Startul nebuniei absolute este preconizat pentru ziua de joi, când în vămi își vor face prezența primii români pregătiți pentru sărbători de iarnă tipic tradiționale pe care le vor petrece alături de familiile lor de lângă care au plecat vremelnic pentru a munci în străinătate. Firește, lor li se vor adăuga și aceia dintre conaționali care preferă să-l întâmpine pe Moș Crăciun într-o atmosferă ceva mai occidentală, dar și străinii ale căror drumuri trec prin țara noastră. În total, peste 4.200.000 de oameni vor lua cu asalt vămile românești dacă vor fi folosite pentru comparație statisticile de anul trecut. Cei mai mulți sunt, firește cetățeni ai Uniunii Europene, iar cea mai ”tocită” vamă este cea de la Nădlac, din vestul țării.

Nădlac, cea mai ”tocită” vamă

Anul trecut, cele mai tranzitate au fost punctele de trecere a frontierei din vestul țării și cele aeroportuare. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară au trecut granița, în luna decembrie a anului trecut, peste 1.840.000 persoane. De asemenea, valori ridicate de trafic s-au înregistrat și prin punctele de trecere aeroportuare, aproximativ 900.000 persoane. Următoarea frontieră din punct de vedere al traficului, în luna decembrie 2015, a fost granița româno-moldoveană, cu peste 600.000 treceri persoane.

Peste 3.000 de polițiști de frontieră sunt în vămi, dar numărul poate fi suplimentat

Numărul polițiștilor de frontieră care acționează zilnic la nivelul întregii frontiere este de peste 3.000 polițiști de frontieră, urmând a fi suplimentat cu efective de rezervă și intervenție.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanților la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Puncte disponibile de trecere a frontierei

La frontiera româno-ungară sunt 11 puncte de trecere a frontierei si, in total, sunt disponibile, atât  pe sensul de intrare în țară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 53 de benzi de control pe sens.

  • pe raza jud. Timiş: T.F. Cenad – Kiszombor;
  • pe raza jud. Arad: T.F. Nădlac – Nagylak

P.T.F. Nădlac II – Csanadpalota

P.T.F. Turnu – Batonnya;

P.T.F. Vărşand – Gyula

  • pe raza jud. Bihor: T.F. Salonta – Mehkerek;

P.T.F. Borş – Artand;

P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany;

P.T.F. Săcuieni – Letavertes

  • pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni – Vallaj;

P.T.F. Petea – Csengersima.

 

La graniţa cu Bulgaria sunt 8 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier şi cu bacul si, in total, sunt disponibile pe sensul de intrare in țară  19 benzi de control, iar pe sensul de ieşire 18 benzi.

  • pe raza jud. Giurgiu: T.F. Giurgiu – Ruse;
  • pe raza jud. Constanţa: P.T.F. Vama Veche-Durankulak;

P.T.F. Ostrov – Silistra;

P.T.F. Negru Vodă – Kardam

  • pe raza jud. Dolj:   T.F. Bechet – Orjahovo (bac);

P.T.F. Calafat – Vidin.

  • Pe raza jud. Teleorman: T.F. Turnu Magurele –Nicopole (bac)

P.T.F. Zimnicea – Svistov (bac).

 

La frontiera româno-moldoveana sunt 6 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier si, in total, sunt disponibile pe sensul de intrare în țară 28 de benzi de control, iar pe sensul de ieşire 25.

  • pe raza jud. Galaţi:  T.F. Oancea – Cahul

P.T.F. Galaţi – Giurgiulesti

  • pe raza jud. Vaslui : T.F. Albiţa – Leuseni
  • pe raza jud. Iaşi: T.F. Sculeni – Sculeni
  • pe raza jud. Botoşani: P.T.F. Rădăuţi – Prut-Lipcani

P.T.F. Stânca – Costeşti

Pentru a evita asaltul vămilor, a fost inițiată o aplicație on-line care monitorizează timpii de așteptare

”Este bine de știut că că, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de așteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de așteptare sunt actualizați în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-și reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute”, ne-a declarat cms.șef Fabian Bădilă din cadrul Insectorului General al Poliției de Frontieră

 

Urmărește-ne pe Google News