Un sat sarac si deloc primitor din Timis, unde pana de curand scoala era in paragina si avea cativa elevi si doar un profesor suplinitor, a devenit un loc plin de viata, iar salariile oamenilor depasesc cu mult media. In satul Murani, zeci de localnici au devenit asistenti maternali si sunt platiti pentru a avea grija de copiii altora.
Lipsa unui loc de munca i-a impins pe 57 de oameni din Murani sa urmeze cursurile de asistenti maternali si sa aduca in casa cel putin un copil, de pe urma caruia sa poata trai decent. Banii pe care ii primeste un asistent nu sunt deloc de neglijat: salariul e de aproximativ cinci milioane de lei, la acesta adaugandu-se alocatia celui mic, 230.000 de lei, indemnizatia de plasament, 780.000 de lei, dar si o suma “de cazarmament”, care poate ajunge pana la doua milioane si jumatate de lei. Nu mai putin de 126 de copii locuiesc acum la “parintii de profesie” din micutul sat timisean, dar numarul celor care au trecut pe acolo incepand cu anul 1999 este mai mare de 300.
“In ‘99 am avut un singur asistent maternal, acum numarul lor a crescut semnificativ. Motivatia este in primul rand cea materiala. Au o gospodarie, cresc un copil, au o carte de munca”, ne-a declarat Cristina Stanescu, sef serviciu Evaluare Monitorizare a Asistentilor Maternali Profesionisti.
Familii intregi de asistenti
In Murani exista familii unde toti membrii au devenit asistenti maternali, iar veniturile sunt undeva peste 20-25 de milioane de lei vechi.
“Am avut initial mare nevoie de bani si m-am dus la oras, am facut un curs si asa am inceput. Am avut pana acum patru copii si nu as mai putea trai fara ei. M-am atasat asa de tare. Sotul meu este si el asistent maternal de doi ani, iar fiul, de aproape un an. Avem patru copii acasa, se duc la scoala, sunt cuminti, ii iubim si ne iubesc si ei”, ne-a declarat una dintre mamele “adoptive”.
Nu mai putin de 40 de copii care provin din centre invata la scoala din localitate. Trei profesori titulari se ocupa de educarea lor, spre deosebire de un suplinitor care avea grija, in anii trecuti, de copiii din sat. Pana acum nu s-au inregistrat situatii in care micutii sa fie batuti sau agresati in vreun fel de noii parinti. Un singur caz a zdruncinat linistea comunitatii. O fetita in varsta de 12 ani a murit, in urma cu aproape o luna, peste noapte.
Medicii au constata ca decesul a survenit in somn, din cauza unei malformatii congenitale grave. “Era la o familie buna, impreuna cu o alta fata, de 14 ani. Nu au fost suspiciuni in ceea ce priveste decesul. Au fost ceva probleme cu cealalta fetita, care dormea in aceeasi camera cu ea si s-a speriat. Acum este in consiliere psihologica, dar este bine”, a afirmat Stanescu.
La Murani se vor infiinta, incepand cu luna decembrie, un Consiliu Comunitar Consultativ, unde asistentii vor primi sprijin de la Primarie si Directia pentru Protectia Copiilor, dar si ateliere protejate pentru copii. Aici micutii se vor pregati pentru viata, deprinzand meserii care sa le fie de folos in viitor.