Un nor de fum roşiatic a fost observat joi în zona municipiului Galaţi, exact ca în urmă cu un an, acesta fiind fotografiat de către trecători, care au postat imaginile pe reţelele de socializare. Misterul a fost lămuri repede de către autorităţi, care au stabilit că norul provine de pe platforma siderurgică a combinatului ArcelorMittal din Galaţi, dar că nu sunt probleme privind calitatea aerului.
Norul de culoare roşiatică a fost observat, joi, în zona Combinatului ArcelorMittal din Galaţi, timp de câteva minute, şi imediat pe reţelele de socializare au apărut fotografii cu fenomenul, mulţi fiind contrariaţi de cele observate.
Din cauza vântului, norul s-a risipit însă destul de repede, iar reprezentanţi ai Combinatului ArcelorMittal Galaţi au confirmat că norul provine de pe platforma siderurgică şi a apărut ca urmare a descărcării rapide a unor recipiente cu fontă lichidă, fiind vorba despre un procedeu obişnuit.
Practic, fonta lichidă rămasă în surplus a fost deversată într-o groapă pentru a putea fi utilizată ulterior în procesul de producţie, însă uneori, în anumite condiţii, pot exista şi emisii ce conţin oxid de fier.
Autorităţile de mediu au stabilit însă că nu există depăşiri ale valorilor pulberilor din atmosferă.
„Noi efectuăm măsurători şi nu există depăşiri ale valorilor pulberilor din atmsoferă şi pot să vă spun că valorile sunt chiar mai mici azi decât în mod obişnuit. Sigur, monitorizăm în continuare şi ţinem legătura cu Garda de Mediu”, a afirmat, joi, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi, Carmen Sandu.
La rândul lor, reprezentanţii Gărzii de Mediu au afirmat că norul de culoare roşiatică a apărut ca urmare a deversării fontei la Combinatul ArcelorMittal, exact ca în urmă cu un an.
„Este aceeaşi situaţie din urmă cu un an. Surplusul de fontă a fost deversat şi s-a format acel nor; este un procedeu obşinuit şi nu s-a încălcat autorizaţia de mediu”, a spus directorul Gărzii de Mediu Galaţi, Daniel Mocanu.
În urmă cu exact un an, pe 21 septembrie, deasupra municipiului Galaţi a putut fi văzut un nor asemănător. Concluzia autorităţilor de mediu şi atunci a fost că nu au existat depăşiri de pulberi în suspensie.
Citește și: O chelneriţă a servit ani de zile un bătrân nesuferit care jignea pe toată lumea. După moartea acestuia, femeia a avut șoc. Nimeni nu se aștepta la asta | VIDEO