„De fiecare dată când mă duc la toaletă trebuie să traversez granița. Din fericire nu există control vamal”, povestește Julien Leemans. Granița de stat dintre Belgia și Olanda trece exact prin casa sa.
Orașul este împărțit între Baarle Hertog – belgian – și Baarle Nassau – olandez. Între cele două părți nu există doar un punct de trecere a frontierei ci câteva care sunt marcate cu cruciulițe pe asfalt, prin cafenele, magazine sau chiar pe acoperișul caselor.
În 1198, ducele Henrik a dat terenul din Baarle lordului Breda în arendă, dar doar terenul care nu era cultivat, cele cultivate fiind păstrate de duce. Când Belgia și-a proclamat independența de Olanda a fost nevoie ca aceste parcele să fie separate și astfel s-a creat această anomalie.
Baarle numără astăzi 30 de enclave și un regulament privind ușa de intrare. Mai exact, un locuitor al orașului este considerat cetățean al statului în care se află ușa de intrare, indiferent că locuința se află în ambele state.
Chiar și primăria și secția de poliție sunt împărțite de frontieră. Dacă se oficiază o nuntă, mirele și mireasa, dar și martorii, trebuie să stea de parte statului de care aparțin.
Cele două orașe au doi primari și legi separate, dar orașul este guvernat împreună.
Situația inedită creată de pandemie
Măsurile epidemiologice luate diferit de cele două state în timpul pandemiei au pus locuitorii într-o situație inedită.
În timp ce Belgia a impus un lockdown dur, Olanda a ales să păstreze majoritatea facilităților deschise. Prin urmare, în Baarle, puteai găsi cafenele aflate pe aceeași stradă cu regim diferit stabilit de cum trece granița.
În chip similar, mai târziu, puteai să te tunzi pe partea belgiană, dar în cea olandeză frizeriile erau închise.