Samantha Smith s-a născut pe 29 iunie 1972 și avea să-și câștige faima internațională la doar 11 ani, în plin Război Rece. Fetița i-a trimis o scrisoare liderului Comitetului Central al Uniunii Sovietice, la acel moment Yuri Andropov.

„Numele meu este Samantha Smith. Am 11 ani. Felicitări pentru noul dumneavoastră loc de muncă. Sunt îngrijorată cu privire la faptul că Rusia și Statele Unite ar putea intra într-un război nuclear”, își începea scrisoarea Samantha.

„Veți vota pentru război sau nu? Dacă răspunsul este nu, vă rog să îmi spuneți cum veți ajuta pentru a nu se ajunge la un război. Nu trebuie să răspundeți la această întrebare, dar vreau totuși să știu de ce vreți să cuceriți lumea sau cel puțin, de ce vrea asta țara dumneavoastră? Dumnezeu a făcut lumea ca noi să trăim în pace împreună și să nu ne luptăm”.

Aceasta este scrisoarea fetiței care a fost publicată atunci în ziarul „Pravda”. Inițial, singura reacție a liderului URSS a fost: „Cred că putem să-i iertăm Samanthei erorile de judecată, fiindcă are doar 11 ani”. Fetița a insistat cu o nouă scrisoare.

Samantha și familia ei au fost urmărite pas cu pas de presă în vizita lor în URSS, din 1983

„Uniunea Sovietică a declarat solemn în fața lumii că niciodată-niciodată nu va folosi arme nucleare”

La o săptămână, cineva de la ambasadă a sunat-o să-i spună că i se va răspunde. Yuri Andropov i-a scris înapoi în rusă. „Da, Samantha, noi, cei din Uniunea Sovietică, facem tot posibilul să nu fie război în lume. Acest lucru și-l dorește fiecare om sovietic. Este ceea ce marele nostru fondator de stat, Vladimir Lenin, ne-a învățat”, i-a scris, în introducere, Yuri Andropov. Liderul a amintit și de alianța făcută de SUA cu Rusia în Al Doilea Război Mondial împotriva Germaniei naziste.

Apoi îi răspunde fetei la întrebarea legată de războiul nuclear. „În America și în țara noastră există arme nucleare – arme îngrozitoare care pot omorî milioane de oameni într-o clipă. Dar nu vrem ca ele să fie vreodată folosite. De aceea Uniunea Sovietică a declarat solemn în fața lumii că niciodată-niciodată nu va folosi arme nucleare împotriva oricărei alte țări. Ne propunem să întrerupem producția lor și să continuăm abolirea acestor stocuri în lume”, a mai spus Andropov.

Reasigurând-o că rușii vor pace în lume, Andropov a invitat-o pe ea și pe familia sa într-o vizită în Uniunea Sovietică, ca să participe la tabără pentru copii Artek. „Și să vezi cu ochii tăi: în Uniunea Sovietică, toată lumea este pentru pace și prietenie între popoare”, a concluzionat liderul URSS.

La 50 de ani de la nașterea Samanthei, care și-a câștigat atunci faima internațională, publicația rusă Kommersant a publicat o serie de fotografii cu vizita americancei la ei. Aceasta a fost urmărită pas cu pas de presă în vizita sa la Moscova, Sankt Petersburg (la acel moment Leningrad) și tabăra Artek din Crimeea.

Fetița a decedat însă doi ani mai târziu, într-un accident aviatic în SUA. După moartea ei, a fost înființată Fundația Samantha Smith care o comemorează în fiecare an, în prima luni din iunie.

„Toată lumea din URSS care a cunoscut-o pe Samantha Smith își va aminti pentru totdeauna imaginea fetei americane care, asemenea milioanelor de fete și băieți ruși, visează la pace, la prietenie între oamenii din Statele Unite și Uniunea Sovietică”, a spus în scrisoarea de condoleanțe către familie Mihail Gorbaciov.

La un an de la moartea Samanthei, în 1986, Katya Licheva, o fetiță din Rusia, de aceeași vârstă, a vizitat SUA, într-o „misiune de pace”. Fata a rămas pentru totdeauna un simbol al negocierilor pentru pace și povestea ei capătă o nouă însemnătate astăzi, în contextul războiului din Ucraina, când peste lume s-a întins din nou sub umbra amenințărilor nucleare din partea Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News