Fumatorii din scoli au un motiv in plus de ingrijorare. In afara profesorilor care ii urmaresc, acum, colegii lor nefumatori sunt “racolati” prin Internet de “Armata antifumat”, o organizatie formata tot din tineri care s-au decis sa lupte impotriva fumatului in scoli. 62% din tinerii intre 15 si 24 de ani fumeaza, rezulta din ultimul studiu realizat de Agentia Nationala Antidrog.
Armata antifumat a luat cu asalt institutiile de invatamant din Capitala. In frunte cu comandantul John, mai exact Cristi Boridea. “Am pornit de la statisticile care ne spun ca 62% din persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani fumeaza. Ieri dimineata, militantii si-au inceput campania. Unul din liceele “lovite” a fost Liceul Teoretic “Marin Preda”, din sectorul 6 al Capitalei. Inca dinaintea pauzei, membrii Armatei isi ocupa strategic pozitiile de lupta, in mare parte inspirati de experientele pe care fiecare le-a trait in liceu: curtile interioare, toaletele fetelor si ale baietilor, pe langa garduri. In nici cateva minute, apar si primele victime ale fumatului. Linistiti, mascati de un zid al scolii, cativa liceeni discuta in timp ce “savureaza” cate o tigara. Luati ca din oala de “militanti”, acestia nici nu inteleg ce li se intampla.
“Fumez de 6 ani in jur de un pachet pe zi”, ne spune George, un elev de 16 ani, din clasa a X-a a liceului. El a cedat pachetul de tigari pentru o mica “inspectie” a Armatei antifumat. “Le luam pachetele de fumat, le sigilam, dupa care le explicam care sunt implicatiile acestui viciu”, ne-a spus comandantul Cristi. Roxana, colega lui George, spune ca nu o sperie campania, intrucat fumeaza ocazional, cateva tigari pe zi, de la colegi. Persoana care i-a “reclamat” pe fumatorii din liceu e chiar directoarea adjuncta, Elena Patrascu. “Ies si se ascund prin curtea scolii fumand. Cred ca sunt prea tineri ca sa se apuce de fumat si de aceea mi s-a parut o idee buna sa-i chem pe acesti tineri”, ne-a declarat Elena Patrascu.
Fumatul, mai periculos ca SIDA
Fumatul produce anual mai multe victime decat SIDA, alcoolul, abuzul de droguri, accidentele de circulatie etc., fiind prima din cauzele de deces ce pot fi prevenite.