi i-am enumerat.
Cristian Lungu:
-Dar ce înţelegeţi prin prozelitismul de sex sau gen în învăţământ?
-Am văzut că a existat şi anul trecut, la Focşani, o conferinţă care a adunat minori şi le-au prezentat această teorie şi încercau să-i convingă cum că, chiar dacă unii din ei erau fetiţe biologic, ele se pot schimba în bărbaţi. Asta este problema cea mai mare. De fapt, nu e în regulă nici pentru un adult să facă lucrul ăsta.
În Statele Unite, s-a ajuns la nişte aberaţii, spre exemplu: în competiţiile sportive feminine, au ajuns să intre bărbaţi biologic, dar care clamează că sunt, de fapt, femei. Şi câştigă o mulţime de competiţii sportive destinate exclusiv femeilor.
Cristian Lungu:
-Haideţi să revenim la şcoli. Vă referiţi în proiectul legislativ la toate unităţile de învăţământ.
-Da, pentru că nu poţi să faci o tabără şcolară şi să predai o fantasmă, aş numi-o, în nici un caz nu este ştiinţă. De ce? Pentru că dacă eşti minor şi ţi se predă că, de fapt, tu poţi să fii băieţel şi dacă eşti fetiţă şi te-mbracă pentru şcoală în haine de băieţel, bineînţeles că eşti confuz şi vei ajunge să absorbi foarte multă informaţie. Tu nu ai discernământ la vârsta respectivă să-ţi dai seama, de fapt, ce înseamnă sexul biologic, ce înseamnă genul, care e diferenţa. Aici merge practic iniţiativa mea: să protejeze copiii.
-Să-i protejeze de ce pericole?
-Există pericolul să nu li se prezinte doar noţiuni ştiinţifice sau sănătoase, ci să se introducă şi capitole de acest tip, cum că sexul biologic e diferit de gen…
-Dar nu e o noţiune falsă. Psihologii şi psihiatrii, de exemplu, v-ar contrazice.
-Dar procedura corectă, care e şi în România recunoscută legislativ, presupune mai întâi să mergi la un psihiatru sau psiholog, după care iniţiezi o procedură juridică, are loc o intervenţie chirurgicală.
-Şi dacă li s-ar vorbi copiilor la diferite vârste despre acest subiect, ce s-ar schimba? Vă e teamă că ar crește numărul celor cu disforie de gen?
-Eu nu am copii încă, dar dacă, de exemplu, copiilor mei la şcoală li s-ar spune săptămânal că, de fapt, fetiţele mele sau băieţeii mei nu sunt, de fapt, fetiţe şi respectiv băieţei, ar veni acasă la mine şi mi-ar spune: tată, îmbracă-mă în rochiţă, nu în pantalonaşi, şi viceversa. Imaginaţi-vă ce-ar însemna asta!?
Senatorul Lungu: “Această minoritate nu există”
-Hai să ne gândim altfel: faptul că li se oferă aceste informaţii de mici înseamnă şi că vor fi mai deschişi în momentul în care vor cunoaşte și vor vorbi cu persoane trans. I-ar ajuta să înţeleagă nişte realităţi pe care oricum nu le veţi schimba.
-Sigur că nu le putem schimba… Bine, eu sunt de factură conservatoare. Trendul este venit din Occident. Eu am locuit 16 ani în SUA, deci cunosc paşii care vor avea loc şi în România, de aceea încerc să previn. În SUA, mai ales pe ideea democrată, s-au creat tot felul de minorităţi artificial. Din punctul meu de vedere, nu există această minoritate.
Această noţiune că există o minoritate de copii care se simt invers decât le este sexul biologic este în opinia mea falsă.
Cristian Lungu:
-Dar…
-În opinia mea nu există copii cărora ar trebui să li se protejeze anumite drepturi și nu se întâmplă deja acest lucru.
Asta este problema: se creează artificial tot felul de minorităţi, după care se cere protecţie legislativă şi, mai mult, se pedepseşte legislativ majoritatea care nu respectă aceste aşa-numite drepturi ale unei minorităţi în opinia mea false.
Cristian Lungu:
-De ce spuneţi că e o minoritate falsă?
-Pentru că ea nu există în acest moment. Minoritatea respectivă există pentru că cineva a spus în presă că există, dar ea nu există din punct de vedere juridic.
Lungu: “Teoria de gen nu este ştiinţific dovedită”
-Ce înţelegeţi prin asta? Credeţi că nu sunt copii care au disforie de gen în România?
-Eu personal nu ştiu dacă e foarte sănătos să le prezinți tuturor copiilor din România că ar putea avea disforie de gen. Ei sunt ca un burete care absoarbe foarte multă informație. Un copil este confuz. Cum să le prezinți aceste informații care nu sunt științific dovedite?
-Vă contrazic, sunt lucruri științific dovedite. E un domeniu documentat.
-Dv. considerați că există baze științific dovedite în sensul comunității academice cum că, dacă eu sunt bărbat și clamez de mâine că mă simt femeie, este în regulă acest lucru și într-adevăr eu sunt femeie? Vor forța în viitorul apropiat legislația – așa cum se întâmplă în Canada, în SUA, autoritățile să-mi schimbe actele. Prin simpla clamare, nici măcar printr-o operație de schimbare de sex.
-Deci aţi scoate din şcoli şi licee orice discuţie legată de identitatea de gen?
-La Cluj, unde locuiesc eu, a avut loc acum o lună congresul celor care cred în pământul plat. În opinia mea, această ideologie de gen este ceva similar. Dumneavoastră ați permite în școli să se predea teoria pământului plat?
Nu există nici un fel de știință cum că o persoană umană, dacă are un sex stabilit la naștere, îşi poate, prin simpla clamare, schimba sexul.
Cristian Lungu:
Durerea unei mame cu un copil trans
Am contactat mama unui copil transgender de 13 ani pentru a înțelege în ce măsură adoptarea acestui proiect i-ar afecta pe adolescenții cu disforie de gen.
Lipsa acestui tip de educație îl anulează pe copilul meu ca ființă umană. Iar în ultimul an s-a concretizat într-un coșmar pentru el. Încerca în toate felurile să-mi spună problema cu care se confruntă, dar fără să aibă vreo șansă să-l aud. Era ca și cum încerca să explice o ecuație cuiva care nu cunoaște cifrele.
Mama unui copil trans:
Același părinte ne-a spus că nu a reușit să-și înțeleagă copilul până când colegii de la școală nu l-au acceptat așa cum este.
“Eu n-am putut să înțeleg ce vrea să-mi spună copilul meu până când nu i-am văzut pe colegii săi, care au putut să-l privească cu liniște și acceptare când s-a prezentat ca persoană transgender. Sunt cei care îl privesc cu drag, admirație și respect pentru persoana care este, indiferent de identitatea sa de gen”
Mama crede că trebuie făcută educație despre noțiunile de gen și sex nu doar în școli, ci și la nivelul populației generale.
Nu mi se pare corect nicio clipă că această lipsă de educație îi răpește copilului meu posibilitatea de a avea fericire și liniște în acești ani de copilărie.
Mama unui copil trans:
“Ca părinte, îmi doresc introducerea în programa școlară a noțiunilor de identitate de gen și de orientare sexuală, o educație în acest sens atât ca predare de noțiuni, cât și ca lecție de toleranță”, încheie aceasta.
”Ura la rang de lege”
Iustina Ionescu, avocată Accept (ONG care militează pentru minoritățile sexuale), spune că aplicarea unei astfel de măsuri “ar fi o încălcare gravă a statutului cadrului didactic și a libertății de gândire, a libertății de exprimare, a dreptului la acces la informație”.
La rândul său, Patrick Brăila, activist pentru drepturile persoanelor transgender, spune: “Dacă de mâine nu s-ar mai naște nici un copil trans, eu aș fi cel mai fericit”.
Asta pentru că e greu (și nu e o alegere) să fii trans “într-o societate unde există oameni care își duc ura la rang de lege“, mai atrage atenția copreședintele Asociației Accept.
“Copii trans se nasc în continuare, așa cum m-am născut și eu. Cu unii dintre ei, precum și cu familiile lor, vorbesc des. Dincolo de orice, îi ascult și îi consider egalii mei”
Văd copii care suferă, care sunt respinși acasă și la școală; iar școala nu-i învață despre identitate de gen, cu toate că ar trebui. Nu știu de unde vine frica asta a la drobul de sare.
Patrick Brăila, activist pentru drepturile persoanelor transgender:
“Sunt copii de preoți, copii de doctori, de politicieni sau economiști. Sunt copii care cresc și devin militari și-și slujesc țara (România) pe câmpurile de luptă și sunt apoi dezumanizați în sala de judecată”, mai explică Patrick Brăila.
Activistul spune că lupta pentru dreptul oamenilor din comunitatea trans de a decide pentru ei înșiși abia a început și nu se va opri până când existența lor nu va fi respectată în totalitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro