Bibliotecii Judetene Timis si unul dintre cei mai prolifici scriitori din Romania. A scris 16 volume de proza, ultimul din acestea, „Somonul rosu”, fiind lansat in urma cu cateva zile la Timisoara. Cartea il are ca protagonist pe autor, care povesteste cu amanunte cele noua morti clinice prin care a trecut. Ultima sa trecere pe taramul celalalt a durat aproape 13 zile. „Se facea ca stau intr-o rana, intr-un subsol, cu o bara metalica ruginita de-a latul pieptului, sa nu ma pot ridica. Coatele le aveam infipte intr-o pulbere verzuie, fina. Panze de paianjen sau stele inauntrul unui tunel, tot mai stramt, la capatul caruia se vedea o alta lumina. in fata mea era o ambrazura, luminata puternic, acoperita cu o sticla transparenta, groasa de un lat de palma, prin care apareau toti cei dragi, care ma cautau. ii auzeam strigandu-ma, in ordinea in care erau asezati in sufletul meu, fara putinta de a minti. Doar pe cei vii”, sustine Banciu.
Atunci cand nu a fost ocupat „sa moara putin”, actualul director al Bibliotecii judetene si-a trait viata cat a putut de intens. Pasionat alpinist, a urcat de zeci de ori crestele celor mai inalti munti de la noi, pana sa accepte ca organismul sau nu este atat de puternic cum isi dorea.
Primul contact cu „doamna cu coasa” l-a avut la 16 de ani, pe varful Peleaga, cand a cazut zeci de metri in gol in timp ce incerca sa fixeze niste pitoane intermediare.
Apoi, 12 ani mai tarziu, i s-a perforat stomacul si s-a crezut, din nou, ca va parasi acest decor. Banciu s-a incapatanat sa spuna „nu” de alte noua ori, cand a fost in moarte clinica. Nu ii place sa vorbeasca de- spre aceste episoade, dar a spus totul in ultima sa carte. „Somonul rosu” este povestea unui om pentru care moartea nu mai are secrete.
De cate ori are voie sa moara? Nu stie, dar este sigur ca finalul il va gasi cu zambetul pe buze. Va avea un avantaj de cel putin 9 la 1.

 
 

Urmărește-ne pe Google News