„Modificarea prețului gazelor naturale intervine pe fondul condițiilor de achiziție a gazului atât în România, cât și în Europa, care au înregistrat, din aprilie până în prezent, o creștere fără precedent pentru perioada de livrare octombrie 2021 – martie 2022, depășind valoarea de 0,210 lei/kWh”, scrie în notificarea pe care Engie România a trimis-o către clienții săi.
„Toți furnizorii din România au procedat la fel”, li se spune la telefon celor care sună în centrala Engie pentru explicații.
Compania a trimis acte adiționale cu prețul de 0,25481 lei cu TVA. Prețul este detaliat clienților astfel:
- 0,175 preț gaze naturale
- 0,009 preț de transport
- 0,03013 tarif de distribuție
- 0,21413 preț total fără TVA
- 0,25481 preț total cu TVA
În actul adițional, compania nu precizează care este mărirea, dar un calcul simplu arată că, de la 1 noiembrie, pentru clienții Engie, prețul gazului se va mări de la 0,18460 la 0,25481, ceea ce înseamnă o creștere de 38%.
Cum justifică Engie modificarea prețului
În notificare, compania argumentează clienților:
„Creşterea costurilor de gaze naturale a apărut ca urmare a dezechilibrului dintre cerere şi ofertă, din cauza:
- Creșterii cererii de gaze naturale generată de redresarea economică post-pandemică și de nevoile de înmagazinare de gaze naturale din această vară pentru a acoperi necesarul de consum din timpul iernii, cât şi pentru producerea energiei electrice;
- Presiunii asupra ofertei de gaze naturale disponibile în Europa și în România și alinierii prețurilor burselor naționale la preţurile din pieţele regionale”.
Engie spune în același document către abonații săi că în cazul în care nu sunt de acord nu-i va costa nimic mutarea la un alt furnizor.
În cazul în care clientul optează pentru schimbarea furnizorului, procedura se desfășoară fără nicio dificultate, gratuit, în termen de maximum 21 de zile calendaristice de la data solicitării clientului final.
Notificare Engie România:
Contactată de Libertatea, Engie nu a răspuns solicitărilor ziarului până la ora publicării articolului. În momentul în care va fi primit, vom publica răspunsul companiei.
Specialist în energie: „Un rol îl joacă și caracterul speculativ”
Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, consideră că, dincolo de creșterea prețului gazelor pe piețele internaționale, noile tarife au și „un caracter speculativ”.
„Eu aș fi curios să aflu explicația companiei pentru aceste scumpiri. Este clar că există o diferență între cerere și ofertă, că avem o creștere a cantității de gaze din importuri, care nu întotdeauna au fost achiziționate la prețuri mult mai ridicate, însă cred că un rol îl joacă și caracterul speculativ”, spune Dumitru Chisăliță.
Specialistul mai spune că „în principiu, majoritatea furnizorilor de gaze, atât pe piața casnică, cât și pe piața noncasnică, au avut un astfel de comportament”. „Sunt puțini cei care nu au venit cu aceste notificări”, precizează el.
În general, orice furnizor, în momentul în care o piață este în creștere, are tendința naturală de a veni cu niște adaosuri. Și este posibil ca să existe și această explicație în prețul pe care îl vedem în momentul de față în notificările către clienți ENGIE.
Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă:
„Speculată licit”
Ce poate să facă statul român în această situație? „Statul ar trebui să vină, în primul rând, cu o informare corectă. Există o lege care prevede realizarea unor rapoarte cu prețurile medii în piață. Noi avem aceste rapoarte doar din lunile aprilie și mai. Adică, de foarte mult timp. În absența acestor rapoarte, există o modalitate foarte simplă pentru cineva să justifice aceste prețuri, bazându-se doar pe anumite produse din bursele de gaze naturale din piețele naționale sau internaționale”, susține specialistul.
Într-o situație în care cererea depășește oferta, clienții au înclinația de a plăti, iar companiile speculează această abordare psihologică, explică Dumitru Chisăliță.
„Dacă vă uitați, de exemplu, pe BRM (Bursa Română de Mărfuri – n.r.), o să vedeți că, din păcate, nici ei nu au ultimele două luni, iulie și august, dar în luna iunie prețul mediu pentru toate produsele vândute a fost de 92 de lei. Cu toate acestea, prețurile ofertate în piață au fost undeva la 130-160 de lei pe MWh. Pentru că această informație lipsește, oamenii, într-o situație în care cererea este mai mare decât oferta, au o tendință naturală de a plăti. Este o abordare psihologică care se întâmplă adesea în piață și, așa cum spuneam, ea este speculată. Speculată licit”, conchide președintele Asociației Energia Inteligentă.