Cu studii în teologie și sociologie, Radu Preda conduce Institutul pentru Investigrarea Crimelor Comunismului și Memoria Exiluilui Românesc de mai bine de 5 ani.
Principalul rol al institutului este acela de a investiga și identifica abuzurile și încălcările drepturilor omului pe durata dictaturii comuniste în România și sesizarea organelor îndreptățite să ia măsuri în aceste cazuri.
Un caz răsunător adus în fața justiției în 2013 de către institut este cel al torționarului Alexandru Vișinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității comise în perioada comunistă. Realizarea îi aparține însă fostului președinte al IICCMER.
Libertatea a scris pe 19 aprilie despre Radu Preda și despre modul în care conduce acesta Institutul.
IICCMER dădea o comandă de manuscrise, dar nu mai verifica dacă editura a și printat numărul stabilit în contract
Controalele Curții de Conturi au scos la iveală achiziții publice la suprapreț, achiziții care se făceau de la 4 firme de casă. Aceeași instituție de control a constatat că institutul nu verifica respectarea completă a contractelor încheiate cu edituri.
Mai mult, Corpul de Control al Secretariatului General al Guvernului a descoperit că institutul depășea sumele legale pentru mesele de protocol.
Din raport aflăm că pentru mesele de protocol ale institutului s-au depășit sumele maxime „în cadrul cărora se pot aproba și efectua cheltuieli pentru acțiuni de protocol”. Mesele erau plătite de Radu Preda și mai apoi decontate de institut.
Mai mult, controlul a constatat că „documentele justificative care stau la baza plății (meselor de protocol – n.r.) nu cuprind toate elementele legale, cum ar fi semnătura persoanelor participante la acțiunile de protocol”
Atât Radu Preda, cât și Secretariatul General al Guvernului (instituție căruia îi este subordonată IICCMER) nu au venit cu o reacție referitor la situația în care se află institutul.
Pe 29 martie anul acesta, Radu Preda a fost reinvestit de către prim-ministrul Viorica Dăncilă pentru încă 5 ani la conducerea IICCMER. Dar se pare că nu va mai sta atât de mult pe scaunul de președinte executiv deoarece pe 19 mai a fost hirotonit și va începe să slujească ca preot în Germania din toamnă.
Sursele din interior spun că persoana care se pregătește să îi ia locul ar fi istoricul Marius Oprea.
Citește și:
Cum sunt investigate crimele comunismului de cel care a fost reînvestit pentru un nou cincinal: școli de vară, mese de protocol, microbuz care nu s-a mișcat aproape deloc
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro