La inotul olimpic n-am rupt gura targului, dar am ajuns pacalicii competitiei. Valentin Preda (23 de ani) a ratat, miercuri, startul in calificarile probei de 200 de metri bras din cauza ca nu a ajuns la timp la bazin!

MAMA A CREZUT CA S-A ACCIDENTAT. ‘M-am speriat groaznic. Am crezut ca s-a accidentat, ca a patit ceva! Abia seara, cand am vorbit cu el pe mess, am inteles ce s-a intamplat. Totul e din vina antrenoarei Doina Sava. El avea programul bun, insa insotitoarea lui lucra dupa cel vechi, care avea o alta ora de concurs, intarziata cu 20 de minute, a povestit Rodica Preda, mama sportivului, care a recunoscut ca nu a dormit toata noaptea de necaz.

ASTEAPTA SCUZE. ‘Astept scuzele dansei. Fiul meu nu e vinovat decat 1%. Ce bani sa dea inapoi? Ca doar nu s-a dus turist acolo, ci s-a calificat!, a spus Rodica Preda.

„Antrenoarea Sava sa plateasca tot!”

VALI VREA SA RAMANA IN SUA, de rusine. ‘Oricum, el e ambitios. Era suparat pe domna Sava. Era atat de suparat incat nu excludea sa nu mai revina din America, unde e bursier. In orice caz, are ambitia sa mearga la JO de la Londra, de peste patru ani, sa razbune necazul de miercuri, a completat mama disperata. Cristi Draghita, primul antrenor al lui Vali Preda, e si mai drastic: ‘Daca ar fi dupa mine, i-as imputat antrenoarei toata deplasarea. Ce mare filosofie era?! Erau sase sportivi si doi antrenori acolo, Sava si Gina Handrea. In schimb, Doina Sava se apara: ‘Nu e o pierdere, ca oricum iesea pe 40!.

EXPLICATIA SPORTIVULUI. ‘Nimeni nu m-a anuntat ca proba mea s-a decalat cu 20 de minute! Eu eram la masaj, apoi am mers spre bazin!  Pe drum, am vazut pe ecrane ca prima serie a calificarilor se desfasurase! Mi-am dat seama ca e ceva nasol, am alergat spre concurs, dar nu am mai fost acceptat! E de rasu-plansu ce s-a intamplat!, a explicat Preda, supranumit ‘stapanul brasului romanesc.

BURSA COMPLET? PE 4 ANI. Dar cine e cel care a facut de ras Romania, devenind ‘pacaliciul Olimpiadei? Ghemotocul care s-a dus la inot a devenit, cu timpul, un adevarat atlet. Inalt de doi metri, dar ‘usor, 77 de kilograme, perfect pentru a spinteca apa, cu o anvergura a bratelor de 2.03 metri, Vali este unul dintre sportivii de viitor ai inotului autohton.

Mai mult, exact in urma cu trei ani, in august 2005, Vali, multiplul campion national de juniori si seniori, a primit o bursa completa de studii pe o durata de patru ani, in SUA, la universitatea din Louisville, statul Kentucky. Adica se pregateste in patria acestui sport. Spitz odinioara, Phelps azi!

„A inceput inotul de la gradinita”

Preda s-a nascut la 24 mai 1985, la Braila. Acasa, a inceput inotul de performanta, cu antrenorul Cristian Draghita, care l-a luat la bazin de la gradinita: ‘In vara de dinainte de clasa I a venit la cursuri de inot. A prins repede sportul asta, insa problema lui e ca a crescut foarte repede, in timp ce masa musculara nu s-a dezvoltat proportional. Eu i-am fost tata, mama si doctor de la noua ani. Oricum, cred ca daca va avea un antrenor specialist la 200 de metri bras, poate avea rezultate mari.

Putea rata ultimul an de studii

Preda este antrenat la Louisville de celebrul Arthur Albiero si reprezinta colegiul american in toate competitiile interuniversitare. Prietenii sportivului se temeau ca el ar putea rata ultimul an de studiu, tocmai din cauza pataniei de la JO, asta cu toate ca a avut pana acum rezultate excelente la inot si calificative remarcabile la scoala! ‘Nici vorba. Antrenorul lui american e in China, era la bazin, a aflat ce a fost si a ramas socat. Un antrenor trebuie sa stie la minut programul sportivului sau, a spus Rodica Preda.

Remarcat in 2004 de yankei

Vali a fost remarcat de americani la Europenele din 2004, de la Glasgow. Inca de atunci, el primise oferta pentru o bursa la universitatea din Missouri. A refuzat-o. In 2005 insa, a spus ‘da yankeilor.

Se scoala la 6 dimineata!

Culmea, Vali spune ca nu e uituc sau indolent: ‘In SUA avem un program infernal. La sase dimineata e primul antrenament, apoi cursuri, iar dupa-amiaza o noua sedinta de pregatire in bazin.

Contre cu COSR

– A refuzat sa inghete anul scolar 2007-2008, afirmand ca se poate concentra si pe scoala, si pe antrenamentele olimpice.
– A fost suparat ca antrenorul sau american nu a fost acreditat in delegatia Romaniei, in timp ce francezul Lucas, care o pregateste pe Camelia Potec, a facut parte dintre oficiali.
– A fost in tratative cu Steaua, urmand sa se transfere acolo de la CSM Pitesti.
– E student in anul I la Facultatea de Sport din Brasov.
– Se autofinanteaza, COSR platindu-i doar deplasarile cu lotul national

Urmărește-ne pe Google News