Ce se face în această zi
Cele două denumiri populare reprezintă, de fapt, numele unei plante care creşte în această perioadă pe câmpuri şi care se numeşte diferit în funcţie de zonă. Ele au fost asociate cu fiinţe sau zâne rele şi se mai numesc iele. Se spune în popor că aceste fiinţe ar lua minţile oamenilor, mai ales ale tinerilor. De aceea, la ţară, pentru a scăpa de aceste fiinţe malefice, tinerii îşi fac în ziua sărbătorii coroniţe din flori de sânziene (drăgaică) şi le poartă pe cap.
Se spune că în noaptea de 23 spre 24 iunie, sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ, cântând şi dansând. Rolul lor este de a împărţi rod holdelor, de a umple de fecunditate femeile căsătorite, de a înmulţi animalele şi păsările. În acelaşi timp, se spune că ele aduc leac asupra plantelor tămăduitoare şi vindecă bolile şi suferinţele oamenilor.
În dimineaţa zilei de Sânziene, în unele zone ale ţării oamenii împleteau coroniţe din aceste flori pe care le aruncau pe acoperişul caselor. Dacă aceste coroniţe rămâneau pe case, însemna că omul va trăi mult. Dacă alunecau pe margine sau cădeau de pe acoperiş era un semn că va muri curând.
Fetele puneau flori de sânziene sub pernă, sperând că îşi vor vedea ursitul.
Gospodarii aflau şi ei date despre vitele lor, tot cu ajutorul coroniţelor de sânziene. Astfel, agăţau cununi de flori la colţul dinspre răsărit al casei. Dacă, a doua zi, în coroniţe se afla păr de animale sau pene de păsări, se considera că anul va fi bun pentru ele.
Florile culese în această zi erau prinse în coroniţe sau legate în formă de cruce şi duse la biserică pentru a fi sfinţite. Apoi erau păstrate pentru diverse practici magice.
Se mai spune că dacă cucul nu mai cântă înainte de Sânziene va fi o vară secetoasă. De aceea, sărbătorii i se mai spune şi Amuţitul Cucului.
Pentru a scăpa de boli, fetele şi nevestele se scăldau în ape curgătoare, iar pentru a se umple de fertilitate, femeile se tăvăleau goale în rouă, dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui.
Ce se mai sărbătoreşte azi
Azi, în Bucovina, se sărbătoreşte şi Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. În această zi, se adună pelerinii pentru a participa la ceremonia scoaterii moaştelor Sfântului Ioan
Tot azi, se mai sărbătoreşte şi Sfântul Ierarh Niceta de la Remesiana.
Este şi dezlegare la peşte.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!