În perioada Halloween-ului, când călătorii preferă să călătorească în locuri renumite ca înfricoșătoare, România este una dintre destinațiile cele mai căutate de amatorii de senzații tari, care le oferă Castelul Bran și legendele asociate vampirilor, dar și fenomenele bizare ale Pădurii Baciu.
Pe de altă parte, Halloween-ul – deși ocazie de petrecere – nu este o tradiție în România, motiv pentru care românii care vor să experimenteze pe deplin această sărbătoare aleg să petreacă această perioadă în străinătate. Dacă încă nu ți-ai destinația de Halloween, agențiile online de turism recomandă Cehia, Danemarca, Irlanda sau Spania ca sugestii pentru petrecerea acestei vacanțe.
Vânează fantome în Praga!
Chiar dacă Halloween-ul nu este o sărbătoare în Cehia, cehii celebrându-și versiunea proprie a acestuia – Čarodějnice – la final de aprilie, Praga are arhitectura (în stil gotic) și poveștile (unele abundând în fantome) care se potrivesc perfect ocaziei.
Astfel încât, atunci când e vorba de capitala cehă, călătorii pot alege fie doar să petreacă, fie să încerce să afle dacă orașul e cu adevărat bântuit, verificând miturile și poveștile cu fantome în cadrul unor tururi concepute special în acest scop. Cei care aleg capitala cehă drept destinație pentru Halloween nu trebuie să efectueze călătorii de lungă durată, pentru că, în mod normal, un zbor până la Praga durează circa două ore.
Vizitează Parcul Tivoli în octombrie ca să experimentezi Halloween-ul danez
Halloween-ul în Parcul Tivoli din Copenhaga este genul de eveniment care trebuie trait. Faimosul parc de distracții rămâne deschis în perioada vacanței de toamnă de la mijlocul lui octombrie și organizează o serie de festivități care oferă publicului numeroase sperieturi amuzante.
Începând cu a doua săptămână a lui octombrie și până pe 1 noiembrie, Tivoli se transformă într-un univers magic de Halloween, abundând în dovleci, vrăjitoare, păianjeni și poțiuni magice care, împreună, se combină în sperieturi și distracție pentru copiii de toate vârstele. Ingredientele Halloween-ului danez de la Tivoli sunt 18 zile, 20.000 de dovleci, 2.000 de baloți de paie, 5.000 de plante și aproape 1,5 milioane de ture în diversele atracții ale parcului.Pentru a petrece un Halloween magic în Parcul Tivoli, trebuie doar să iei un zbor spre Copenhaga
Colcannon și Barnbrack pentru Halloween-ul irlandez
Deși există numeroase destinații atractive pentru Halloween, oricine trebuie să experimenteze acest eveniment la el acasă, în Irlanda, unde este sărbătorit din anul 1,000 .
Halloween-ul irlandez traditional include ingredient precum focurile de tabătă (care protejeză împotriva ghinionului și a spiritelor malefice), lanternele din dovleci, costumele, dar și colcannon (mâncare tradițională făcută din cartofi fierți, varză și ceapă crudă) și barnbrack (pâine dulce tradițională), precum și măsurile de protecție împotriva zânelor. Dacă alegi să îți petreci Halloween-ul în stil irlandez, primul pas e un zbor spre Dublin.
În Spania, Halloween-ul este Ziua Morților
Halloween-ul spaniol este cunoscut drept Dias de Los Muertos (Ziua Morților) și este o sărbătoare mai puțin înfricoșătoare, cu valențe mai curând personale, având în vedere că, timp de trei zile, familiile spaniole celebrează memoria celor decedați și celebrează viața printr-o serie de festivități animate.
Și deși Halloween-ul spaniol are o semnificație ușor diferită de cea consacrată, Spania și Barcelona au adoptat sărbătoarea internațională și organizează petreceri care abundă în fantome, vrajitoare și zombi.
Și copiii spanioli ppractică „trick or treat”, care se cheamă aici „Truco o Trato”, și se bucură de costume, dovleci și alte accesorii specifice ocaziei. Mai mult, ziua de după Halloween este sărătoare publică în Spania, numită “Todos los Santos”. Dacă alegi Spania pentru Halloween, ai la dispoziție curse directe de la București la Barcelona pentru a vă putea alătura petrecerilor.
Unde mergi în România
Castelul Bran, a cărui istorie nu are nimic de-a face cu Dracula sau cu alţi monştri, a intrat în circuitul turistic cu acest renume şi adună în fiecare an, la final de octombrie, mii de turişti.
Castelul Corvinilor, din Hunedoara, unde se află mai multe săli dedicate instrumentelor de tortură medievale şi unde sunt programate anual, de Halloween, puneri în scenă pline de sunete înfricoşătoare, merită vizitat de amatorii de distracţii horror.
Mult mai aproape de Bucureşti, Castelul Iuliei Haşdeu, de la Câmpina, e renumit pentru fantome şi şedinţe de spiritism în noaptea dovlecilor.