A trecut ceva vreme de când nu v-am mai dat veşti despre Andreea Dumitran. Luptătoarea noastră merge din trei în trei luni în Germania pentru a-şi continua tratamentul fără de care, cel mai probabil, astăzi nu ar mai fi fost printre noi. Este un tratament de întreţinere, care i-a îmbunătăţit vizibil starea de sănătate. În mai, fata va trebui să plece, din nou, la clinica FachKlinik dr. Herzog, aşa cum face din 2015, la fiecare trei luni. Pentru a ajunge acolo însă, părinţii adolescentei fac eforturi uriaşe, eforturi care însă nu au fost în zadar. Şi spunem asta pentru că starea fetei este mult mai bună după fiecare sesiune de tratament pe care o face la clinica din Germania. Drept dovadă, medicii le-au comunicat părinţilor că, de acum, Andreea va merge la tratament o dată la şase luni, şi nu la trei cum era nevoită să facă până acum.
Tumoare de 5 cm
Povestea adolescentei din Câmpina, unicul copil al familiei Dumitran, este cutremurătoare. Ziua de 18 noiembrie a anului 2008, în care cei doi părinţi au aflat că fiica lor suferă de o boală pentru care medicii spuneau că nu există nici o şansă, a fost, cu siguranţă, cea mai cumplită din viaţa lor. Nu ştiau ce înseamnă gliom de trunchi cerebral inoperabil (tumoare cerebrală malignă), dar numai ideea existenţei acelei tumori de 5 cm în căpşorul copilului lor îi înnebunea. La Institutul Oncologic Bucureşti li s-a spus că şansele Andreei sunt aproape nule. Au strâns din dinţi şi nu au acceptat situaţia. Au început lupta crâncenă pentru viaţa fiicei lor. Imediat după aflarea cumplitei veşti, cu ajutorul multor oameni cu suflet mare din toată ţara, au reuşit să strângă banii necesari pentru a merge la o clinică din Germania, la tratamentul de radioterapie. Şi asta pentru că în România riscurile erau mult prea mari. Au urmat ani de chimioterapie, până în noiembrie 2011. Următorii doi ani au fost plini de speranţe, crezând că boala a fost înfrântă. Dar în octombrie 2013, în urma unui RMN de control, toate speranţele au fost spulberate. Tumoarea recidivase.
De la debutul bolii, părinţii au căutat încontinuu o speranţă, trimiţând documentaţia medicală a copilei peste tot în lume. În 2014 au primit veşti bune de la Spitalul Universitar de Copii din Zurich. Medicii de aici au avut o altă părere despre originea tumorii şi au spus că pot interveni chirurgical.
Operată fără succes
Astfel, în luna februarie a aceluiaşi an, Andreea a fost operată. Din păcate, chirurgii nu au reuşit să scoată decât circa 30% din tumoare. La RMN-ul făcut la o lună după operaţie s-a constatat că restul de tumoare rămasă a continuat să crească. Atunci, Andreea a început din nou un tratament dur de chimioterapie timp de 3 luni şi, totodată, o suplimentare a radioterapiei până la doza maximă pe care o putea suporta corpul ei. S-a reuşit o mică scădere a tumorii, dar a trebuit să înceapă un alt tratament care avea ca scop oprirea alimentării cu sânge a tumorii.
După un an în care lucrurile păreau că se îndreaptă într-o direcţie bună, tumoarea a recidivat. În august 2015, medicii de la Institutul Oncologic Bucureşti le-au spus părinţilor că ei nu mai au soluţii pentru tratamentul fetei şi că ar fi bine să se pregătească pentru ce este mai rău.
Căutând minunea care să le vindece copilul, părinţii au aflat de un tratament pe care fiica lor ar putea să-l facă în Germania, dar care presupunea, pe lângă continuarea sedinţelor de chimioterapie, şi un tratament complementar bazat pe: hipertermie locală, terapie cu câmp magnetic, terapie cu ozon, terapie cu oxigen, perfuzii cu medicamente homeopatice pentru detoxifiere, tratament cu doze ridicate de vitamine (B si C) şi fizioterapie. După un an şi jumătate de tratament experimental şi complementar periodic – serii de 12 zile la fiecare 2-3 luni – starea Andreei s-a îmbunătăţit.
Tratament de peste 8.000 de euro la fiecare 3 luni
În urma tratamentului de la clinica germană, a început să meargă mult mai uşor şi pe distanţe mult mai mari, iar starea ei generală a avut o îmbunătăţire evidentă, medicii germani fiind foarte mulţumiţi de evoluţia ei. “Andreea este o luptătoare dârză, nu se lasă copleşită de necazuri , ne dă şi nouă forţa de a merge mai departe. Este o fetiţă extrem de inteligentă şi talentată la desen. Însă toate problemele din ultimii 8 ani şi jumătate ne-au secătuit financiar şi ne este extrem de greu să mergem mai departe fără ajutor”, ne-au spus părinţii ei. O serie de 12 zile de tratament la această clinică din Germania costă 7.452 de euro, la care se adaugă transportul şi medicamentele pentru acasă. Părinţii au reuşit să strângă până în prezent doar o parte din suma necesară.
Cine doreşte să o ajute poate dona 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «Andreea». Pentru sume mai mari se pot face donaţii în conturile Fundaţiei Ringier.