Mihai, un student în anul 5 la Facultatatea de Medicină din Târgu Mureş, își dorește să se specializeze pe medicină de urgenţă, dar până atunci activează ca şi voluntar de ani buni în cadrul SMURD Târgu Mureș. El este pasionat de medicină încă din liceu, de pe vremea când se uita la Greys Anatomy, iar acum joacă aproape zilnic rolul celor din film, fiind el cel care salvează vieți.
„Noi, ca voluntari SMURD, efectuăm gărzi în unitatea de primiri urgenţe, UPU SMURD Mureş din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi în prespital, pe ambulanţa de Terapie Intensivă Mobilă. În UPU SMURD efectuăm gărzi de 12 ore. Ştim când intrăm în gardă şi când ieşim. Cam atât. Ce se întamplă în acest interval orar diferă clar de la o zi la alta. În funcţie de nivelul pe care îl deţinem ca voluntari, avem dreptul să ajutăm personalul medical, făcând anumite manevre, manopere. Practic, facem absolut tot ce este nevoie. În prespital, la fel intrăm în gardă la ora 7:00. Garda dureaza 24 ore. Preluăm garda, după care preluăm maşinile de intervenţie. Verificăm minuţios şi în detaliu absolut tot ce se găseşte în acea autospecială pentru ca totul să fie pregătit pentru acea gardă. Apoi intrăm în “stand-by” până suntem alocaţi unui caz. Intervenim în teren, acordăm asistenţă medicală de urgenţă, împreună cu medicii , asistenţii şi paramedicii de gardă, predăm pacientul la spital, după care ne asigurăm că tot ce am folosit , materiale, medicaţie, echipamente, sunt înlocuite şi maşina este pregatită pentru o nouă intervenţie. De asemenea, asigurăm garda şi pe autospeciala de Terapie Intensivă Nou Născuți, cu ajutorul căreia raspundem de misiunea de neonatologie din judeţul Mureş şi alte câteva judeţe vecine. În rest, ajutăm personalul medical să asigure diverse evenimente, concerte, festivaluri” , a povestit, pentru observatorbn.ro, Mihai.
Mihai spune că voluntariatul pe care îl face nu îl vede ca pe o muncă. Spune că este vorba despre pasiune şi dorința de a învăța cât mai mult, el neputând să vadă altfel viitorul său, decât ca salvator de vieți.
„Ca voluntar, a fi dedicat este o calitate esențială. Doar prin devotament poţi evolua. Priceperea o deprinzi cu timpul, odată ce capeţi experienţă. Totuşi, unele cazuri te afectează. În mod direct nu, iar odată cu timpul, nu mai simţi aceeaşi presiune la fiecare caz. În acelaşi timp, sunt absolut convins şi, mai ales, există o grămadă de studii care arată că această muncă este un puternic stres psihic pe care nu îl percepem în timp real, dar în subconştientul nostru, noi suntem afectaţi într-o anumită masură”, a mai povestit Mihai.