„Implicarea bisericii (peste 80% rata de încredere în mediul rural) în explicarea avantajelor asocierii, prin protocol între MADR şi BOR”, se arată în document. Aceasta și TVR vor costa bugetul central 10 milioane de lei, pentru o perioadă de 5 ani. Executivul speră ca printr-o serie de reportaje să convingă fermierii că „e de bine” să se asocieze.

„Măsura 1: Campanie de informare intreprinsă de MADR în colaborare cu Camerele Agricole Judeţene şi cu TVR pentru informarea fermierilor mici şi mijlocii referitor la avantajele constituirii în forme asociative cu scop lucrativ (grupuri şi asociaţii de producători, cooperative etc.)”, se mai arată în document.

România competitivă , cu mila Domnului

Aleșii noștri consideră că fermierii au nevoie de „o voce comună în faţa furnizorilor de input-uri, a reţelelor de magazine, a exportatorilor etc; contracte pe termen lung, predictibile; capacitate sporită de a obţine consiliere de la Camerele Agricole Judeţene; luarea în calcul a costurilor reale ale desfacerii individuale a producţiei (costuri de transport, costuri de cazare, costuri cu intermediarii etc.)”.

Această măsură face parte din Proiectul „România competitivă” prin care Guvernul vrea să aducă bunăstare țării, cheltuind în următorii 5 ani, echivalentul a 10% din PIB, adică undeva la 17 miliarde de euro.

Până la ora publicării acestui material, nici ministerul Economiei și nici cel al Agriculturii nu răspunseseră solicitării noastre legate de implicarea lor în acest demers.

Cifre deloc îmbucurătoare

Potrivit aceluiași document, cifrele nu arată deloc bine, în ceea ce privește asocierea producătorilor de legume și fructe din România. Astfel că dacă, în 2008, nu existau decât 4 „structuri asociative cu scop lucrativ” în sectorul legumelor și fructelor, în 2011, acesta crescuse la un număr record de 36 de unități, apoi, în 2014, scăzuse dramatic la 23 de unități.

Se pare că prin această investiție de 10 milioane de lei, pe cinci ani, până în 2020, Guvernul vrea să crească acest efectiv cu circa 20%.

Constatările Guvernului

Executivul actual a constatat că există o „reticenţa fermierilor români de a intra în structuri asociative cu scop lucrativ (1% din total), iar asta reduce economiile de scală și îngreunează investiţiile în infrastructură”. În plus, mai puţin de 15% din suprafaţa amenajabilă cu sisteme de irigaţii este, de fapt, irigată în anul 2015, în timp ce schimbările de climă afectează grav recoltele în jumătatea de sud a ţării.

 
 

Urmărește-ne pe Google News